Lifestyle

Istoria celor mai vechi avrevieri din lume

Publicat: 17 aug. 2020
omg
omg

LOL, OMG, XOXO sunt unele din cele mai folosite abrevieri, in special, de tinerii din ziua de azi. Poate ati crede ca ele sunt destul de recente dar nu este asa.  Unele au aparut inaintea internetului si a telefoanelor mobile care au aveau la inceput o limita de 160 de caractere la trimiterea unui mesaj. Aceasta limita numai exista azi pe telefoane dar twitter inca mai are o limita de 140 de caractere.

XOXO era folosit si in timpurile mediavale

Originea acestui simbol nu este cunoscuta, dar exista o teorie. In perioada medieval, majoritatea oamenilor nu stiau sa scrie sau sa citeasca si semnau documentele cu X.  Pentru crestini x mai inseamna si crucea lui Iisus. Semnand in acest fel ei isi aratau credinta. Tot in acele timpuri litera greceasca “hi” care seamana cu X era folosit ca inlocuitor al cuvantului Hristos. Crestinii sarutand crucea in mod obisnuit , X ar putea fi putut insemna initial „sigilarea cu un sărut”.

Daca teoria cu x este una mai raspandita si acceptata de multa lume, o inseamand imbratisari nu este chiar asa de raspandita. Evreii care emigrau in America si nu stiau sa scrie, refuzau sa foloseasca x pentru ca Hristos nu ii reprezenta pe ei, atunci ei au inceput sa foloseasca O in loc de semnatura. O alta teorie este ca O arata ca doi oameni care se imbratiseaza priviti de sus.

Oricare ar fi originea, XOXO este cunoscut, astazi, ca insemnand pupici si imbratisari.

OMG are cel putin 100 de ani vechime

Nimeni nu stie cand a aparut cu exactitate OMG dar intr-un document scris a aparut in anul 1917. Admiralul britanic John Artuthnot Fisher i-a trimis o scrisoare Winston Churchill in care a folosit si celebrul acronim O.M.G (oh my god – Dumnezeule). Cu toata ca are o istorie veche acesta nu a fost inclus in Dictionarul Oxford al Limbii Engleze de abia in anul 2011.

LOL, unul dintre cele mai populare abrevieri in Romania

LOL este prescurtarea de la lough out loud care inseamna ras in hohote. O alternativa la lol folosit pe internet este lmao care inseamna cam acelas lucru. Acesta este relativ mai nou. Acesta a fost folosit prima data pe Usenet, unul dintre primele forumuri de pe internet. Pe 24 martie 2011 aceasta abrevierea a fost si ea inclusa in Dictionarul Oxford al Limbii Engleze.

Prescutarile in timpurile noastre

Prescuratarile au devenit din ce in ce mai folosite de tineri din ziua de azi. Unul din motive este ca multi dintre adulti nu stiu ce inseamna. Un alt motiv este viteza cu care scrii un mesaj. In ultima vreme, prescurtarile au ajuns sa fie foarte folosite si in limbajul verbal.  Unii profesori critica folosirea prescurtarilor de catre tineri si spun ca acest lucru poate insemna o sansa mult mai mica la angajare.

 

 

Adauga un comentariu