International

Jens Stoltenberg a anunțat întărirea Flancului Estic al Alianței Nord-Atlantice

Publicat: 17 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Jens Stoltenberg a anunțat întărirea Flancului Estic al Alianței Nord-Atlantice

În contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a vorbit, alături de ministrul de Externe al Germaniei, despre mobilizarea NATO în fața conflictului de la granița de est:

„Avem deja un răspuns imediat, care a fost deja implementat. Am crescut prezența trupelor NATO în Est, pe pământ și, de asemenea, mai multe nave pe mare și mai multe avioane în aer. Ceea ce vedem în aceste momente e că avem sute de mii de trupe la alertă maximă pe teritoriul NATO, forțe SUA în Europa, lucru care crește securitatea (…). Acesta este răspunsul nostru imediat și îl vom ajusta dacă va fi necesar.

Am început discuțiile, am cerut sfaturi de la comandanți și vom vedea în următoarele săptămâni, vom avea consultări politice și, în cele din urmă, în iunie, vom lua decizii în cadrul NATO, dar mă aștept să vorbim de o prezență crescută în Est și de capabilități de apărare despre care credem că sunt extrem de importante pentru a proteja aliații. Vom continua sprijinul“, a precizat Jens Stoltenberg.

Zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei. Iohannis: Poziția NATO e foarte clară

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre implementarea unei zone aeriene de excludere deasupra Ucrainei:

„Poziția NATO este foarte clară!

NATO nu își dorește un conflict militar cu Federația Rusă, ci dorește să întreprindă tot ceea ce se poate întreprinde pentru a nu lăsa războiul să se extindă dincolo de granițele în care se desfășoară acum. Măsurile pe care le-au luat NATO și UE sunt de tip sancțiuni economice. În consecință, impunerea unei zone care nu se poate zbura nu se poate realiza practic, fiindcă o astfel de zonă se poate impune doar militar și nu dorim să creăm premisele pentru extinderea conflictului armat din Ucraina. Această poziție este foarte clară și România s-a realiat la această poziție“, a precizat președintele Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis declară, după întrevederea cu președintele Estoniei, Alar Karis, în contextul invaziei ruse în Ucraina, că este nevoie urgent de consolidarea substanțială și echilibrată a întregului Flanc Estic al Alianței Nord-Atlantice.

Adauga un comentariu