Actualitate

ÎPS Teodosie, incă o ieșire în legătură cu vaccinarea împotriva COVID-19: Nu sunt împotriva vaccinării dar…

Publicat: 05 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
ÎPS Teodosie incă o ieșire în legătură cu vaccinarea împotriva COVID-19 Nu sunt împotriva vaccinării dar...
Înalt Preasfințitul Teodosie

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi o voce controversată din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, are o nouă reacţie în legătură cu vaccinarea împotriva COVID-19. Acesta a explicat, la România TV, că nu este împotriva vaccinării dar nu o recomandă.

ÎPS Teodosie a avut numeroase ieşiri controversate incă de la începutul pandemiei de COVID-19. Acesta a spus în deseori că nu există vaccin mai bun decât sfânta împărtășanie şi a intrat în polemică chiar cu purtătorul de cuvânt al BOR.

ÎPS Teodosie nu recomandă vaccinare împotriva COVID-19

Într-o intervenţie la un post de televiziune, ÎPS Teodosie a vorbit despre vaccinarea împotriva COVID-19 dar şi despre faptul că el, suferind de o alergie, are o contraindicaţie în acest sens. De altfel, ÎPS Teodosie explică faptul că el susţine vaccinarea la copii care este absolut necesară, dar nu susţine vaccinarea COVID-19 pentru că se ştiu puţine despre vaccinurile care circulă la această dată în lume:

„Sunt oameni care nu pot să se vaccineze. Eu am de la medic. Nu pot să mă vaccinez din cauza alergiei pe care o am. Eu nu sunt împotriva vaccinului, dar nu poți vaccina pe cineva care are afecțiuni. Fiecare face cum dorește. Nimeni nu trebuie să fie un instrument de promovare a vaccinării. Eu nu sunt împotriva vaccinării, dar nici nu pot să recomand pentru că nu am specialitatea necesară. Vaccinurile obligatorii pentru copii, care sunt de sute de ani, le-am recomandat pentru că sunt absolut necesare. Acest vaccin e mai puțin cunoscut, nu se știu exact efectele. Nu sunt niște studii clare privind efectele negative”, a declarat Teodosie la România TV.

ÎPS Teodosie despre o candidatură la prezidențiale

În spaţiul public în ultima perioadă au apărut mai multe zvonuri că ÎPS Teodosie ar putea candida la alegerile prezidenţiale din 2024. Totuşi, preotul a dezvăluit faptul că nu ia în calcul un amestec al politicii cu biserica:

„Eu sunt slujitor al lui Dumnezeu. Nu m-aș amesteca în politică, chiar dacă mi-ar spune Dumnezeu. Vreau să rămân ceea ce sunt acum, să fiu slujitorul lui Dumnezeu. Această ipoteză, este o glumă. Serios, nu se poate gândi așa ceva!”, a declarat ÎPS Teodosie, la Antena 3.

Zvonurile au apărut în momentul în care un sondaj credita Biserica cu cea mai mare încredere printre români.

Biserica Ortodoxă slujește pe Dumnezeu, iar Dumnezeu trebuie să fie întotdeauna pe primul loc. Dumnezeu ne trimite lumina, avem atâtea repere în care ni se arată că Dumnezeu rămâne cu noi și ne ocrotește și ne ajută (..) conchide ÎPS Teodosie.

Nu este prima dată când ÎPS Teodosie se poziționază în campania de vaccinare

Este bine de menţionat faptul că nu este prima poziţionare a ÎPS Teodosie în problema campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Acesta a declarat în repetate rânduri că nu recomandă vaccinarea mai ales în contextul în care el nu este medic şi nu poate face acest lucru. De altfel, ultima poziţionare în spaţiul public a dus la o reacţie oficială din partea purtătorului de cuvânt BOR, Vasile Bănescu care a menţionat faptul că nu este normal ca ÎPS Teodosie să compare vaccinul cu sfânta împărtășanie. În replică, Teodosie l-a făcut pe Bănescu laic şi incapabil să înţeleagă lucrurile sfinte:

„Mă gândeam la un joc de cuvinte nefericit pe care îl fac unii declarați zgomotos antivacciniști din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie. Când am auzit asta m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul și sângele lui Cristos, cu un vaccin. Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru că a-l compara pe Cristos cu un vaccin este ceva sacrileg (…) spunea Vasile Bănescu

În replică, ÎPS Teodosie a fost acid la adresa purtătorului de cuvânt al BOR:

„Hristos este doctorul suprem, iar cel care comentează este un laic care nu poate să înţeleagă ce trăieşte un slujitor care are grijă de păstoriții săi. Am citit (ce-a spus) şi m-am mirat. Mi-a fost student, dar vrând să dea răspunsuri de tot felul, se încurca în ele”.

Adauga un comentariu