Coronavirus

Israelul renunță la obligativitatea purtării măștii de protecție în exterior

Publicat: 16 apr. 2021
Mască de protecție
Mască de protecție

Purtarea măştii de protecţie împotriva COVID-19 nu va mai fi obligatorie – în exterior – în Israel, începând de duminică, anunţă autorităţile israeliene, în cadrul unei ridicări treptate a restricţiilor impuse în lupta împotriva pandemiei, relatează AFP.

”Măştile sunt făcute pentrua ne proteja de pandemie. Dar cum experţii au conchis că masca nu este necesară în aer liber, am decis să ridic (obligaţia purtării) măştii” de protecţie, a anunţat într-un comunicat ministrul israelian al Sănătăţii Yuli Edelstein.

Israelul a fost una dintre primele ţări care a impus, în primăvara lui 2020, purtarea măştii în locuri publice. Situaţia s-a schimbat în ultimele săptămâni, în urma unei vaste campanii de vaccinare, în care peste jumătate (53%) dintre cei 9,3 milioane de locuitori au fost vaccinaţi cu vacinul anticovid Pfizer-BioNTech.

Israelul a lansat, la începutul lui februarie, o ieşire treptată din izolare, deschizând magazine ”neesenţiale” şi parcuri naţionale, iar apoi restaurante, cinematografe şi centre sportive. Autorităţile au anunţat o redeschidere a frontierelor turiştilor vaccinaţi, în grupuri organizate, începând de la 23 mai.

Israelul va permite accesul turiștilor vaccinați din România începând cu 23 mai, cu anumite condiții

Israelul a anunțat că în urma vaccinării masive a atins imunizarea colectivă. Astfel, autoritățile din Țara Sfântă vor permite accesul turiștilor vaccinați din România începând cu 23 mai. Totuși condiția este ca cele doua guverne să semneze un acord în acest sens.

În prima faza, accesul în Isreal va fi permis doar grupurilor organzate, urmând ca turiștii individuali să intre în țară în cea de-a doua etapă.

Rând pe rand, granițele se deschid la nivel mondial, cel puțin pentru persoanele vaccinate. După ce zilele trecute, Grecia și Italia au anunțat că așteaptă primii turiști români, acum este rândul Israelului să vină cu o veste bună. Astfel, autorităţile din Israel au anunţat că au ajuns la imunizarea colectivă, în urma vaccinării masive, şi că vor permite accesul începând cu 23 mai pentru turiştii români vaccinaţi, dacă cele două guverne vor semna un acord în acest sens.

Potrivit unui comunicat de presă al Travel Communication, vestea a fost dată în cursul zilei de marţi într-o declaraţie comună a ministrului turismului din Israel, Orit Farkash-Hacohen şi a ministrului sănătăţii, Yuli Edelstein.

În prima etapă, va fi permis accesul în Israel doar grupurilor organizate. Redeschiderea turistică a Israelului se va face treptat, începând cu data de 23 mai, când primele grupuri de turişti vor avea acces în Ţara Sfântă. Călătorilor individuali li se va permite să intre în Israel în cea de-a doua etapă.

Toţi vizitatorii vor putea intra în Israel în baza unui test PCR negativ şi vor trebui să facă şi un test serologic, care să ateste existenţa anticorpilor în urma vaccinării.

Dacă se semnează un acord bilateral între Guvernul Israelului și Guvernul României, testul serologic pentru români va fi eliminat. Astfel, Israelul va recunoaște certificatul de vaccinare emis de autorităţile din România. În acest sens, Guvernul Israelului a iniţiat deja discuţii cu partea românească şi a trimis deja o propunere la care se aşteaptă răspunsul oficial al Guvernului României. Astfel de tratate au fost semnate deja de Israel cu Grecia şi Cipru.

Adauga un comentariu