Prima pagină » Actualitate » Ionel Dancă depune la CCR sesizarea Guvernului pe tema moțiunii de cenzură
Ionel Dancă depune la CCR sesizarea Guvernului pe tema moțiunii de cenzură

Ionel Dancă depune la CCR sesizarea Guvernului pe tema moțiunii de cenzură

21 aug. 2020, 11:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, va depune astăzi la Curtea Constituţională sesizarea Guvernului cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament referitor la posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară, în sesiune extraordinară, potrivit unei informări a Executivului.

„Este clară intenția PSD-ului să provoace haos în România. PSD este pur și simplu un partid de piromani. Dau foc la țară și se uită cum Guvernul trebuie să stingă focul. Nu au logică în acțiunile lor. Cui i-ar folosi?”, a precizat Ionel Dancă.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va depune vineri sesizarea la CCR pe această temă.

„Da, în cursul zilei de mâine vom depune (sesizarea – n.r.). Practic, această sesizare este sub forma unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, privitor la moţiunile de cenzură şi la posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară”, a precizat prim-ministrul.

Ionel Dancă depune la CCR sesizarea Guvernului pe tema moțiunii de cenzură

Premierul Ludovic Orban a avut o reacţie dura la adresa PSD-ului. Conform declaraţiei făcute de premier, este total fals ceea ce scrie în moţiunea PSD. Premierul considera că nu PSD-ul nu poate să scrie într-o moţiune faptul că Guvernul ar fi luat bani de la investiţiile pe apă şi canal.

În altă ordine de idei, Orban crede că nu este oportună o moţiune de cenzură în contextul pandemic pe are îl traversează România.

„Nu le este rușine, baronilor PSD, să scrie așa ceva într-o moțiune de cenzură, că am luat bani de la investițiile pe apă și canal, în condițiile în care nu au fost în stare să semneze contractul de finanțare?! (…) Mă lăsați să termin!? Este o minciună gogonată de la cap la coadă, iar ideea de a depune o moțiune de cenzură în situația în care se află România arată iresponsabilitate, o sfidare a interesului fundamental pe care îl are România astăzi. Cum să lași țara fără guvern, când ne luptăm cu pandemia, ne confruntăm cu criză economică și trebuie să implementăm planul de relansare economică? Noi trebuie să pregătim anul școlar.

Noi trebuie să pregătim programul prin care să putem accesa facilitate de reziliență și recuperare. Noi trebuie să negociem acordul de parteneriat cu UE privitor la bugetul care este alocat României pe 2021-2027, ca să nu mai vorbesc despre celelalte probleme. Să depui o moțiune de cenzură înainte de alegerile parlamentare arată aventurism politic, arată că acest partid nu a învățat nimic”, a spus Ludovic Orban, în Parlament.

Nu au nicio șansă la CCR!

Contestația pe care PNL o depune la CCR pe tema moțiunii de cenzură depuse de PSD în Parlament nu are nicio șansă să treacă. Fostul preşedinte al Curții Constituționale a României (CCR) Augustin Zegrean le explică liberalilor de ce moțiunea este legală. Augustin Zăgrean a declarat că nu este un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament din cauza depunerii moţiunii de cenzură şi că în Constituţie nu se vorbeşte despre vacanţă parlamentară, ci că Legislativul lucrează în două sesiuni ordinare.

Fostul preşedinte al CCR a adăugat că în perioada de vară, în care aleşii îşi desfăşoară activitatea în circumscripţii poate fi convocată sesiunea extraordinară şi nu este nicio diferenţă în activitatea Parlamentului în sesiunea ordinară şi cea extraordinară.

„Nimeni nu poate fi oprit să depună plângere la Curte. Problema este cine va câştiga, dacă va sesiza Curtea Constituţională. Evident, conflict juridic de natură constituţională nu este prin faptul că s-a depus o moţiune de cenzură. Parlamentul este în funcţie de la învestire până la expirarea mandatului.

În toată această perioadă Guvernul este responsabil, este răspunzător în faţa Parlamentului, pentru că în sistemul nostru constituţional Guvernul este numit în baza votului de încredere acordat de către Parlament şi Parlamentul poate retrage acest vot de încredere oricând, nu numai în sesiune, sau numai duminica sau numai toamna. Oricând”, a spus Augustin Zegrean.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`