National

Ion Cristoiu: ”Poliţia Română nu s-a adaptat de la stadiul de Miliţie la stadiul de Poliţie”

Publicat: 12 aug. 2020
Ion Cristoiu: ”Poliţia Română nu s-a adaptat de la stadiul de Miliţie la stadiul de Poliţie”
Ion Cristoiu: ”Poliţia Română nu s-a adaptat de la stadiul de Miliţie la stadiul de Poliţie”

Ion Cristoiu: ”Poliţia Română nu s-a adaptat de la stadiul de Miliţie la stadiul de Poliţie”

Jurnalistul arată că ceea ce se întâmplă între clanurile interlope, trebuie să devină bază a dezbaterii la nivel național, promovată de Klaus Iohannis, fiindcă această situație creează un pericol asupra siguranței naționale.

Ion Cristoiu atacă dur reacția PNL la incidentele în care au fost implicate clanurile interlope

Publicistul este de părere că președintele țării, dar și ministrul Justiției au învinuit PSD pentru ceea ce au creat clanurile interlope, dar PNL este de aproape un an la guvernare, fapt ce nu justitifică atitudinea.

„Klaus Iohannis a dat un răspuns halucinant în care a spus că e de vină PSD deoarece din 2017 până anul trecut s-a ocupat de modificarea legilor justiţiei şi în felul acesta i-a încurajat pe penali. Este halucinant din două puncta de vedere. 1 că e lipsit de orice inteligenţă politică, pentru că puteai să acuzi PSD, dar mai deştept. Adică să spui că în perioada guvernării PSD Poliţia a decăzut, s-a compromis şi nu s-a dat atenţie clanurilor şi s-a preocupat de salvarea lor, a lui Liviu Dragnea. Ăsta era un clişeu, că e de vină PSD. Nu înţeleg de ce nu-l trage nimeni de mânecă pe dl. preşedinte. E deja clişeu. Nu mai are nicio eficienţă după aproape un an de guvernare PNL trimiterea la PSD. În al doilea rând, nu asta era chestiunea. Preşedintele României, care este şi şeful CSAT, stăpânul serviciilor secrete din România care sunt fără număr, trebuie să ştie că ascensiunea clanurilor este o problemă de siguranţă naţională”, a declarat publicistul.

Ineficiența Poliției a fost demonstrată în cazul Caracal

Ion Cristoiu afirmă că Poliția română nu are nici măcar dotările minime. A amintit, de altfel, pe Alexandra, fata care a sunat la 112, fără să o ajute nimeni, atunci când avea cea mai mai mare nevoie.

„Semnalarea primejdiei clanurilor în raport cu Poliţia a fost făcută în cazul Caracal. Atunci s-a discutat vreo lună de zile despre ineficienţa Poliţiei într-un caz destul destul de simplu şi despre faptul că aceste clanuri de interlopi s-au şcolit în Occident, în sensul că au învăţat trucurile mafiote, s-au bătut cu Scotland Yard, cu Poliţia franceză, deci cu poliţii foarte bine pregătite şi deştepte şi au venit în România. Ei au găsit drept adversar o miliţie. O Poliţie Română, fără dotări minime. În cazul Caracal, în ziua în care ei au căutat-o pe Alexandra, există în documente un soi de stenograme în care şeful Poliţiei din Caracal zice ‘şi am căutat în tot sediu un birou unde era internet’. Cum adică? Poliţia trebuie să aibă internet şi pe maşina de patrulare”, a spus publicistul.

Polițiștii nu sunt pregătiți profesional

Publicistul explică de ce polițiștii nu reușesc să treacă de stadiul de milițieni și să ajungă în poziția de Poliție.

„Nu există pregătire profesionistă. Poliţia Română nu s-a adaptat de la stadiul de Miliţie la stadiul de Poliţie. Stadiul de Miliţie era foarte simplu. Adică, burtos, grăsan, prost, idiot, analfabet aveai bulanul în mână. Reprezentai autoritatea dictaturii, şi când apărea miliţianul, ăia toţi încremeneau. Că erau proşti, arată Timişoara. Pe 16 decembrie 1989, seara, au venit nişte miliţieni care nu erau pregătiţi să facă faţă unor cetăţeni care nu se mai temeau de miliţie. Când s-a trecut la Poliţie trebuia să se înţeleagă că Poliţia în societatea democratică înseamnă următorul lucru: esti la fel de exigent, de sever cu infracţiunea, dar fără a încălca drepturile omului”, a arătat publicistul.

”Interlopii au evoluat, sunt organizaţi, conectaţi la tehnologie şi lumea politică”

Cristoiu adaugă faptul că Poliția Română ar putea ține piept interlopilor, dar doar în cazul în care s-ar reforma profund.

„Pe de altă parte, s-a semnalat că aceste clanuri sunt foarte bine pregătite, că deja au acces la tehnologie modernă. Plus că s-a spus atunci că aceste clanuri au pătruns şi în politică, şi în Poliţie foarte mulţi. Aceasta era tema pentru care Klaus Iohannis trebuia să declanşeze o temă naţională cu ocazia incidentelor cu Pian. La ora actuală clanurile interlope nu mai sunt de furat rufe de pe sârmă sau găini, ci aruncă în aer bancomate. Asta presupune tehnologie, organizare (…) De Vela nu mai spun. După toate întâmplările să faci o conferinţă de presă în care să spui suntem cu ochii pe voi este… Poliţia trebuie să treacă printr-un cutremur, poate Traian Băsescu, ministru de Interne, ca să rezolve. Acolo sunt încrengături, şefii de inspectorate sunt neamuri între ei. Cine să facă? Vela? Klaus Iohannis?”, s-a întrebat Ion Cristoiu.

Adauga un comentariu