Actualitate

Ion Cristoiu: Știe Nicușor Dan că în seara victoriei, cînd va ieși din transmisiile în direct, în care a vorbit de salvarea Bucureștiului, îl vor aștepta afară cei cu nota de plată pentru banii dați acum în campania sa?

Publicat: 18 aug. 2020
Jurnalistul Ion Cristoiu
Jurnalistul Ion Cristoiu

Grație emisiunii realizate de Cătălina Porumbel la Antena 3 am putut vedea, duminică, 17 august 2020, secvențe de la lansările a trei candidați la primăria Capitalei: a Gabrielei Firea, a lui Traian Băsescu și a lui Nicușor Dan. Pe parcursul intervențiilor mele în emisiune, prin Skype, firește, am făcut cîteva scurte observații despre cele trei lansări, căutînd să mă poziționez, cum am procedat în ultimele decenii cînd au debutat bătăliile electorale, ca un cronicar al celor petrecute de cîmpul pe luptă, evitînd din răsputeri păcatul de a chibițări electoral. La ultimul scrutin am votat pe Nicușor Dan și nu pe Gabriela Firea. Am realizat mai multe interviuri cu Nicușor Dan. Asta era înainte ca el să devină candidat al PNL. E de datoria mea să mă despart de el acum c-a început campania electorală. Din cîteva motive:

1.
Nicușor Dan nu mai e faimosul independent de partidele politice, luptătorul neînfricat în numele societății civile împotriva exploatării nemiloase a Bucureștiului de șmecherii care roiesc prin budoarele puterii de toate culorile. Acum e candidatul PNL. Al unui partid împotriva căruia s-a ridicat Salvatorul Bucureștiului, Nicușor Dan, pentru că, la fel ca PSD, PNL e un partid vechi, atins de cancerul clientelei politice, al afacerilor grase pe post de proiect de țară. Desigur, Nicușor Dan se vrea independent, susținut doar de PNL. Asta să i-o spună lui Mutu. Nicușor Dan nu e independent. Dacă ar fi fost sprijinit de USR, aș fi zis Treacă de la mine. USR nu s-a dedulcit încă la năravurile partidelor vechi din postdecembrism. Nu cultivă clientela politică, nu promovează oameni după criteriul bătutului semnificativ cu palma peste buzunar, semn că acolo așteaptă bacșișul pentru afacerea pe seama statului. Dacă ar fi rămas susținut doar de USR, Nicușor Dan ar fi meritat sprijinul presei independente. Nicușor Dan, deși pretins independent, e însă candidatul PNL. Chiar dacă n-a ajuns încă să sară cu gura în sprijinul PNL, Nicușor Dan a tăcut și tace în fața unei prestații PNL de partid îmbătrînit în relele postdecembriste. La lansarea de duminică, Nicușor Dan a fost flancat, pentru a se vedea cine-i sînt tutorii, de Ludovic Orban și Dan Barna. Prin asta, Nicușor Dan s-a conturat și mai puternic în ipostaza de candidat al PNL. Și prin asta, de complice tăcut al jafului la care se dedă PNL în numele luptei împotriva Coronavirus, al neghiobiilor comise de Marcel Vela, al semidoctismului funciar al Monicăi Anisie. Nicușor Dan e doctor în Matematică la Paris. Cum poate sta fără să-și astupe urechile ca să n-o audă pe analfabeta de la Educație Națională zicînd Pepsiglas? Cum a putut să tacă la decizia distinsei de a-l da afară pe marele Nicolae Zamfir de la Laserul de la Măgurele pentru că poate pune la dispoziția clientelei PNL contracte babane cu statul? Știu, fanii lui Nicușor Dan îmi vor răspunde că asta e politica în postdecembrism și în istorie. Că pentru a elibera Bucureștiul de Ciuma Roșie e musai să mănînci rahat cu lingurița de argint, invocînd zicala despre frăția cu Dracul pînă treci puntea. O fi așa. Eu însă nu pot să nu remarc prăpastia dintre Nicușor Dan, candidatul PNL de azi, și Nicușor Dan, luptătorul dispus la orice sacrificiu pentru Salvarea Bucureștiului.

2.
Campania lui Nicușor Dan e cea mai scumpă din București. Intrînd într-o zi în clădirea unde activează Mediafax, am dat cu privirea, la intersecție, de un panou cît casa, de pe care se uita la mine un portret gigantic. Nu, nu era portretul lui Liviu Dragnea. Era portretul lui Nicușor Dan. Al celui care pînă mai ieri întruchipa un altfel de a face politică și prin asta un altfel de a face campanie electorală. Panouri cu Nicușor Dan sînt peste tot în București. A fost ideea PNL, partid care s-a infectat de la PSD cu grandomania ciocoiască. Candidatului i s-a pus la dispoziție o echipă de consilieri care costă o avere. Așa e în campanie. Așa e în în politică. În politica veche, împotriva căreia luptase Nicușor Dan. De unde sînt acești bani, mulți bani, vîrîți în campania lui Nicușor Dan, cea mai costisitoare din București? Sînt banii proveniți din jaful sîngeros comis de Guvernul PNL în numele luptei împotriva Pandemiei. La temelia fiecărui panou cu Nicușor Dan stă unul din bacșișurile primite de Guvernul Ludovic Orban pentru contractele suspecte cu afaceriștii din clientela PNL. Cum să sprijin eu, ziarist independent, un candidat care nu se întreabă de unde vin atîția bani pentru ca el să ajungă primar de București? Și nu un candidat aparținînd bordelului politic nonstop care e la noi politica tradițională postdecembristă, ci societății civile autentice, ridicate la luptă în numele omului simplu?

