International

Israelul „nu se opri în Fâșia Gaza” dacă învinge Hamas, iar Turcia va fi următoarea țintă, susține Erdogan

Publicat: 15 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Israelul nu se opri în Fâșia Gaza dacă învinge Hamas iar Turcia va fi următoarea țintă susține Erdogan
Israelul „nu se opri în Fâșia Gaza” dacă învinge Hamas, iar Turcia va fi următoarea țintă, susține Erdogan

Israelul va ataca Turcia „mai devreme sau mai târziu” dacă reuşeşte să învingă în războiul împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas din Fâşia Gaza, a declarat miercuri președintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit AFP și Agerpres.

„Să nu credeţi că Israelul se va opri în Gaza”, le-a spus Erdogan deputaţilor din partidul său, AKP, la Ankara.

„Dacă nu este oprit, acest stat paria şi terorist (statul evreu, n.r.) se va îndrepta mai devreme sau mai târziu înspre Anatolia”, a mai susținut el, referindu-se la partea asiatică a Turciei, care constituie cea mai mare parte din teritoriul acestei ţări.

Turcia este una din puţinele ţări cu populaţie majoritar musulmană care recunoaşte statul Israel, dar a suspendat recent relaţiile comerciale bilaterale, făcând astfel presiuni pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza şi pentru creşterea volumului de ajutoare umanitare care ajung pe teritoriul enclavei palestiniene.

Hamas este „o mișcare de rezistență”, consideră Erdogan

Erdogan a făcut recent tot mai multe declaraţii de susţinere a Hamas, gruparea militantă pe care Uniunea Europeană, SUA şi Israelul o consideră organizaţie teroristă.

„Vom continua să susţinem Hamas, care luptă pentru independenţa propriei sale ţări şi apără Anatolia”, a mai afirmat miercuri liderul turc.

În urmă cu două zile, Erdogan a spus că peste 1.000 de membri ai Hamas sunt tratați în spitale din Turcia, reiterându-și astfel poziția conform căreia organizația islamistă este o „mișcare de rezistență”, scrie Reuters.

„Dacă numiți Hamas o «organizație teroristă», acest lucru ne-ar întrista”, a declarat Erdogan luni, în cadrul unei conferințe comune de presă cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Ankara, după ce Mitsotakis s-a referit la Hamas ca fiind o astfel de grupare.„Noi nu considerăm Hamas (ca fiind) o organizație teroristă… Peste 1.000 de membri ai Hamas se află sub tratament în spitalele din țara noastră”, a spus Erdogan.

Erdogan s-a „exprimat greșit”

Un oficial turc, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat ulterior că Erdogan s-a „exprimat greșit” și că a vrut să se refere, la modul general, la palestinienii din Fâșia Gaza, mai degrabă decât la militanții Hamas.

„Președintele Erdogan s-a exprimat greșit, el a vrut să spună că 1.000 de locuitori din Gaza se sub tratament (medical, n.r.), nu membrii Hamas”, a afirmat acest oficial turc.

Reuters notează că nu a putut stabili imediat istoricul persoanelor îngrijite în spitalele Turcia, dar în noiembrie Ankara a anunțat că evacuează zeci de răniți sau bolnavi din Fâșia Gaza, majoritatea bolnavi de cancer, precum și pe însoțitorii lor, în urma ofensivei israeliene din enclava palestiniană.

Adauga un comentariu