Actualitate

Jurnalistul Ion Cristoiu: „Lumea moare și PSD se piaptănă de-a democrația”

Publicat: 19 iul. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Jurnalistul Ion Cristoiu Lumea moare și PSD se piaptănă de-a democrația
Jurnalistul Ion Cristoiu

Statutul PSD stipulează că la prezidențiale candidatul partidului e desemnat de Congres.
Într-o conferință de presă de luni, 18 iulie 2022, dedicată Secetei, Marcel Ciolacu, președintele PSD, considerînd, probabil, că Seceta e ca și învinsă, dat fiind că la Agricultură a venit Petre Daea, și pentru ploaie se roagă la Dumnezeu popii, a ținut să prezinte pe larg noua inițiativă a conducerii:
Desemnarea candidatului PSD la prezidențiale în urma unor alegeri interne.

În astfel de vremi fierbinți chiar și la propriu, te-ai aștepta ca inițiativa de care face atîta caz conducerea PSD, partid de guvernămînt, să vizeze măsuri pentru ca România să treacă, fără să se boțească prea tare, prin furtunile care vor veni mai mult ca sigur.

Inițiativa lansată de conducerea PSD se referă la alegerile prezidențiale. Care alegeri se vor petrece abia în iarna lui 2024. Peste doi ani și ceva. A te ocupa acum de prezidențiale, în aceste vremuri cînd vorba poetului Nimenea nu știe pînă mîine/ Ce o să se-ntîmple și cu noi, mi se pare o transpunere în politică a zicalei cu Baba ( scuzați incorectitudinea politică, Seniora, am vrut să scriu) care nu știu din ce motive se piaptănă în timp ce lumea moare. Prezidențialele, dacă Klaus Iohannis ratează jobul la NATO, vor avea loc la termen, adică peste doi ani și ceva. A te preocupa acum ca partid de guvernămînt de cum va fi ales candidatul tău poate să aparțină Marii Operațiuni în plină desfășurare, menită a a abate atenția de la marele probleme ale guvernării prin lansarea în spațiul public a unor teme false. E mai mult decît curios, de exemplu, pentru un cetățean occidental să descopere că în România nu se discută contradictoriu și pe larg despre taxele și impozitele puse de Coaliția PSD-PNL-UDMR pentru a umple cît de cît visteria tot mai goală a țării, despre asigurarea energiei pentru la iarnă, despre relația dintre interesul național și interesele Ucrainei, despre Seceta de proporții apocaliptice, despre valul de Covid care vine din largul timpului peste noi, ci despre ce-a zis un blogger despre femei, despre isprava unor tineri de a da note femeilor care treceau pe stradă prin fața lor. Astfel de teme mărunte sînt exagerate dinadins de Sistem pentru a da televiziunilor din Presa operativă justificarea pentru neglijarea marilor teme ale societății românești de azi.

Inițiativa lansată de Marcel Ciolacu la Conferința de presă de luni, 18 iulie 2022, mi s-a părut a fi o contribuție a conducerii PSD la Marea Diversiune de abatere a atenției. De îndată, televiziunile de știri au lăsat baltă spolierea românilor prin noile taxe și impozite sau chiar problemele pe care le are Zelenski la Kiev cu anturajul, probleme tipice dictatorilor, definiți înainte de toate ca suspicioși față de trădare, pentru a discuta despre inițiativa PSD în perspectiva unor alegeri care vor avea loc abia peste doi ani și ceva.

Acordîndu-i lui Marcel Ciolacu premisa de nevinovăție, să admitem că inițiativa lansată de el dă curs unei preocupări a noii conduceri de a democratiza luarea deciziei într-un domeniu în care pînă acum a domnit dictatura Centrului:
Desemnarea candidatului la Președinție.

Marcel Ciolacu ne anunță că viitorul candidat la prezidențiale va fi stabilit nu de Congres, ci pe baza unor alegeri interne în partid:

„Viitorul candidat va fi ales de fiecare organizație, consilieri municipal, primar, în conferință de alegeri în întreaga țară. Am făcut deja un colectiv de lucru pentru modificarea statului în acest sens. S-a rupt acea cutumă definitiv în care președintele partidului era și candidat. Aș accepta și oameni din afara partidului, ca să fie o competiție cât mai deschisă.”

Pentru aceasta – ne-a prevenit Marcel Ciolacu – va avea loc un congres care va modifica Statutul.
Teoretic, desemnarea candidatului se anunță ca fiind o cale democratică. Stabilirea de către Congres lăsa impresia unei decizii luată de Centru și impusă în teritoriu. Altfel spus de sus în jos. Acum, dacă ar fi să-l credem pe Marcel Ciolacu, președintele PSD, candidatul va fi desemnat de Jos în Sus, de la organizația de bază pînă la Congres. Înseamnă asta că membrii de partid și activiștii vor alege pe cine vor vrea ei fără a fi influențați de Centru?
Nici vorbă.

Experiența a mai fost făcută în 2014, pentru prezidențialele din iarnă, cînd Victor Ponta președintele PSD a fost desemnat candidat de o parodie de alegeri de jos în sus.
Alegerea de Jos în Sus a fost practicată cu brio în cazul lui Nicolae Ceaușescu. Așa cum vrea Marcel Ciolacu pentru PSD, Secretarul general al partidului era ales de Jos în Sus, începînd de la organizațiile de bază.
Îl alegeau pe Nicolae Ceaușescu, firește.

În sine formula e una de democratizare a deciziei privind candidatul. Ca toate celelalte partide din România postdecembristă, PSD are prin Statut o întreagă structură menită a asigura democrația internă. Cu toate acestea, la Congresele PSD președintele a fost ales înaintea reuniunii, în cercul strîmt al conducerii. Congresele n-au făcut decît să valideze deciziile luate de un cerc restrîns. Democrația internă e de fațadă în toate deciziile majore luate de partid. Chiar și în cazul modificării statutului, de care vorbește Marcel Ciolacu, avem de a face cu o decizie luată deja și impusă Congresului. Marcel Ciolacu n-a spus că supune voinței Congresului modificarea Statului, ci că respectivul Congres va vota modificarea Statului.

Singurul lucru bun rămîne posibilitatea ca alegerile de jos în sus să fie un bun prilej de campanie electorală mascată pentru cel decis de Centru ca să fie candidatul desemnat de întreaga țară.
Tot o șmecherie pînă la urmă.

Comentarii
  • Mosule, degeaba se roaga nu popii analfabetule si preotii, daca tu leorbai numai balarii si nu privesti in tine ca te-ai umput de rautate

Adauga un comentariu