Actualitate

Iurie Leancă: Sunt fost Prim Ministru, cum aș fi reacționat la criză

Publicat: 15 nov. 2020
Iurie Leancă
Iurie Leancă

Cu permisiunea domniilor voastre, întâi vreau să transmit condoleanțe sincere celor afectați de acest nou Colectiv și în al doilea rând să vă spun de ce lucrurile s-au dus într-o direcție atât de greșită.

Îmi pare rău ca la 5 ani după drama Colectiv se repetă istoria. O problemă concretă, din punctul meu de vedere, este că după acești 5 ani România a achiziționat doar 14 paturi pentru marii arși. Cu alte cuvinte, cum s-a și întâmplat, trimitem în continuare în străinatate aceste cazuri. Nu doar că nu sunt locuri, dar ne lovim în continuare și de infecții nosocomiale, adică cele luate în spital.

Nici 3 paturi pe an este o cifră rușinoasă pentru domnii Cioloș, Grindeanu, Tudose, Fifor, doamna Dăncilă și astăzi Ludovic Orban.

Se pare că în acești 5 ani s-au perindat guverne care doar au profitat pentru capital electoral de drama Colectiv, dar nu au avut grijă să vedem rezultate concrete. Astăzi, Guvernul PNL caută cauzele și vinovații. Poate ar trebui să se uite în oglindă. Poate este tardiv să mai facem astfel de căutări.

E trist când privim în urmă și în loc să aplaudăm pe cineva pentru rezultate, indiferent de culoarea politică, suntem nevoiți să constatăm cu amar că nimic nu s-a schimbat. Românii, cred sincer, merită mai mult.

Ca fost Prim Ministru, atunci când a început criza medicală ce avea să aducă și criza economică, cred cu tărie că primul lucru pe care guvernanții trebuiau să îl facă este să lase deoparte alegerile și jocul politic. Trebuiau adunați la aceeași masă cei mai buni specialiști din România și chiar din orice altă țară dispusă să ne dea o mână de ajutor și calculate atent măsurile și pașii de urmat.

Dar nu s-a întâmplat. Ne-au transmis constant că totul este sub control, mimând siguranța și profesionalismul, în timp ce România se prăbușea.

În toate funcțiile naționale și internaționale pe care le-am ocupat, prioritatea a fost să îmi formez o echipă de specialiști, alături de care să ating țelurile propuse. Mă uit cu tristețe cum domnul Orban a făcut exact opusul, înconjurându-se de prieteni și oameni impuși de partid, lucru ce ne aduce astăzi într-un colaps ce va rămâine în istoria României, pătând astfel și numele liberalilor istorici.

Ca Senator PRO România, aceasta este strategia mea: Să mă înconjur de experți, să mă consult cu toți, fără orgolii, și să rămân conectat în fiecare secundă la ce se întâmplă în viața reală, în teren, să iau pulsul și de la omul simplu pe care îl întâlnesc pe stradă.

100% trebuie să trecem la acțiune, iar dacă actualii oameni de la putere vor ține cu dinții de fotolii, măcar din 6 Decembrie să schimbăm istoria României cu forțe proaspete și care știu ce au de făcut.

Vă invit la vot!

Comentarii
Adauga un comentariu