Coronavirus

Ivermectina, un antiparazitar ieftin ar putea reduce cu 75% decesele provocate de Covid-19?

Publicat: 26 ian. 2021
Ivermectina
Ce spun reprezentanții ANSVSA despre Ivermectină

Un medicament antiparazitar ieftin, fără brevet, sa dovedit a avea un efect semnificativ în reducerea mortalității la pacienții cu Covid-19  în cazurile moderate până la severe. Cercetătorii au considerat concluzia preliminară drept un pas esențial către lărgirea arsenalului de medicamente utilizate împotriva bolii. Andrew Hill de la Universitatea din Liverpool și alții au efectuat o descompunere meta-analitică a 18 studii care au constatat că ivermectina a fost asociată cu inflamația redusă și cu o eliminare mai rapidă a Sars-Cov-2, virusul care provoacă Covid-19.

În șase dintre aceste studii, riscul de deces a fost redus cu 75% la un subgrup de pacienți cu Covid-19 moderat până la sever. Singurul antiviral cu aprobare la nivel global pentru tratarea Covid-19 este remdesivirul, care a demonstrat unele beneficii în scurtarea internării în spitale, dar nu are un efect clar asupra mortalității sau o măsură a cantității de virus care circulă într-un fluxul sanguin al pacientului.

Ivermectina nu este din punct de vedere tehnic un antiviral, deși aceste rezultate sugerează că medicamentul se poate bucura de proprietăți antivirale. Se folosește de obicei pentru a trata infestările cu păduchi și scabie, precum și paraziți mai serioși, cum ar fi Onchocerciasis . Dr. Hill a spus că rezultatele Ivermectinei sunt încurajatoare, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a oferi autorităților de reglementare globale dovezi suficient de solide pentru a justifica aprobări.

„Este un medicament generic utilizat în întreaga lume. Costă 12 cenți pentru a face substanța medicamentoasă. Medicamentul costă 3 USD în India, 960 USD în SUA ”, a declarat dr. Hill pentru Financial Times.

*prețul acestui medicament în SUA, conform surselor, este mult mai mic (o pastilă fiind aproximativ un dolar)

Medicamentul ar putea face mai lentă infectarea oamenilor și ar putea fi mai greu pentru cei care au fost infectați cu coronavirus să infecteze pe oricine altcineva, au susținut cercetătorii.

„Dacă persoanele care au fost testate pozitiv pentru Covid-19 sunt tratați imediat cu un medicament care elimină virusul rapid, acest lucru le-ar putea face mai puțin infecțioase”, a spus dr. Hill.

„Această strategie de tratament ca prevenire funcționează pentru HIV și ar trebui acum testată pentru Covid-19.”

„Scopul acestui raport este de a avertiza oamenii pentru ce urmează: pregătiți-vă, primiți provizii, pregătiți-vă să-l aprobați”, a spus dr. Hill. „Trebuie să fim pregătiți”.

Ivermectina nu este aprobată în Marea Britanie și este de obicei importată din Franța. Dar cercetătorii sunt convinși că multe dintre studiile care fuseseră analizate nu au fost evaluate de colegi și că meta-analizele, care analizează multe studii simultan, ar putea fi predispuse la erori. În timp ce cursa pentru găsirea de vaccinuri sigure și eficiente a dat naștere unui număr de candidați aprobați, iar unele țări au început campanii de vaccinare pe scară largă, căutarea unor tratamente eficiente pentru Covid-19 a rămas în urmă.

Cercetătorii s-au concentrat în principal pe prevenirea spitalizării și reducerea ratelor de deces pentru cei care se îmbolnăvesc în mod critic și ajung în spital. Vaccinarea este esentiala pentru raspunsul la epidemie, a spus dr. Hill. Dar acest lucru ar putea ajuta la reducerea ratelor de infecție, făcând oamenii mai puțin infecțioși și ar putea reduce ratele de deces prin tratarea infecției virale.





Comentarii
Adauga un comentariu