Actualitate

Ion Cristoiu: „Oamenii de cultură sînt infinit mai puțin importanți în regimul Iohannis decît pescarii sportivi”

Publicat: 05 iun. 2020
Ion Cristoiu, despre importanța realizării unui sondaj, care să dezvăluie de ce românii nu merg la vot
Ion Cristoiu

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu remarcă dezinteresul Ministerului Culturii de a corecta măsurile absurde privind limitarea răspândirii coonavirusului în toate domeniile ce ţin de actul artistic, deşi pentru pescarii sportivi, astfel de măsuri au fost anulate.

„Măsurile de protecție din domeniul pescuitului sportiv au fost stabilite de Ministerul Agriculturii și Ministerul Sănătății prin Ordinul nr. 143/949/2020 – de aprobare a Regulamentului de practicare a pescuitului recreativ în condiții de siguranță și de limitare a efectelor pandemiei de COVID-19 în cadrul amenajărilor piscicole și habitatelor piscicole naturale, publicat în Monitorul Oficial nr. 463 din 02 iunie 2020.

Ca de obicei cînd vine vorba de reglementarea de către Guvernul Orban a unor domenii ale vieții complexe și complicate, documentul atingea absurdul de tip Jaroslav Hașek, maestrul satirizării Imperiului austro-ungar în materie de birocrație fantasmagorică, prin măsurile așa zise de protecție împotriva Coronavirus pe care pescarii amatori erau obligați să le respecte dacă nu voiau să fie amendați. Astfel pescarul amator, cel descris în cîntecelul de pe vremuri ca stînd de dimineață lîngă lac, avea obligativitatea de a purta mască pînă la momentul accesului în perimetrul locului de pescuit pus la dispoziția pescarului și de la momentul părăsirii acestuia la plecare. După purtare – zicea Ordinul – masca se aruncă imediat, într-un coș de gunoi sau spațiu destinat în acest sens, preferabil cu capac, urmată de igienizarea mâinilor.

De asemenea Ordinul impunea pescarului amator:

  • „obligativitatea de a lăsa perimetrul de pescuit curat;
  • evitarea socializării cu alți pescari sau alți participanți la activitate;”

Obligații anapoda erau prevăzute și pentru Amenajările piscicole în care se practică și pescuit recreativ. Ca de exemplu:

  • „asigurarea de măști de protecție și substanțe dezinfectante pentru participanții la activitățile de pescuit;
  • la locul desfășurării activității de pescuit recreativ trebuie să fie pregătite măsuri pentru igienizarea și/sau dezinfectarea mâinilor, materialelor și a echipamentului utilizat în desfășurarea activității de pescuit recreativ;
  • pescuitul recreativ se va desfășura cu maximum 2 pescari pe același stand de pescuit, cu respectarea unei distanțe de minimum 10 m între participanți;
  • la intrarea în locul special amenajat, reprezentantul unității de acvacultură are obligația de a deține și folosi un termometru noncontact destinat triajului participanților la începutul activităților;”

Semnatarul Ordinului din partea MADR, ministrul Adrian Oros, părea a fi redactat ordinul fie sub puterea drogurilor, fie sub amenințarea unui pistol. Așa de mare era ruptura dintre obligații și locul în care se petrece pescuitul sportiv – balta, care are pește pînă și-n zicala noastră. Deși balta e spațiul deschis pescarii erau obligați să poarte măști și să se spele pe mîini la plecare, deși ținuseră pînă atunci în mîini propriile undițe, aduse de acasă gata dezinfectate.

Joi, 4 iunie 2020, ministrul Agriculturii a anunțat c-a trimis de dimineață un nou Ordin către ministerul Sănătății în care se renunță la măsurile absurde din 2 iunie 2020, cum ar fi, de exemplu, „evitarea socializării cu alţi pescari, purtarea măştilor până la momentul accesului în perimetrul locului de pescuit”.

Măsurile din domeniul Culturii au fost stabilite prin Ordinul nr. 2879/967/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 460 din 29 mai 2020.

Toată lumea a fost de acord că multe din aceste măsuri sînt imposibil de aplicat la realitatea subtilă, complexă și specifică întruchipată de actul artistic.

În comentariul de pe cristoriublog.ro din 3 iunie 2020, treceam în revistă cîteva dintre ele, întrebîndu-mă dacă sînt cumva opera unui ins care n-a fost niciodată în viața lui la un spectacol de teatru: ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu:

La muzee: „limitarea vizitei la un interval de timp de 2 ore în muzeu sau galerie de artă”;
La biblioteci: „se recomandă o perioadă de carantină a documentelor, în cazul în care dezinfecția acestora nu este posibilă”;
La Librării: „dezinfecția zilnică și de cîte ori este nevoie a suprafețelor”;
La producția de film și audiovizual: „restricționarea scenelor care implică un număr mare de persoane pe o suprafață restrînsă; scenele de interior cu o distribuție mai mare de 10 persoane se vor filma doar dacă este posibilă menținerea distanței fizice; contactul fizic între actori va fi limitat”;

La Teatre:

  • „se vor evita scenele cu contact apropiat îndelungat (mai mult de 15 minute, la o distanță mai mică de 1,5 m);
  • scena va fi marcată cu pătrate vizibile de 4 mp pentru a sprijini distanțarea dintre artiști; scena va avea o dimensiune suficient de mare pentru ca actul artistic să se desfășoare în condiții de siguranță și distanțarea socială să poată fi respectată; toate măsurile de siguranță și sănătate vor fi respectate și în timpul repetițiilor și probelor etc.;
  • se va evita prezența îndelungată a artiștilor din grupele de risc (de exemplu vîrsta peste 65 ani și/sau boli cronice asociate)”;

Marți, 2 iunie 2020, la cristoiuTv, Ștefan Bănică Jr arătase că aceste măsuri „omoară creația artistică de pe scenă” concluzionînd:

„Mai bine stăm acasă sau găsim o altă formă de spectacol care se poate adapta.”

De la publicarea măsurilor absurde din domeniul pescuitului sportiv pînă la decizia de renunțare la multe dintre ele au trecut două zile.
Pescarii sportivi au reușit în doar două zile să le corecteze.

Sîntem în 5 iunie 2020.

De la publicarea Ordinului privind activitățile culturale au trecut șase zile. Nici vorbă de vreun anunț de la ministerul Culturii privind renunțarea la măsurile fantasmagorice.
Pentru pescarii sportivi măsurile au fost corectate în doar două zile.
Pentru directorii de teatre, actori, regizori, bibliotecari, muzeografi, nici azi, după șase zile, nu li s-a corectat Ordinul.
De ce?
Pentru că oamenii de cultură sînt infinit mai puțin importanți în regimul Iohannis decît pescarii sportivi”.

Adauga un comentariu