Actualitate

Jaroslav Haščák, miliardarul care deţine lanţul de farmacii Sensiblu a fost arestat. Acuzații grave la adresa acestuia

Publicat: 02 dec. 2020
Jaroslav Haščák este patronul lanțului de farmacii Sensiblu și a fost arestat
Jaroslav Haščák este patronul lanțului de farmacii Sensiblu și a fost arestat

Agenția Națională Penală (Naka) l-a arestat pe miliardarul Jaroslav Haščák. Miliardarul deţine lanţul de farmacii Sensiblu.

Haščák a fost acuzat de corupție și spălare de bani legate de cazul Gorilla, a raportat site-ul de știri Aktuality.sk .

Poliţiştii au percheziţionat sediul central al Penta Investments

În același timp, zeci de ofițeri de poliție au lansat percheziţii sediul central al Penta Investments din clădirea Parcului Digital din Bratislava, înarmați cu mitraliere. Angajații au fost obligați să părăsească clădirea, potrivit rapoartelor media.

„Nu înțelegem de ce a fost necesar să intre în acest fel în clădire”, a spus Martin Danko, purtătorul de cuvânt al Penta. Raidul este legat de cazul de corupție Gorilla, dar Penta a cooperat cu poliția în acest caz, a adăugat el. Poliția l-a transportat pe Haščák în clădirea Penta în jurul orei 17:00. Jurnaliștii au fost rugați să părăsească sediul de către serviciul privat de securitate înainte de sosirea lui Haščák.

Acuzaţii grave la adresa patronului farmaciilor Sensiblu

Haščák a fost acuzat doar la câteva zile după ce foștii membri ai Agenției de Informații a Serviciului de Informații slovac (ŞIŞ), Ľubomír Arpáš și František Polák, au fost luați în custodie. Aceștia au fost acuzați de șantaj, spălare de bani și mită. Dosarul Gorilla, difuzat online la sfârșitul anului 2011, conținea și un comentariu care descria situația din ŞIŞ. Acesta susține că Arpáš a vândut înregistrările Gorilla către Penta în 2007 cu peste 130.000 de euro. Polák este menționat într-o conversație între ofițerul de poliție Ján Rejda și Zoltán Vargă, proprietarul apartamentului cu interceptări.

Politicienii au comentat arestarea patronului farmaciilor Sensiblu

„Mafia este la fel de puternică pe cât statul este slab”, a scris premierul Igor Matovič (OĽaNO) pe Facebook. Vicepreședintele Parlamentului, Juraj Šeliga, speră că vom afla în cele din urmă adevărul despre consumul de Coca-Cola, referindu-se la nota din dosarul Gorilla, potrivit căreia scaunul Smer, Robert Fico, bea Coca-Cola în timp ce se întâlnea cu Haščák în apartamentul cu interceptări de pe strada Vazovova.

Președintele partidului său și ministrul investițiilor, Veronika Remišová, a subliniat legăturile dintre Haščák, grupul Penta, dosarul Gorilla și afacerile tulburi cu statul.

„Am fost obișnuiți ca poliția și procuratura să joace instituții surde și orbe, care spuneau adesea că„ fapta nu s-a întâmplat ”atunci când era vorba de„ pești mari ”, a comentat ea, adăugând că oamenii au decis să oprească aceste practici în alegerile.

Ce este cazul Gorilla

Documentele etichetate Gorilla și Gorilla 1, care au apărut online în decembrie 2011, seamănă cu înregistrările serviciilor secrete. Aceste documente descriu rezultatul urmăririi efectuate în Jaroslav Haščák, șeful grupului financiar Penta, care a avut loc în 2005 și 2006.

Peter Holúbek, un agent al Serviciului de Informații Slovac (ŞIŞ) cu numele de cod Mravec (Ant), a observat că limuzinele guvernamentale și mașinile aparținând reprezentanților Penta parcau în fața unui bloc de apartamente de pe strada Vazovova din Bratislava. În noiembrie 2005, ŞIŞ a solicitat o interceptare telefonică pe un apartament aflat în posesia omului de afaceri Zoltán Varga. Din ianuarie 2006, ședințele ținute în apartament, la care au participat mai mulți politicieni, au fost interceptate. Dosarul înregistrează discuții între politicieni de top cu Haščák despre comisii și corupție în timpul întâlnirilor lor în apartamentul de pe strada Vazovova în timpul celui de-al doilea mandat al guvernului Mikuláš Dzurinda (SDKÚ).

De asemenea, conține informații despre finanțarea marilor partide politice din Slovacia din acea vreme: Uniunea Democrată și Creștină Slovacă (SDKÚ), Smer, Mișcarea Creștină Democrată (KDH) și Partidul Minorității Maghiare (SMK), dar și despre bani destinat fostului ministru al economiei Jirko Malchárek al partidului, acum inexistent, Noua Alianță a Cetățenilor (ANO), care era condus atunci de Pavol Rusko.

După scurgerea Gorilla, ŞIŞ nu a recunoscut dreptul de proprietate asupra dosarului. Penta a negat autenticitatea dosarului de când a apărut scandalul. Cu toate acestea, instanța regională din Bratislava a confirmat că a respectat cererea de interceptare prezentată de ŞIŞ, la 21 noiembrie 2005. Instanța nu a spus ce obiective ar fi trebuit să fie îndeplinite prin interceptare.

Jaroslav Haščák este patronul farmaciilor Sensiblu din România

Sensiblu este o mare rețea de farmacii din România, fiind prezentă în toate orașele de peste 50.000 de locuitori și lider de piață în retailul de produse farmaceutice. Compania a fost înființată în 1997 și a introdus în România conceptul de farmacie deschisă dedicată sănătății și frumuseții. Farmaciile Sensiblu fac parte din holdingul olandez A&D Pharma. În anul 2009, rețeaua Sensiblu număra 219 de farmacii în 51 de orașe.

Adauga un comentariu