Sport

Italienii vor să folosească sistemul VAR în lupta împotriva rasismului! „Să nu lăsăm garda jos!”

Publicat: 19 oct. 2019

Scandările rasiste au luat amploare în ultima perioadă în Europa, iar acest lucru îi îngrijorează pe președinții de federații, dar și pe șeful UEFA, Aleksander Ceferin. Primii care s-au gândit la ce măsuri se pot lua pentru a stopa rasismul, în fotbal, sunt italienii. Președintele Federației Italiene de Fotbal, Gabriele Gravina, susține că s-ar putea folosi sistemul VAR, care va fi introdus și în România, din sezonul viitor, în lupta împotriva sistemului.
„Sunt surprins să văd că unele scandări rasiste sunt auzite, iar altele nu, ceea ce nu este normal. Putem folosi VAR împotriva scandărilor rasiste. Nu mă interesează să știu numărul persoanelor care scandează sau dacă scandările se aud sau nu. Fie că este vorba de una, două sau zece persoane, trebuie să se intervină și să-i urmărească. Datorită tehnlogiei, cluburile îi pot identifica pe responsabili. Să nu lăsăm garda jos”, a spus Gabriele Gravina pentru agenția ANSA.

Președintele UEFA a reacționat după ultimele scandări rasiste din fotbalul european

Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a emis un comunicat în care își exprimă indignarea pentru scandările rasiste care s-au întâmplat în Europa în ultima vreme. Printre țările vizate se numără și România, care a fost deja sancționată de forul internațional. Mesajul lui Ceferin a fost unul clar:
„Era o vreme, nu cu mult timp în urmă, în care familia fotbalului credea că flagelul rasismului este deja istorie.
Creșterea valului de naționalism pe întreg continentul a alimentat un tip de comportament inacceptabil, iar unele persoane și-au asumat să considere că în public, pe un stadion de fotbal, este locul potrivit pentru a da glas viziunilor îngrozitoare pe care le au. În calitate de instituție care guvernează fotbalul, sunt conștient că nu vom câștiga niciun concurs de popularitate. Dar anumite viziuni exprimate în legătură cu abordarea UEFA privind combaterea rasismului au fost departe de realitate. UEFA, în strânsă colaborare cu rețeaua FARE, a instituit un protocol, în trei etape, pentru a identifica și combate comportamentul rasist, în timpul jocurilor.
Sancțiunile UEFA sunt printre cele mai dure din sport, pentru cluburi și asociații ai căror suporteri au un comportament rasist în competițiile noastre. Sancțiunea minimă o reprezintă închiderea parțială a stadionului – fapt care aduce gazdelor pierderi financiare de ordinul sutelor de mii și aduce stigmatizarea propriilor suporteri.

Pedepse severe date de UEFA, pentru scandări rasiste

UEFA este singurul for organizator care a suspendat un jucător zece meciuri pentru comportament rasist – cea mai severă pedeapsă din fotbal. Credeți-mă, UEFA și-a luat angajamentul de a face tot ce poate pentru a elimina acest flagel din fotbal. Nu ne permitem să fim mulțumiți cu situația actuală, trebuie să ne străduim să ne întărim hotărârea. Pe plan mai larg, familia fotbalului, toți de la partea administrativă până la jucători, antrenori, fani, trebuie să lucreze împreună cu guvernele și organizațiile non-guvernamentale pentru a purta un război cu persoanele rasiste și pentru a marginaliza viziunile lor respingătoare.
Asociațiile de fotbal nu pot rezolva singure această problemă. Și guvernele trebuie să se implice mai mult în această zonă. Doar lucrând împreună în numele decenței și onoarei vom reuși să progresăm”, se arată în comunicatul UEFA, publicat pe frf.ro.loading...

Adauga un comentariu