Actualitate

Joe Biden, președintele SUA a vorbit la telefon cu Xi Jinping, liderul comunist din China

Publicat: 11 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Joe Biden președintele SUA a vorbit la telefon cu Xi Jinping liderul comunist din China
Joe Biden și Xi Jinping au discutat o serie de probleme în prima lor convorbire

Președintele SUA, Joe Biden, a ridicat problema abuzurilor drepturilor omului în Xinjiang în timpul primului său apel cu omologul său chinez Xi Jinping, a spus Casa Albă.

Biden l-a presat pe Xi pe noţiuni de comerț, reducerea presiunilor din Hong Kong și tensiunile în curs cu Taiwanul.

Relaţiile tensionate ar putea avea efecte grave asupra celor două state

Potrivit televiziunii de stat chineze, Xi l-a avertizat pe Biden că relațiile rele ar fi un dezastru pentru ambele țări. Tensiunile au crescut în ultima vreme, din cauza comerțului, a spionajului și a pandemiei.

Relația dintre China și SUA este crucială pentru ambele părți și pentru întreaga lume, Beijing solicitând în repetate rânduri noii administrații de la Washington să îmbunătățească relațiile care s-au deteriorat sub Donald Trump.

Apelul a venit chiar înainte de Anul Nou , în ceea ce este văzut ca un gest de bunăvoință. După apel, domnul Biden a scris pe Twitter : „I-am spus că voi colabora cu China atunci când va aduce beneficii poporului american”.

Într-un comunicat, Casa Albă a spus că președintele „și-a subliniat îngrijorările fundamentale cu privire la practicile economice coercitive și neloiale ale Beijingului, represiunea în Hong Kong, abuzurile drepturilor omului în Xinjiang și acțiuni tot mai asertive în regiune, inclusiv față de Taiwan”.

China este acuzată de grupurile de drepturi că arestează peste un milion de uiguri în ceea ce statul numește „tabere de reeducare” în provincia Xinjiang. Există dovezi că uigurii – o comunitate minoritară în mare parte musulmană – sunt folosiți ca muncă forțată și că femeile sunt sterilizate cu forța.

China neagă rapoartele.

De asemenea, cei doi lideri au făcut schimb de opinii cu privire la combaterea pandemiei Covid-19, precum și la provocările comune ale securității globale a sănătății, schimbărilor climatice și prevenirea proliferării armelor.

Radiodifuzorul de stat CCTV din China a declarat că cele două „au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la relația bilaterală și la problemele majore internaționale și regionale”, conform bbc.com

Trump vs China

Diferit de succesoru său, Donald Trump a pornit un război comercial cu China. Fostul președinte a lansat acuzaţii grave la adresa ţării comuniste. De la scandalul spionajului informatic de care au fost acuzaţi chinezii, până la scandalul virusului COVID-19. Donald Trump a susţinut faptul că OMS în complicitate cu Guvernul Chinez au întârziat prezentarea rapoartelor referitoare la adevărata amploare a virusului din Wuhan.

Din aceste considerente, Donald Trump a decis să retragă SUA din Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS), lucru unic în istoria recentă a umanităţii. Pe de altă parte, odată cu venirea la Casa Albă, Joe Biden a decis ca SUA să reintre în OMS.

Adauga un comentariu