National

ÎPS Teodosie anunță programul pentru noaptea de Înviere: „Este cel tradiţional. Vom avea parte de Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim”

Publicat: 28 apr. 2021
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, cu Lumina Sfântă
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie

Înaltpreasfințitul Teodosie a anunțat programul pentru noaptea de Înviere de la Constanța. El a spus că va aduce şi în acest an Lumina Sfântă de pe mare şi apoi va merge în procesiune către Catedrala Arhiepiscopală.

Miercuri, 28 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, Arhiepiscopul Tomisului a precizat că Sfânta Lumină va fi adusă în România de la Ierusalim. Totodată, el a estimat că aproximativ 20.000 de persoane vor putea asista la manifestările religioase.

„Pentru Sărbătoarea Paştilor, ca în fiecare an, vom avea parte de Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim prin purtarea de grijă a Patriarhiei Române. Fiecare eparhie va trimite delegaţi ca să ia Lumina de la Aeroportul Otopeni”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, potrivit news.ro.

ÎPS Teodosie anunță programul pentru noaptea de Înviere: „Voi veni cu Sfânta Lumină cu o barcă”

Arhiepiscopul a dezvăluit că seara de Înviere se va desfășura conform tradiției. Acesta va veni cu Sfânta Lumină cu o barcă şi va ieşi cu Lumina, despre care va începe să vorbească. Apoi va veni în procesiune, în timp ce la Catedrală se vor cânta cântările specifice şi va da Lumină la 23.45. Ulterior, se vor face cele ce se cuvin, se va citi Sfânta Evanghelie și se va începe slujba, care va avea loc afară.

„Programul în seara de Înviere este cel tradiţional. Voi veni cu Sfânta Lumină cu o barcă şi voi ieşi cu Lumina, voi începe să vă vorbesc puţin de Lumina care a fost adusă pe mare de Sfântul Apostol Andrei, apoi voi veni în procesiune în timp ce la Catedrală se vor cânta cântările specifice şi voi da Lumină la 23.45 şi apoi vom face cele se cuvin, se va citi Sfânta Evanghelie, se va începe slujba şi slujba o vom face afară. Vom da şi Paşte, pregătim Paştele şi sperăm să le fie tuturor bine şi la ora 12 în ziua de Paşte voi face slujba Vecerniei, numită în popor a doua Înviere.

Cred că vom da şi un concert cu ocazia aceasta, la slujba Vecerniei, şi vom împărţi nişte daruri cum o făceam la Casa de Cultură. Acum nu mai putem să mergem acolo, dar este destul de larg în parcul Catedralei şi după slujbă vom avea acea întâlnire de taină şi va fi şi un concert frumos”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

ÎPS Teodosie: „Iubiţi credincioşi, vă invit la Înviere la malul mării”

Înaltpreasfințitul Teodosie a fost întrebat despre cum vor respecta credincioşii distanţarea, iar acesta a răspuns: „Ştiu ei ce să facă”.

„Ştiu ei ce să facă. Sunt şi forţele de ordine, e atât de larg, au loc 20.000 de oameni aici. (…) Iubiţi credincioşi, vă invit la Înviere la malul mării, toţi care doriţi sunteţi bineveniţi şi nu cred că nu va fi loc pentru câţi veniţi. Este loc de cel puţin 20.000 de oameni pentru că avem şi partea de pe faleză, poate vom pune şi ecran dacă va fi cazul. Ne vom pregăti să aibă loc toţi credincioşii”.

De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului a lăudat decizia autorităților de a ridica restricțiile în noaptea de Înviere.

„Dumnezeu i-a luminat. Eu tot timpul mă rog pentru autorităţi, nu îi judec, ele răspund pentru faptele lor. Ei nu sunt acolo fără voia lui Dumnezeu şi rugăm pe Dumnezeu întotdeauna să le dea înţelepciune ca să chibzuiască cum este bine pentru credincioşi. (…) Dacă erau restricţii, mergeam prin restricţii fără să fim restricţionaţi”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

Adauga un comentariu