Eveniment-Social

Iryna Poshtariuk, pe scena Ateneului Național din Iași. Renumita soprană din Kiev va încânta publicul în Ajunul Paștelui – GALERIE FOTO / VIDEO

Publicat: 14 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iryna Poshtariuk pe scena Ateneului Național din Iași. Renumita soprană din Kiev va încânta publicul în Ajunul Paștelui - GALERIE FOTO  VIDEO
Iryna Poshtariuk cântă din copilărie

Renumita soprană Iryna Poshtariuk și-a desfășurat activitatea profesională la Opera Națională din Kiev. Aceasta este în prezent refugiată la Suceava. Talentul solistei a fost apreciat la audiția de la Opera Națională din Iași. În Ajunul Paștelui, Ateneul Național din Iași organizează un eveniment excepțional. Concertul vocal-simfonic ”Requiem”, de Wolfgang Amadeus Mozart, este un eveniment cu o puternică încărcătură spirituală, iar Iryna Poshtariuk este invitata specială care va încânta publicul ieșean.

Soprana Iryna Poshtariuk a fugit din calea războiului din Ucraina alături de sora și de cei 2 copii mici. De mai bine de o lună, ucraineanca trăiește în România, la Suceava. Artista a încântat mai mulți ani la rând publicul din Kiev, dar, odată cu acest război, activitatea ei profesională a fost întreruptă.  Oportunitatea de a cânta la concertul vocal-simfonic ”Requiem”, de Wolfgang Amadeus Mozart, reprezintă o rază de speranță pentru Iryna Poshtariuk.

Povestea renumitei soprane din Kiev: ”Cred că am moștenit acest talent de la bunicul meu”

Iryna Poshtariuk cântă din copilărie și spune că are un talent moștenit.

”Cânt din copilărie. Bunicul meu, care a murit, a cântat foarte frumos la viața lui, în biserică. Cred că am moștenit acest talent de la el. Am început să merg la școala muzicală de la vârsta de 6 ani”, afirmă soprana Iryna Poshtariuk.

Decizia de a părăsi țara a fost foarte grea, aceasta fiind singura cale prin care și-a putut salva viața de la moarte. Capitala Ucrainei a fost distrusă fără milă de către Armata rusă, iar ucrainenii au rămas fără casă și loc de muncă.

”Este o minune! Eu am ajuns aici alături de copiii mei și de sora mea, la Suceava. În acest moment, copiii sunt la Cernăuți, la bunici, pentru că nu am avut cu cine să îi las. Eu am venit cu ei la Suceava, ca refugiată, și nici nu m-am gândit că voi avea așa o oportunitate în viața mea. Inițial, nu mă simțeam pregătită emoțional să cânt…, după tragedia din Ucraina. Chiar dacă sunt departe de casă, nu există zi să nu mă gândesc la nenorocirea care se întâmplă în țara mea”, declară Iryna Poshtariuk.

Iryna a trecut audiția de la Opera Națională din Iași, iar managerul, directorul și alți reprezentanți ai instituției au apreciat talentul inedit al solistei. Astfel, aceasta a fost pusă în legătură cu Andrei Apreotesei, managerul Ateneului din Iași. Soprana a fost invitată să cânte la concertul vocal-simfonic ”Requiem”, de Wolfgang Amadeus Mozart, care va avea loc astăzi, 14 aprilie 2002, de la ora 19:00.

Solista a primit îndrumări de la un preot din Suceava

Vizita pe care a făcut-o la una dintre bisericile din Suceava a fost cu adevărat o binecuvântare. Solista a fost plăcut uimită că un preot de acolo vorbea în limba ei maternă.

”Eu am mers la biserică în Suceava, iar părintele Mihai, un om foarte bun, care vorbea și în limba ucraineană, mi-a oferit îndemnuri prețioase. Am reușit să vorbim și i-am spus că eu cânt, iar el mi-a spus că aș putea merge la Iași pentru audiție. El m-a încurajat și toate lucrurile s-au întâmplat fără să mă aștept”, spune soprana Operei din Kiev.

Bombardamentele au distrus mii de clădiri culturale și istorice, iar ucrainenii sunt îngroziți de ura și răutatea pe care o au trupele rusești față de teritoriul lor. Sute de oameni și-au pierdut tot ce au agonisit timp de o viață, într-o fracțiune de secundă. Exploziile și sirenele sunt la ordinea zilei în Ucraina.

”Nici nu știu cum va fi. Eu aș dori să mă întorc în Ucraina. Este țara mea, acolo sunt părinții mei, acolo este viața mea. Nu știu cum se va aranja totul. Poate că și aici voi avea invitații sau colaborări cu teatrele. Nu aș avea nimic împotrivă”, menționează Iryna.

Solista are foarte mulți prieteni, colegi, rude și cunoștințe care au rămas în Ucraina. Aceștia încearcă să muncească, pentru a susține economia țării, mulți sunt voluntari și ajută familiile care nu au resurse alimentare oferindu-le și un sprijin psihologic celor care sunt distruși emoțional.

Iryna Poshtariuk: ”Aceste gesturi ne-au emoționat până la lacrimi!”

Soprana din Kiev a avut de îndurat un drum lung și obositor. Cel mai greu a fost să fugă din Kiev, coloane de mașini stând în rând pentru a părăsi țara, iar Iryna, alături de copii, a mers timp de mai multe ore până la Cernăuți.

”Într-adevăr, din Kiev a fost dificil să ieșim. Am mers foarte mult, în jur de 7-8 ore, foarte mult. A fost greu să ajungem la Cernăuți. În România am reușit să ajungem foarte repede, nu știu cum, Domnul ne-a ajutat. Noi am trecut granița foarte repede, eram foarte emoționați. Voluntarii ne-au dat și apă, și pizza, și jucării, și medicamente- tot ce aveam nevoie. Aceste gesturi ne-au emoționat până la lacrimi! La Suceava am ajuns repede și fără probleme”, a spus Iryna Poshtariuk.

Cel mai mare copil al sopranei are doar 4 ani, iar cel mic are 1 an și 8 luni. Din fericire, aceștia nu au văzut clădirile distruse, rachetele și bombardamentele care au luat mii de vieți în Ucraina.

”Eu nu am văzut rachete, eu doar am auzit bombardamentele la început, la ora 4:00. În acea dimineață ne-am organizat repede și am plecat din Kiev. Nu ne-am fi gândit niciodată că se putea întâmpla așa ceva. În secolul al XXI-lea nu ne gândeam la așa ceva. Mai mult, de o lună suntem aici, pe 24 februarie 2022 am ajuns la Cernăuți și am mers timp de 20 de ore. Pe data de 25 eram deja la Suceava”, a declarat soprana din Kiev.

Adauga un comentariu