Actualitate

Johnson & Johnson cere aprobarea pentru a doua doză de vaccin anti-Covid-19. Aceștia promit o eficacitate până la 94% pentru cazurile moderate și grave

Publicat: 22 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Johnson  Johnson cere aprobarea pentru a doua doză de vaccin anti-Covid-19. Aceștia promit o eficacitate până la 94 pentru cazurile moderate și grave
O singură doză de vaccin anti-Covid-19 are o eficacitate de 70% în timp ce a doua doză promite o creștere a eficacității până la 94%

Compania Johnson & Johnson (J&J) a anunțat faptul că administrarea după două luni a celei de-a doua doză a vaccinului propriu pentru Covid-19, crește eficacitatea acestuia până la 94% în cazul formelor moderate și grave de boală.

De asemenea, o singură doză de Johnson & Johnson (J&J) are o eficacitatea de 70%. Acest rezultat a fost observat în America.

Johnson & Johnson recomandă a doua doză de vaccin după ce a prezentat efectele vaccinului

Conform datelor favorabile pe J&J, acestea susțin administrarea unei a doua doze de vaccin, astfel că această solicitare a fost înaintată către autoritățile de reglementare americane responsabile pentru autorizarea unui rapel.

Mai mult decât atât, având în vedere creșterea numărului de persoane infectate cu varianta delta, președintele american Joe Biden, susține în mod puternic și îndeamnă populația americană si meargă la rapel. Acest lucru influențează și hotărârea companiei Johnson & Johnson pentru administrarea unei a doua doze.

În acest context, s-au făcut nenumărate presiuni asupra lui Biden pentru faptul că Johnson & Johnson (J&J) nu
administrează decât o singură doză.

”Compania are acum dovezi generate că un rapel creşte protecţia faţă de Covid-19”, a declarat dr. Paul Stoffels, directorul ştiinţific al J&J, într-un comunicat.

Efectele secundate provocate de administrarea a două doze au fost comparabile cu cele văzute în studiile clinice pentru o singură doză de vaccin.

A doua doză de vaccin Johnson & Johnson este în etapă de testare

În momentul actual, studiu de fază III cu privire la administrarea celei de-a doua doze i-a fost testată eficacitatea pe un număr de 30.000 de participanți. Aceasta a fost administrată la 56 de zile după prima doză însă doar la adulții de peste 18 ani.

Rezultatele studiului au arătat că după a doua doză de vaccin, eficacitatea acestuia crește cu 94% în SUA. De asemenea, vaccinul elaborat de companie se bucură și de o mare încredere din partea populației, astfel încât rezultatele pe această parte au ieșit foarte bune.

Cu toate că studiului pentru rapel a avut parte de o perioadă scurtă de urmărire, aproximativ 36 de zile, totuși doza a dat rezultate bune. Mai mult decât atât, conform declarațiilor oferite de companie, marți 21 septembrie 2021, aceștia au spus că datele arată că eficacitatea vaccinului este de 79% în prevenirea infecțiilor cu noul coronavirus și o eficacitate de 81% în ceea ce privește spitalizarea.

Rezultatele au fost raportate la cele 1.52 milioane de persoane care nu au fost vaccinate și care au caracteristici asemănătoare precum vârsta, sexul și problemele de sănătate. Mai mult decât atât, studiul arată că nu există eficacitate scăzută, rezultate strânse începând cu luna martie până la sfârșitul lunii iulie, fiind inclus aici și varianta Delta.

Rezultatele vor fi analizate și de specialiști independenți

Chiar dacă datele publicate de companie sunt pozitive, acestea vor fi reluate și analizate și de către alți specialiști independenți, însă rezultatele acestora vor fi publicate mult mai târziu.

Mai mult decât atât, o comisie consultativă a Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente din SUA a făcut recomandări referitoare la necesitatea unei administrări suplimentare a dozelor de vaccin pentru cetățenii americani ce au vârsta peste de 65 de ani și pentru cei expuși la o formă gravă de boală.

Cu toate astea, comisia nu a recomandat administrarea rapelurilor la întreaga populație, invocând motivul că sunt necesare mai multe date.

Compania J&J a declarat că a depus datele la FDA. Aceștia intenționează să depună la mai multe autoritară de reglementare printre care și la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Vaccinarea în România

În urma ședinței ce a avut loc astăzi, 22 septembrie  la care au participat reprezentanții CNCAV, ai Ministerului Sănătății, INSP și ai ANMDMR, s-a avut în vedere evoluția epidemiologică și asigurarea protecției maxime a cetățenilor. Rezultatele ședinței au fost începerea administrării dozei numărul trei în România de săptămâna viitoare.

Înainte de această ședință, Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV a declarat ieri, 21 septembrie 2021 următoarele:

„Săptămâna aceasta are loc o ședință de lucru, la care participă experți, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului de Sănătate Publică, Agenția Națională a Medicamentului, în cadrul CNCAV și vom decide care este strategia de urmat. Practic ne propunem să începem mai repede doza 3 pentru personalul medical, pentru persoanele de peste 65 de ani și persoanele vulnerabile și cu afecțiuni cronice, incluzând și pe cei care sunt rezidenți în centrele sociale, cămine și pacienții care sunt cu afecțiuni cronice renale în stadiu de dializă”, a spus Gheorghiță.

Adauga un comentariu