Actualitate

Ion Cristoiu: Meciul de imagine publică dintre Dacian Cioloș și Florin Cîțu a fost câştigat la scor de Dacian Cioloș

Publicat: 14 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ion Cristoiu Meciul de imagine publică dintre Dacian Cioloș și Florin Cîțu a fost câştigat la scor de Dacian Cioloș
Jurnalistul Ion Cristoiu

 

Jurnalistul Ion Cristoiu scrie în această dimineață despre întâlnirea dintre premierul propus, Dacian Cioloș și premierul demis, Florin Cîțu. Ion Cristoiu crede că meciul de imagine publică a fost câştigat de Dacian Cioloș. Redăm, integral, editorialul publicat de jurnalist:

Așa-zisa întâlnire dintre Dacian Cioloș și Florin Cîțu a pus în fața opiniei publice două imagini semnificative pentru realitățile noastre politice. Imaginea asumată de Dacian Cioloș, cea de politician dispus la orice compromis pentru a da țării un Guvern, și imaginea degajată (n-am spus asumată, pentru că nu e urmarea unei voințe) de Florin Cîțu, președintele PNL, cea de ins lovit în moalele capului pe neașteptate și care, în loc să fie la terapie intensivă, pentru că și-a pierdut facultățile mintale, trebuie să țină o conferință de presă.

Habar n-am de calculele ascunse ale lui Dacian Cioloș și Florin Cîțu, doi politicieni care se confruntă pe scena întregii țări. Prin urmare, nu știu dacă prestația lui Dacian Cioloș s-a născut din conștiința că țara trebuie să aibă un Guvern cât mai repede, sau e un produs al intuițiilor de politician cu experiență într-ale intrigilor politice sau al sfaturilor date de consilieri.

Ca Istoric al clipei nu mă interesează profunzimile sufletești ale politicienilor.
Mă interesează ceea ce se vede în afară.
Ori în cazul lui Dacian Cioloș se vede, cu ochiul liber, aș spune în limbaj popular, concentrarea prestației publice pe o singură dimensiune:
Cea de politician matur, responsabil, gata să se sacrifice de dragul țării.

O spune Dacian Cioloș în conferința de presă de după întâlnirea cu Florin Cîțu:

„Cine își va asuma guvernarea în următoarele săptămâni și în următoarele luni va face un sacrificiu. Partidul care își asumă guvernarea în următoarele luni oricum face un sacrificiu, pentru că va fi o perioadă foarte grea. Deci mai mare sacrificiu decât a guverna în această perioadă din punct de vedere politic nu cred că este și nu mi-e teamă de nici o altă formă de sacrificiu”.

Deși funcția de premier într-o Românie turmentată înseamnă un pericol pentru imaginea de om politic, Dacian Cioloș se bate ca să fie premier.
Premisă pe care se întemeiază întreaga construcție de imagine a lui Dacian Cioloș e urgența dată de alarmă:
Patria e în primejdie!

Raționamentul sugerat ar îndruma activitatea lui Dacian Cioloș din aceste zile e bine gândit din punctul de vedere al imaginii publice. Triplă Criză prin care trece țara – Sanitară, Energetică, Politică – nu mai permite jocurile politicianiste tradiționale, izvorâte din orgolii ieftine, din calcule meschine. Cine e responsabil, cine e matur, lasă deoparte orice orgoliu, trece peste interesele de moment și face totul pentru a da țării un guvern. Mentalitatea politicianistă își găsește expresia în trageri de timp, în aminări ale deciziilor, în teatrul ieftin. El, Dacian Cioloș, își are orgoliile, interesele personale. Dată fiind însă gravitatea situației, el se leapădă de el. În consecință, nu se sfiește să insiste pe lângă Florin Cîțu să se întâlnească pentru a negocia formarea unui Guvern, să-i dea telefoane, să meargă la sediul PNL, fără să se teamă că va trece drept lipsit de bărbăție. Deși a intuit că Florin Cîțu și liderii Echipei câştigătoare fac un joc de glezne, trag de timp, amina o decizie, Dacian Cioloș nu i-a atacat, nu i-a dat în gât în fața poporului român la Conferința de presă de după întâlnire. Florin Cîțu a susținut la întâlnire că n-are nici un mandat din partea colegilor. Un altul l-ar fi ironizat pe președintele PNL pentru declarația c-a venit la întâlnire fără mandat, așa, să vadă și el cam ce vrea Dacian Cioloș. Dacian Cioloș nu l-a ironizat, nu l-a atacat, dimpotrivă, a zis că-l înțelege și că așteaptă ca Florin Cîțu să ia mandatul. Are însă o rugăminte, o mare rugăminte:
Să se grăbească nițel, deoarece Timpul nu mai are răbdare!

Genial din punctul de vedere al imaginii publice!
Aceasta e imaginea asumată de Dacian Cioloș și USR începând cu mersul la Cotroceni cu o propunere de premier și terminând cu anunțul că sunt gata să vină în Parlament și cu un Guvern minoritar.

Ce imagine dezvăluie Florin Cîțu și PNL aripa Cîțu?
Ne răspunde conferința de presă ținută de Florin Cîțu după întâlnire.

Luat cu asalt de jurnaliști, care simt și ei că Țara nu mai are răbdare, că vremurile și-au ieșit din ţâţâni și prin urmare, politicienilor nu li se mai îngăduie tradiționalele șmecherii, Florin Cîțu n-a putut spune decât atât:

„Mi se pare normal ca cei care au declanșat Criza, adică Coaliția AUR, PSD, USR să vină cu o soluție”.

Păi de ce ați acceptat să vă întâlniţi? au sărit, nervoși, ziariștii.
Răspunsul lui Florin Cîțu:

„Am acceptat această întâlnire din respect pentru români și pentru mandatul dat de președintele Klaus Iohannis domnului Dacian Cioloș”.

Și totuși, ce va face PNL? s-au întrebat ziariștii.
Florin Cîțu:

„O să mai discutăm, o să mai vedem, dar astăzi nu este nici o concluzie”.

Să recapitulăm:
România trece prin tragedia numită Valul 4.
Se apropie cu pași repezi Criza Gazului.
Banii de la Bruxelles nu pot veni, deoarece România n-are guvern plin.

Din 8 octombrie 2021, România are Guvern interimar.
Un Guvern condus de Florin Cîțu, care oricum e interimar și ca personalitate.
Și președintele PNL ne anunță că o să mai discutăm, o să mai vedem!

Pentru ca Florin Cîțu să ajungă președintele PNL s-au făcut următoarele sacrificii:

Țara a fost blocată timp de patru luni.
S-a creat la Romexpo bomba cu ceas a celor 5000 de delegați strânşi într-o sală fără nici o măsură de precauție.
Președintele Klaus Iohannis s-a compromis iremediabil.
A fost scos din joc președintele în exercițiu al PNL, Ludovic Orban.
S-au folosit toate resursele statului pentru a mitui și șantaja.
S-a falsificat votul!
Ai crede că toate acestea urmau să aducă în fruntea PNL o personalitate ieșită din comun, un Ionel Brătianu fără barbă, un ins pe care un neam îl naște o dată la un secol.
Urmăriți conferința de presă a lui Florin Cîțu.
Nu-i așa că s-a scremut un munte ca să nască un șoricel?

Adauga un comentariu