Eveniment-Social

Ateneul Național Iași realizează o punte de legătură cu Ucraina prin intermediul concertului vocal-simfonic „Requiem” de Wolfgang Amadeus Mozart – GALERIE FOTO

Publicat: 12 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ateneul Național Iași realizează o punte de legătură cu Ucraina prin intermediul concertului vocal-simfonic Requiem de Wolfgang Amadeus Mozart  GALERIE FOTO
Pe 14 aprilie 2022, la Ateneul Național din Iași va avea loc concertul vocal-simfonic „Requiem” de Wolfgang Amadeus Mozart

Ateneul Național din Iași organizează un concert excepțional, o adevărată punte de legătură cu Ucraina, ieșenii putându-se bucura de un eveniment de o mare încărcătură spirituală. Unirea prin cultură este reprezentată pe 14 aprilie 2022, la Ateneul Național din Iași în cadrul concertului vocal-simfonic „Requiem” de Wolfgang Amadeus Mozart. Din distribuția concertului face parte și Iryna Poshtariuk, o soprană a Operei Naționale din Kiev, refugiată în România.

Astăzi, 12 aprilie 2022, a avut loc conferința de presă de la Ateneul Național Iași. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Ateneului, cât și artiști de muzică clasică. Invitata specială Iryna Poshtariuk și-a exprimat public recunoștința față de această invitație și oportunitate unică de a cânta pe scena din România. Directorul Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei, a invitat ieșenii la concertul vocal-simfonic „Requiem” de Wolfgang Amadeus Mozart care este organizat în ajunul Sfintelor Sărbători de Paști.

Andrei Apreotesei: „Ceea ce se întâmplă în Ucraina depășește granițele Ucrainei și devine o problemă internațională”

În cadrul conferinței directorul Ateneului, Andrei Apreotesei a evidențiat care este scopul organizării unui concert vocal-simfonic.

„Unirea prin cultură, arta și bucuria acestui moment artistic reprezintă o soluție pentru a aduce mai multă pace în Săptămâna Mare a fraților noștri romano-catolici, care se pregătesc de sărbătorile pascale, dar și în săptămâna premergătoare, Săptămânii Patimilor Domnului pentru ortodocși. Acest concert este organizat atât în memoria victimelor din Ucraina, cât și pentru întreaga umanitate. Ceea ce se întâmplă în Ucraina depășește granițele Ucrainei și devine o problemă internațională”, a menționat Andrei Apreotesei.

Conflictul din Ucraina va avea un sfârșit, se vor găsi explicații la toate și rezoluții la toate, dar pentru crimele împotriva culturii și a artei nu există nicio explicație.

„Există pansamente și punți de legătură ca acestea pe care încercăm să le creăm astăzi”, a precizat directorul Ateneului Iași.

Concertul aduce în fața publicului o distribuție inedită: Iryna Poshtariuk, soprană a Operei Naționale Ucrainene din Kiev, refugiată în România, mezzosoprana Sorana Nastasiu, Opera Națională Română Iași, tenorul Andrei Fermeșanu, manager și solist al Operei ieșene și basul Ivan Dikusar, solist al aceleiași instituții. Toți acești artiști au fost prezenți la conferința de presă, fiecare având ocazia să ofere un mesaj de mulțumire și recunoștință.

Altfel, pe 16 aprilie 2022, va avea loc un eveniment excepțional intitulat :„Petrică și Lupul” a Orchestrei de Tineret a Iașului, dirijor Virgil Popa.

Punte de legătură cu Ucraina prin concertul vocal-simfonic „Requiem”

Joi, 14 aprilie 2022, la concertul vocal-simfonic „Requiem” de Wolfgang Amadeus Mozart, trecând de ideea războiului, arta rămâne să își îndeplinească scopul pentru care a fost creată, de a încânta și de a lăsă sentimente plăcute și frumoase în inima ieșenilor. Cu ajutorul partenerului instituțional al Operei Naționale Române din Iași reprezentat la eveniment de către managerul, Andrei Fermeșanu se reușește materializarea acestor proiecte. Maestrul Fermeșanu alături de maestrul Florin Guzgă a veni cu ideea și propunerea de a o invita pe frumoasa și talentata soprană din Kiev.  Prin intermediul Operei Naționale echipa de la Ateneul din Iași a reușit să o cunoască pe soprana Operei Naționale din Kiev, Iryna Poshtraiuk. Aceasta este refugiată acum la Suceava, dar a acceptat cu drag invitația de a fi prezentă la conferință.

Directorul Ateneului sa arătat mulțumit de prezența sopranei din Kiev.

„Este de bun augur, după ce a dat audiție la Operă a primit permisiunea din partea celor care se ocupă de partea artistică, este foarte potrivită să interpreteze Iryna Poshtariuk soprana Operei din Kiev. O îmbrățișăm cu multă bucurie și o salutăm în Capitala Culturală a României, o capitală istorică. Sperăm ca acesta să fie doar debutul,  începutul unei frumoase prietenii artistice bazate pe compasiune”, a subliniat Andrei Apreotesei.

Cel mai tânăr solist al Operei din Iași, basul Ivan Dikusar a reușit să traducă mesajul pe care l-a transmis soprana din Kiev.

„Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a participa la acest minunat concert. În aceste vremuri grele pentru Ucraina”, a declarat Iryna Poshtariuk în legătură cu concertului vocal-simfonic „Requiem” de Wolfgang Amadeus Mozart, considerat o adevărată punte de legătură cu Ucraina.

Adauga un comentariu