Coronavirus

Joe Biden promite că SUA vor reveni în OMS. Când se va întâmpla asta

Publicat: 08 iul. 2020
Joe Biden explică
Joe Biden

Joe Biden promite că SUA vor reveni în OMS. Candidatul democraților la președinția SUA, Joe Biden, a declarat că o victorie în alegerile ce vor avea loc pe 3 noiembrie va anula decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite ale Americii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP. Joe Biden spune că decizia va fi luată chiar „în prima zi” a preşedinţiei sale.

„Americanii sunt mai în siguranţă atunci când America se angajează să consolideze sănătatea globală. În prima zi a preşedinţiei mele, mă voi alătura OMS şi voi reafirma leadership-ul nostru mondial”, a declarat contracandidatul lui Donald Trump la Casa Albă.

Retragerea Statelor Unite din OMS va intra în vigoare la 6 iulie 2021, la un an după notificarea oficială de marţi, ceea i-ar acorda lui Joe Biden posibilitatea de a o anula în cazul venirii sale la Casa Albă, în ianuarie 2021.

Administrația Trump a notificat Congresul și Organizația Națiunilor (OMS) Unite anunțând că urmează să se retragă din Organizația Mondială a Sănătății, spun mai mulți oficiali din interioriul administrației, conform CNN.

Senatorul democrat Robert Menendez a scris pe Twitter că Donald Trump a retras SUA din OMS chiar în mijlocul pandemiei de COVID-19.

„Congresul a primit o notificare oficială că președintele Statelor Unite a retras țara din Organizația Mondială a Sănătății în mijlocul unei pandemii. Să califici răspunsul lui Trump la criza COVID drept haotic și incoerent este prea puțin. Această acțiune nu va proteja viețile și interesele americanilor – îi ține pe americani bolnavi și pe America singură”, a scris Robert Menendez.

Joe Biden promite că SUA vor reveni în OMS: Anunț făcut în plină pandemie de COVID-19

Un oficial de la Departamentul de Stat a confirmat, de asemenea, că notificarea de retragere a fost trimisă către secretariatul general al ONU. Surse ale CNN spun că scrisoarea este foarte scurtă – trei propoziții – și va declanșa un proces de retragere din OMS care va dura un an.

Decizia lui Trump vine în contextul în care Statele Unite trec printr-o creștere masivă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus – aproximativ 50.000 de cazuri pe zi la nivel național.

Notificarea va deveni efectivă după o perioadă de un an, la 6 iulie 2021, au declarat mai mulți oficiali ai guvernului Statelor Unite, cel mai mare contribuitor la organizația ONU.

Națiunile Unite au confirmat, de asemenea, că a primit scrisoarea de retragere a SUA luni.

Anunțul a fost criticat de Federația Oamenilor de Știință din America.

Reacții negative în lanț. Ce face Franța

Reprezentanții Federației Oamenilor de Știință din America susțin că anunțul intervine într-un moment în care există cea mai mare nevoie de cooperare internațională, iar această retragere nu va face decât să dăuneze luptei mondiale împotriva Covid-19.

Președintele american a anunțat la sfârșitul lunii mai „să pună capăt relației” dintre țara sa și OMS, pe care o acuză încă de la începutul pandemiei de a fi prea îndulgentă cu China, unde coronavirusul a apărut în decembrie înainte de a se răspândi pe întreaga planetă.

Președintele american a sistat finanțarea către OMS după izbucnirea pandemiei, amenințând că aceasta va fi întreruptă permanent dacă Organizația nu va adopta reformele solicitate de Washington. OMS nu a precizat cum intenţionează să acopere pierderile de fonduri în urma retragerii SUA, cel mai mare contributor al său.

SUA au fost statul care a deținut principala contribuție la OMS, în valoare de aproximativ 450 de milioane de dolari pe an. În comparație, China, pe care Trump o acuză că e protejata OMS în pandemia de COVID-19, finanțează Organizația cu 50 de milioane de dolari pe an. Anticipând decizia Washingtonului, Beijingul promite o infecție de fonduri de până la 2 miliarde de dolari către OMS.

În acest context, ministrul francez al sănătăţii, Olivier Véran, a spus că Franţa îşi va întări contribuţia la activitatea OMS, printr-o donaţie de 100 milioane de măşti şi 90 milioane de euro, ce vor fi utilizate la construirea Academiei OMS de la Lyon, destinată formării şi cercetării.

Adauga un comentariu