Local

ITM Iași a demarat controale în piețe. Comercianții riscă amenzi uriașe dacă încalcă legislația muncii

Publicat: 16 oct. 2020
Controale ale inspectorilor ITM Iași în piețele din județ. Amenzi imense în cazul neregulilor
Controale în piețele ieșene a inspectorilor ITM Iași

Sfârşitul de săptămână aduce noi controale în Judeţul Iaşi. Astfel, vineri, 16 octombrie 2020, reprezentanţii ITM Iaşi efectuează în aceste momente mai multe controale în pieţele ieşene. Comercianţii risca amenzi imense dacă sunt prinşi că au încălcat legislaţia muncii.

Controalele sunt făcute de Inspectoratul Teritorial de Muncă, alături de Poliţia Economică şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Prima verificare a fost făcut în Piaţa din Paşcani.

De asemenea, vor fi verificate amănunţit toate spaţiile din pieţe, producătorii şi comercianţii. Acest control vine la o săptămână după controalele masive dintr-un centru comercial din Iaşi.

Controale într-un centru comercial din Iași

Un control masiv al ITM a avut loc pe 10 octombrie 2020, în unul dintre cele mai mari centre comericale din Iaşi. Zeci de angajatori au fost obligaţi să ilustreze Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi documentele necesare.

ITM a efectuat o acţiune de control la angajatorii care se ocupa de comercializarea produselor în cel mai mare Mall din Iaşi. Acţiunea a fost înaintată de Costel Grojdea, Inspector şef al ITM Iaşi şi George Tanasievici,inspector şef adjunct în cadrul ITM Iaşi.

Obiectivele acţiunii

Potrivit autorităților, obiectivele acţiunii au fost:

-„Verificarea modului în care angajatorii înţeleg să respecte măsurile impuse de dispoziţiile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cât şi asigurarea unui mediu sigur pentru sănătatea lucrătorilor.

-Identificarea şi combaterea muncii nedeclarate;

-Verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul relaţiilor de muncă în contextul legislaţiei specifice stării de alertă.”

Controale inopinate în toate zilele, indiferent de sărbătoare sau ora

Odată cu decizia Executivului Orban, ITM-ul anunţa ample acţiuni de control care se pot desfăşura indiferent de zi, oră sau sărbătoare.

Inspectorii au ca scop verificarea şi îndrumarea angajatorilor pentru a se aplica în mod corect reglementările speicale, având în vedere contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus. De asemenea, se va urmări dacă s-au suspendat contracte, s-a redus programul de lucru, dar şi activitatea de telemunca în unităţile cu un număr mare de angajaţi.

Nici mediul rural nu va scăpa de aceste controale.

Directorii mai multor terase şi firme de catering au fost reclamaţi la ITM

Mai mulţi manageri de terase, firme de catering şi construcţii din Iaşi au fost reclamaţi de proprii angajaţi după ce nu au fost remuneraţi vreme de câteva luni la rând.

În urma controalelor, reprezentanţii ITM au aplicat nu mai puţin de 58 de amenzi ursturatoare în valoare de 800.000 lei. De asemenea, printre neregulile găsite se pot enumera 16 angajaţi care prestau servicii pe terase fără forme legale de muncă.

În altă ordine de idei, s-au întocmit 153 de procese verbale și 134 de avertismente pentru nerespectarea legislaţiei în domeniu.

„Patronii de terase, firme de catering şi construcţii din Iaşi care nu au plătit salariile angajaţilor au fost sancţionaţi cu 58 de amenzi contravenţionale în valoare de 800.000 de lei. În urma verificărilor efectuate de către inspectorii în munca din Iaşi au fost întocmite 153 de procese-verbale, fiind aplicate 58 de amenzi contravenţionale în valoare de 815.100 de lei. De asemenea, inspectorii în munca au aplicat 134 de avertismente pentru nerespectarea legislaţiei în acest domeniu. Specialiştii în munca susţin că au primit reclamaţii din partea angajaţilor care nu au mai primit salariile pentru perioada muncită”, potrivit inspectorilor ITM Iași.

Adauga un comentariu