Coronavirus

Veste șoc! Statele Unite ale Americii au fost retrase din Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Publicat: 07 iul. 2020

Preşedintele Donald Trump a retras oficial Statele Unite ale Americii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe care o acuză că a gestionat greşit pandemia de coronavirus, a anunţat marţi un senator american, relatează AFP.

“Congresul a primit notificarea că preşedintele a retras oficial Statele Unite din OMS în plină pandemie”, a scris pe Twitter Robert Menendez, membru democrat al Comisiei pentru relaţii externe din Senatul SUA.

Preşedintele american a criticat în repetate rânduri reacţia OMS la coronavirusul care a lovit SUA mai puternic decât oricare altă ţară, pe fondul atenţiei atrase de reacţia propriei administraţii la pandemie. Trump a susţinut că OMS este ”centrată pe China” şi a acuzat agenţia că a recomandat împotriva impunerii interdicţiilor de călătorie din China încă de începutul epidemiei.

“Din fericire, nu am fost convins şi am suspendat călătoriile din China salvând un număr nespus de mare de vieţi”, a declarat Trump pe 14 aprilie.

Finanţarea OMS se desfăşoară în cicluri bugetare de doi ani.

Pentru ciclul de finanţare pentru 2018 şi 2019, SUA au plătit o sumă de 237 milioane de dolari, precum şi 656 milioane dolari în contribuţii voluntare, în medie 446 milioane dolari pe an, reprezentând aproximativ 14,67% din bugetul total al organizaţiei, potrivit purtătorului de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Pe 20 mai, oficialii OMS au declarat că programele de urgenţă vor avea de suferit dacă preşedintele american va trage definitiv finanţarea destinată agenţiei internaţionale.

Cele mai multe finanţări din Statele Unite se duc direct la programul care ajută ţările aflate în ”tot felul de situaţii fragile şi dificile”, a declarat la acea vreme dr. Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgenţă pentru sănătate.

OMS a început să avertizeze în privinţa epidemiei din China la mijlocul lunii ianuarie. La 11 martie, oficialii OMS au declarat epidemia ca fiind o pandemie, când existau doar 121.000 de cazuri la nivel mondial.

Virusul a infectat până în prezent peste 11 milioane de oameni în întreaga lume, conform datelor publicate de Johns Hopkins University.

OMS opreşte studiile clinice pentru tratarea cu hidroxiclorochină şi combinaţia lopinavir/ritonavir a pacienţilor cu COVID-19 spitalizaţi

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat duminică oprirea studiilor clinice referitoare la folosirea medicamentului pentru malarie hidroxiclorochină şi a combinaţiei de medicamente pentru HIV lopinavir/ritonavir pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 spitalizaţi, pentru că nu au redus mortalitatea acestora, transmite Reuters.

Anunţul a venit în timp ce OMS a raportat peste 200.000 de cazuri noi de coronavirus la nivel mondial într-o singură zi, pentru prima oară. Din acest total, în Statele Unite au fost raportate 53.213 de cazuri noi consemnate vineri, a arătat OMS, potrivit adevarul.ro. Aceste rezultate interimare ale studiului clinic au arătat că hidroxiclorochina şi lopinavir/ritonavir au redus foarte puţin sau deloc mortalitatea pacienţilor cu COVID-19 spitalizaţi, comparativ cu tratamentele standard. Investigatorii din studiile de solidaritate vor întrerupe studiile imediat”, a anunţat OMS într-un comunicat, referindu-se la studiile clinice efectuate e organizaţie în multiple ţări.

Potrivit agenţiei, decizia nu aferctează alte studii unde aceste medicamentele sunt folosite pentru pacienţii care nu sunt spitalizaţi sau ca profilaxie. O altă ramură a studiului condus de OMS analizează posibilul efect al medicamentului antiviral remdesivir al companiei Gilead. Comisia Europeană a aprobat vineri, condiţionat, folosirea remdesivir, după ce s-a dovedit că scurtează durata spitalizării.

Comentarii
  • Toti membrii OMS vor trebui cercetati si apoi judecati de un Tribunal international, pentru faptul ca au intarziat masurile de preventie si nu au efectuat controale in locurile in care sunt analizati acesti virusi. Inclusiv aceasta „eminenta cenusie” a Romaniei, dl Rafila, care face parte din OMS si nu a avut nicio reactie din 2019 de cand OMS avea semnale clare.

Adauga un comentariu