Economic Local

Judetul Iasi poate avea un centru de colectare a lanii

Publicat: 15 apr. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Judetul Iasi poate avea un centru de colectare a lanii
1

O situatie dezastruoasa din agricultura ieseana a intrat si in atentia parlamentarilor din judet. Senatorul PSD Vasile Toma a cerut reprezentantilor Ministerului Agriculturii sa ia in calcul deschiderea unui centru de colectare a lanii in judetul Iasi. Cu toate ca in Iasi sunt peste 1.200 de crescatori de oi, cu aproape 300.000 de capete de ovine, situatia este una dramatica.

Asta pentru ca in judetul Iasi nu exista nici un centru de colectare a lanii, iar majoritatea crescatorilor sunt nevoiti sa o arunce. Crescatorii inregistreaza pierderi uriase pentru ca sunt nevoiti sa duca lana la centre de colectare din alte judete, iar costurile sunt mult prea ridicate. Vasile Toma i-a cerut ministrului Petre Daea sa ia in calcul si deschiderea unui astfel de centru in judetul Iasi.

"In urma audientelor din cadrul biroului senatorial din Iasi, am constatat ca multe persoane care se ocupa cu cresterea animalelor se confrunta cu dificultati financiare, unul dintre motive fiind faptul ca lana nu este valorificata in vreun fel. Dimpotriva, este aruncata la gropile de gunoi, iar pierderile sunt si mai mari daca tinem cont de faptul ca un crescator plateste trei-cinci lei pentru tunsul unei oi. Din lana rezultata, in conditiile in care aceasta ar fi valorificata la pretul de un leu pentru un kilogram, asa cum s-a propus la nivel de minister din cadrul programului Alege oaia, proprietarul de animale ar castiga doi lei", a spus senatorul social-democrat.

Concret, un crescator de oi trebuie mai intai sa treaca pe la Oficiul Judetean pentru Ameliorare in Zootehnie pentru a testa calitatea lanii, iar apoi sa o transporte la cel mai apropiat centru de colectare. Numai ca transportul este foarte scump pentru a duce lana in alte judete, iar banii primiti nu sunt suficienti. Senatorul social-democrat a aratat si ca se impune ca la Iasi sa fie un astfel de centru.

"Avand in vedere faptul ca la nivel national sunt foarte putine centre de colectare a lanii, va rog sa imi comunicati care sunt conditIile minime legate de infiintare a unui centru de colectare a lanii si care sunt motivele pentru care judetul Iasi nu are un asemenea centru, tinand cont de efectivele mari de animale din zona", a adaugat senatorul PSD Vasile Toma.

Citeste si : Niciun kilogram de lana nu a fost colectat din Iasi

Adauga un comentariu