Coronavirus

Joe Biden promite că SUA vor reveni în OMS. Când se va întâmpla asta

Publicat: 08 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Joe Biden promite că SUA vor reveni în OMS. Când se va întâmpla asta
Joe Biden

Joe Biden promite că SUA vor reveni în OMS. Candidatul democraților la președinția SUA, Joe Biden, a declarat că o victorie în alegerile ce vor avea loc pe 3 noiembrie va anula decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite ale Americii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP. Joe Biden spune că decizia va fi luată chiar „în prima zi” a preşedinţiei sale.

„Americanii sunt mai în siguranţă atunci când America se angajează să consolideze sănătatea globală. În prima zi a preşedinţiei mele, mă voi alătura OMS şi voi reafirma leadership-ul nostru mondial”, a declarat contracandidatul lui Donald Trump la Casa Albă.

Retragerea Statelor Unite din OMS va intra în vigoare la 6 iulie 2021, la un an după notificarea oficială de marţi, ceea i-ar acorda lui Joe Biden posibilitatea de a o anula în cazul venirii sale la Casa Albă, în ianuarie 2021.

Administrația Trump a notificat Congresul și Organizația Națiunilor (OMS) Unite anunțând că urmează să se retragă din Organizația Mondială a Sănătății, spun mai mulți oficiali din interioriul administrației, conform CNN.

Senatorul democrat Robert Menendez a scris pe Twitter că Donald Trump a retras SUA din OMS chiar în mijlocul pandemiei de COVID-19.

„Congresul a primit o notificare oficială că președintele Statelor Unite a retras țara din Organizația Mondială a Sănătății în mijlocul unei pandemii. Să califici răspunsul lui Trump la criza COVID drept haotic și incoerent este prea puțin. Această acțiune nu va proteja viețile și interesele americanilor – îi ține pe americani bolnavi și pe America singură”, a scris Robert Menendez.

Joe Biden promite că SUA vor reveni în OMS: Anunț făcut în plină pandemie de COVID-19

Un oficial de la Departamentul de Stat a confirmat, de asemenea, că notificarea de retragere a fost trimisă către secretariatul general al ONU. Surse ale CNN spun că scrisoarea este foarte scurtă – trei propoziții – și va declanșa un proces de retragere din OMS care va dura un an.

Decizia lui Trump vine în contextul în care Statele Unite trec printr-o creștere masivă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus – aproximativ 50.000 de cazuri pe zi la nivel național.

Notificarea va deveni efectivă după o perioadă de un an, la 6 iulie 2021, au declarat mai mulți oficiali ai guvernului Statelor Unite, cel mai mare contribuitor la organizația ONU.

Națiunile Unite au confirmat, de asemenea, că a primit scrisoarea de retragere a SUA luni.

Anunțul a fost criticat de Federația Oamenilor de Știință din America.

Reacții negative în lanț. Ce face Franța

Reprezentanții Federației Oamenilor de Știință din America susțin că anunțul intervine într-un moment în care există cea mai mare nevoie de cooperare internațională, iar această retragere nu va face decât să dăuneze luptei mondiale împotriva Covid-19.

Președintele american a anunțat la sfârșitul lunii mai „să pună capăt relației” dintre țara sa și OMS, pe care o acuză încă de la începutul pandemiei de a fi prea îndulgentă cu China, unde coronavirusul a apărut în decembrie înainte de a se răspândi pe întreaga planetă.

Președintele american a sistat finanțarea către OMS după izbucnirea pandemiei, amenințând că aceasta va fi întreruptă permanent dacă Organizația nu va adopta reformele solicitate de Washington. OMS nu a precizat cum intenţionează să acopere pierderile de fonduri în urma retragerii SUA, cel mai mare contributor al său.

SUA au fost statul care a deținut principala contribuție la OMS, în valoare de aproximativ 450 de milioane de dolari pe an. În comparație, China, pe care Trump o acuză că e protejata OMS în pandemia de COVID-19, finanțează Organizația cu 50 de milioane de dolari pe an. Anticipând decizia Washingtonului, Beijingul promite o infecție de fonduri de până la 2 miliarde de dolari către OMS.

În acest context, ministrul francez al sănătăţii, Olivier Véran, a spus că Franţa îşi va întări contribuţia la activitatea OMS, printr-o donaţie de 100 milioane de măşti şi 90 milioane de euro, ce vor fi utilizate la construirea Academiei OMS de la Lyon, destinată formării şi cercetării.

Adauga un comentariu