Prima pagină » National » Județul din România cu cele mai mici salarii. Iată care este motivul
Județul din România cu cele mai mici salarii. Iată care este motivul

Județul din România cu cele mai mici salarii. Iată care este motivul

22 apr. 2024, 13:30,
în National

Mulți vor să afle care este județul din România cu cele mai mici salarii. Bucureștiul, Clujul și Timișul sunt zonele cu cele mai mari salarii medii din țară, conform statisticilor oficiale. La polul opus, se află un alt județ, în care unele locuri de muncă sunt slab plătite. Iată care este motivul.

Județul din România cu cele mai mici salarii

Constanța este județul cu cele mai mici salarii din România. Câștigul salarial brut la nivelul județului Constanța este, în medie, 4381 de lei. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (11.297 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2729 lei).

Conform datelor INS, Bucureștiul e lider incontestabil în ceea ce privește veniturile medii, cu 6136 de lei, capitala fiind urmată de Cluj (5766) și Timiș (5278). Județele cu cele mai multe joburi sunt București, Timiș, Cluj, Brașov, Prahova. Domeniile către care s-au făcut cele mai multe angajări au fost în vânzări, management, financiar/contabilitate, retail, IT.

Joburile de viitor vor fi cele din sfera digitalului și nu numai. În România, indiferent de județ, cei care lucrează în IT au câștigat cel mai bine anul trecut, în medie 6.500 de lei pe lună. Topul celor mai bine plătite domenii este continuat de angajații din project management și cercetare/dezvoltare, care au avut, în medie, salarii de 6.000 de lei pe lună, și de cei din management – cu 5.500 de lei. Pe locul patru sunt angajații din construcții/instalații, cu un salariu mediu de 5.000 de lei pe lună.

Care sunt cele mai căutate locuri de muncă

Profesii precum cea de șofer, asistent medical, operator call-center și contabil se află în topul preferințelor. Joburile de șofer au fost cele mai căutate de candidați de la începutul anului și până acum. Cei mai mulți dintre aceștia au fost interesați de oportunitățile disponibile pentru șoferii de categorie B, șoferii de tir sau cei de distribuție.

Joburi precum dezvoltatori de software, ingineri de rețea, analiști de date și securitate cibernetică ar putea avea salarii foarte atractive în 2024, datorită cererii mari de pe piață. IT managerii pot câștiga în jur de 6.500 de euro pe lună. Și în domeniul juridic se câștigă foarte bine. Avocatura este un alt domeniu bine plătit în România. Sarcinile lor complexe și responsabilitățile legale le aduc un salariu mediu de aproximativ 5.000 de euro pe lună, în cazul avocaților cu minimum 10 ani experiență.

Un loc important îl ocupă și locurile de muncă ce permit lucrul de acasă. În luna februarie a acestui an au fost peste 9000 de căutări. Alte poziții care au generat peste 5.000 de căutări în parte au fost cele de manager, inginer, economist, agent de vânzări ori lucrător comercial de interogări pe platforma de specialitate pentru termenii „acasă” și „remote.” Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare. În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025