Eveniment-Social

Isterie în rândul moașelor din Iași! După ce două gravide au ajuns la spital în stare gravă, au cerut socoteală autorităților. „Dacă eram noi, nu se întâmpla așa ceva!”

Publicat: 12 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Isterie în rândul moașelor din Iași După ce două gravide au ajuns la spital în stare gravă au cerut socoteală autorităților. Dacă eram noi nu se întâmpla așa ceva

În numai o săptămână, două gravide au născut fără să știe că erau însărcinate. Femeile și-au pus viața în pericol. Acest lucru a ajuns la urechile moașelor din Iași, care nu au stat cu mâinile-n sân. Iată replica lor la adresa autorităților care le-au renegat meseria.

În ultima săptămână, două femei au ajuns la spital acuzând dureri abdominale severe. Acestea au aflat că erau însărcinate. La scurt timp au născut prematur, iar medicii au tras un semnal de alarmă. Din cauza nedispensarizării, cele două femei și-au pus viața în pericol, atât a lor, cât și a copilului. Cele două nu au consultat pe timpul sarcinii niciun medic, neștiind că sunt însărcinate. Una dintre acestea a născut în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon”, iar cealaltă, la Maternitatea „Cuza Vodă”. Moașele din Iași susțin că aceste cazuri sunt în creștere, iar acest lucru se întâmplă deoarece serviciile oferite de acestea nu se mai află în teritoriu. Motivul? Nu există cerere, locuri de muncă, salariu și apreciere pentru meseria de moașă.

„De ani de zile ne chinuim”

În urma incidentelor cu final fericit întâmplate în ultima săptămână, moașele din Iași au reacționat. Acestea susțin că menirea lor a fost de mult îngropată, fapt pentru care mai ales femeile provenite din mediul rural au de suferit. Spun că cele două femei ajunse la spital fără să știe că sunt însărcinate sunt rezultatul lipsei de asistență medicală și informație.

„Referitor la cele două cazuri, dacă eram noi în teritoriu, nu se întâmpla așa ceva. De ani de zile ne chinuim, noi, cele aproximativ 50 de moașe rămase în Iași, să explicăm Ministerului Sănătății menirea noastră ca moașe. Iată că, pe lângă faptul că noi suferim că meseria noastră nu mai semnifică ce a semnificat odată, sunt mame care își pun viața în pericol. Pe vremea când moașa era lăsată să meargă să ajute mamele în teritoriu, nu existau cazuri ca acestea. Noi mergeam din poartă în poartă pentru a asista la nașteri, pentru a asista gravida pe timpul sarcinii și pentru a-i oferi informațiile necesare. Astăzi, în mediul rural, femeile sunt private de aceste informații. Mai mult decât atât, numărul de nașteri naturale a scăzut și a crescut cel al cezarienelor, pentru că mamelor nu are cine să le explice pericolele la care se supun”, spune Mariana Bolotă, moașa-șefă la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

„Moașa trebuie să fie în teritoriu”

Moașele care au profesat „pe timpuri” susțin că pe vremea lor nu existau situații în care mamele să nu știe că sunt însărcinate până ce nu ajung la spital, pentru că erau mai informate.

„Moașa trebuie să fie în teritoriu, să fie consilier și să colaboreze cu medicul de familie. Recent am fost la o conferință cu medicii de familie și am constatat foarte multe probleme la nivelul mamelor care nasc prematur și care nu dețin informațiile necesare pe perioada sarcinii și în primele luni de viață. Pe timpuri, moașa era și jurist. Se ocupa de toate problemele sociale ale gravidei. Gravidele, astăzi, sunt mai anemice ca niciodată. Nu se alimentează conrespunzător, iar acest lucru dăunează atât lor, cât și bebelușilor. Înainte, moașa era ca o șefă în comunitate pentru perpetuarea speciei. Dacă de doctor le era rușine, cu moașa, gravida avea o relație specială”, adaugă medicul ieșean.

Cum e tratată moașa în alte țări?

Moașa-șefă, care a participat la mii de nașteri, povestește că înainte, pentru a deveni moașă, aveai nevoie de studii universitare. Ea a făcut parte din prima generație de studenți pentru această specializare la Universitatea de Medicină și Farmacie Iași. După ea, au mai fost doar alte patru generații. De la an la an, a văzut că meseria pentru care a învățat zi și noapte nu mai era căutată, răsplătită și apreciată.

„Astăzi, moașa s-a transformat într-o asistentă desăvârșită. Pretențiile pacienților s-au triplat, iar moașa nu mai are prea multe cuvinte de spus. Moașa nu mai are loc de muncă, iar în locul moașei au intrat asistentele medicale generaliste. În Olanda, Danemarca și Germania de exemplu, există, încă, moașe pe teritoriu. Ele asistă gravida să nască, nu medicul. La medic gravida ajunge numai dacă există vreo complicație”, mai spune moașa Maria Bolotă.

„Am putea face aceste cursuri chiar și gratuit”

Moașele care au prins apogeul acestei meserii povestesc faptul că, înainte, erau extrem de apreciate. Erau considerate mai ceva decât medicii. Practic, acestea legau o relație de prietenie cu pacientele și le ajutau pe toată perioada sarcinii. Ele erau medic, asistent, psiholog, jurist. Frustrarea se amplifică și pentru faptul că au studiat ani de zile și au ajuns să nu aibă locuri de muncă și să trăiască de pe o zi pe alta cu un salariu minim.

„Am depus nenumărate sesizări, am convocat întâlniri cu moașe, medici, asistenți, pentru a rezolva această problemă și pentru a oferi școlarizare celor care doresc să devină moașe. Printr-un subprogram am putea face aceste cursuri chiar și gratuit. Din păcate, această meserie se prăfuiește din ce în ce mai tare, de la an la an. Nu cred că ne vom recăpăta statutul, deși ne dorim asta”, încheie medicul ieșean.

Adauga un comentariu