Destinatii montane

Izvoarele Mihăiesei, locul ascuns din Bistriţa

Publicat: 17 oct. 2019

Izvoarele Mihăiesei, locul ascuns din Bistriţa. Izvoarele Mihăiesei este o rezervaţie naturală de tip mixt. Este situată în judeţul Bistriţa Năsăud, în satul Anies, pe teritoriul administrativ al comunei Maiere.

Aria naturală se afla în extremitatea central-nordica a judeţului Bistriţa-Năsăud (la poalele sudice ale Munţilor Rodnei), în partea nordică a satului Maieru, în apropierea drumului naţional DN17D, care leagă oraşul Beclean de satul Cârlibaba, Suceava.

Izvoarele Mihăiesei, locul ascuns din Bistriţa. Descriere

Rezervaţia naturală face parte din Parcul Naţional Munţii Rodnei. Aost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000. Se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare.

Aria protejată situată pe versantul sudic al Munţilor Rodnei, în zona de obârşie a pârâului Mihaiasa, reprezintă o zonă constituită din roci cristaline (Masivului Mihaiasa – 1.804 m, Stanca Iedului, Bujdeie). Rezervaţia naturală este acoperită parţial cu pădure de molid (Picea abies), pâlcuri de mesteacăn (Betula), poieni şi fâneţe.

Rezervaţia găzduieşte şi asigură condiţii de cuibărire pentru cocoşul de mesteacăn (Lyrurus tetrix), o specie de pasăre care face parte din familia fazanilor (Phasianidae).

Atracţii turistice în apropiere

În apropierea rezervaţiei naturale se afla mai multe obiective de interes turistic. Astfel aici găsim lăcaşuri de cult, monumente istorice, muzee, arii protejate, zone naturalel:

Biserica ortodoxă „Sf. Cuvioasa Parascheva” din satulk Maieru, construcţie 1817-1818, monument istoric

Ansamblul bisericii „Sf.Mare Mucenic Gheorghe” din satul Rodna, construcţie secolul al XIII-lea, monument istoric

Biserica romano-catolică din secolul al XVIII-lea, satul Rodna

Biserica ortodoxă din satul Rodna

Statuia Lupa Capitolină din satul Maieru

Muzeul Etnografic şi al Mineritului din satul Rodna

Casa ţărăneasca de lemn din satul Leşu, construcţie secolul al XIX-lea, monument istoric

Izvoarele minerale de la Anieș

Rezervaţia naturală Poiana cu narcise de pe Masivul Saca (5 ha)

Peştera din Valea Cobaselului

Vârful Ineu, Munţii Rodnei

Valea Aniesului Mareloading...

Adauga un comentariu