3.
Am băgat de seamă, nu fără uimire, că Nicușor Dan a devenit îndrăgitul a tot mai multe site-uri. În timp ce toți ceilalți pretendenți la primăria Capitalei sînt umpluți de cerneală pe post de rahat zilnic și sistematic, Nicușor Dan e ridicat în slăvi. Tot zilnic și tot sistematic. Nici o observație critică despre campania dusă de candidatul PNL, nici o strîmbătură din nas față de vreo apariție publică a lui Nicușor Dan. Nici măcar ceva în genul Aveți o scamă pe costum, domnule candidat!

Despre lansarea unui candidat presa independentă trebuie să scrie neutru, în stil de cronicar al Clipei, sub semnul adevărului că ziariștii au îmbătrînit cu 30 de ani în observarea și comentarea bătăliilor electorale, toate vecine cu vodevilul și cu scheciul de casă de cultură a sindicatelor. Ce scrie presa despre lansarea de duminică a lui Nicușor Dan? Articole lovite de delirul encomiasticului, precum acesta, apărut pe mai multe site-uri ce se pretind a fi ale presei independente:
Nicușor Dan și-a depus candidatura pentru Primăria Generală: „Este campania bucureștenilor care vor ca administrația să lucreze pentru ei”.

Am vrut să văd cine semnează o asemenea plăcintă poale-n brîu? Surpriză! Reportajul n-are autor. Pe toate site-urile care-l reproduc în stilul copy-paste, scrie la autor Redacția, de parcă întreaga redacție, cu managerul de dezinfectant în frunte, a lucrat la el, într-un efort de operă a întregului popor. Deasupra scrie însă Recomandat de PNL. V-ați prins de șmecherie? E vorba de un text publicitar, întocmit de scribălăii de partid și plătit în regim de publicitate babană de la casieria partidului. De ce nu e așezat deasupra semnul Publicitate, așa cum cer nu numai deontologia, dar și legea? Pentru că semnul Publicitate ar situa articolul în afara presei, așa cum portretul de pe panoul publicitar așează poza în afara artei. Și pentru că un text prezentat drept ceea ce este, o publicitate de partid, e ocolit de cititori, s-a apelat la șmecheria grețoasă a semnului Recomandat de PNL sau, cum am văzut la alte site- uri, Sprijinit de PNL. E ceva asemănător prostituției sub forma însoțitoarelor, care se vrea altceva decît prostituția pur si simplu, de pe Șoseaua de centură.

Cine plătește pentru această publicitate? Cine plătește pentru panourile cît casa? Cine plătește echipa de consultanți? Desigur, candidatul nu se întreabă, pentru că el se ocupă cu spiritualul care e electoralul, nu cu materialul, care sînt paralele. Dacă s-ar întreba, Nicușor Dan ar descoperi că banii sînt ai celor care investesc în el ca viitor primar și prin asta ca viitor semnatar de contracte ale primăriei. Așa cum a făcut marele scriitor Mario Vargas Llosa, care a candidat în 1990 la președinția Peru și care și-a dat seama într-o zi că banii pentru campania sa veneau de la cei care pregăteau deja nota de plată pentru contribuția lor financiară la victoria candidatului. De la oamenii de afaceri care astfel investeau în viitorul președinte al Peru și evident în viitorul semnatar de contracte în numele statului.

Nu-i exclus ca Nicușor Dan să ajungă primar al Bucureștiului.
Cel care a va ocupa fotoliul de primar nu va fi însă Nicușor Dan de la Salvați Bucureștiul.
Va fi Nicușor Dan al celor care-i finanțează campania.

Și cei care îi finanțează campania n-o fac de dragul luptătorului pentru Salvarea Bucureștiului. O fac de dragul buzunarelor lor pregătite să primească înapoi banii investiți acum în candidatul Nicușor Dan. Știe Nicușor Dan că încă din seara victoriei, cînd va ieși din transmisiile în direct, în care a vorbit de salvarea Bucureștiului, îl vor aștepta afară finanțatorii de azi? Cu notele de plată pregătite încă din timpul campaniei.

P.S. Fanii lui Nicușor Dan mi-ar putea spune că așa au făcut și fac toți candidații partidelor postdecembriste mai acătării. Că de ce îl avertizez pe Nicușor Dan despre nota de plată și nu pe Gabriela Firea.

Le răspund:
Pentru că Gabriela Firea n-a pretins niciodată că întruchipează prin tot ce face un altfel de politică în postdecembrism.

Adauga un comentariu