National

Kelemen Hunor: „Noi suntem pentru cota unică din 2004-2005, de când a fost introdusă”

Publicat: 02 dec. 2021
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, susține că dacă se introduce testare gratuită vaccinarea va scădea

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat joi, că maghiarii sunt pentru menținerea cotei unice de impozitare pentru că renunțarea la aceasta și introducerea cotei progresive așa cum propune PSD ar conduce la pierderea atractivității României pentru mediul de afaceri.

„Noi suntem pentru cota unică din 2004-2005, de când a fost introdusă. Da, nu este aşa cum ar trebui să fie cota unică din punctul meu de vedere, au fost modificări pe ici, colo. În Europa de Est, dacă vrei să atragi investii, să fii atractiv, să ai un avantaj, atunci trebuie să menţii cota unică pe termen lung. Statele din vest şi nord care au avut o dezvoltare economică foarte lungă, nu au avut comunism, îşi permit şi merg pe o altă modalitate de impozitare a veniturilor. Nu exclud pe termen lung său mediu, dar nu putem face schimbarea pentru 2022 sau 2023. Pierdem competitivitatea faţă de Bulgaria şi Ungaria şi nu cred că asta ne ajută”, a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat, marţi, la TVR 1, că mai sunt trei sau patru state în Europa care au cota unică, întrebându-se dacă toţi sunt “tâmpiţi şi numai noi suntem deştepţi”.

Liberalii spun că este exclus să accepte renunțarea la cota unică de impozitare.

Marcel Ciolacu a insistat pe necesitatea impozitării progresive

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat în urmă cu câteva săptămâni că social-democraţii au ajuns la concluzia că România nu poate rămâne ultima ţară europeană cu cotă unică de impozitare.

Întrebat la Palatul Parlamentului cum ar putea arăta rediscutarea cotei unice şi o impozitare progresivă şi dacă PNL este de acord cu toate acestea, Ciolacu a spus:

„Ar arăta cum arată restul Europei, în toate ţările civilizate şi cu economii mai dezvoltate decât România. Mai sunt patru state care au rămas la cota unică în Europa. Am spus foarte clar că despre cota unică şi înlocuirea cotei unice ar trebui să fie un program comun pe care să îl discutăm la anul pentru formarea bugetului din anul următor. (…) Momentan am ajuns la concluzia că nu putem rămâne ultima ţară europeană cu cotă unică. Este concluzia PSD”.

El a menţionat că în România trebuie, de asemenea, să se revină „la impozitarea marilor averi”.

„Este o discrepanţă imensă în acest moment în societate între cei bogaţi şi cei săraci. Haideţi să vedem practica europeană, haideţi să lăsăm specialiştii să vină cu aceste propuneri şi cred că un an de zile, cum este anul următor, avem timp să discutăm acest subiect”, a afirmat liderul PSD.

Adauga un comentariu