Razboi în Ucraina

Kievul cere Berlinului rachete de croazieră aer-sol de tip Taurus, cu o rază de acţiune de 500 de kilometri

Publicat: 27 mai 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Kievul cere Berlinului rachete de croazieră aer-sol de tip Taurus cu o rază de acţiune de 500 de kilometri
Kievul cere Berlinului rachete de croazieră aer-sol de tip Taurus, cu o rază de acţiune de 500 de kilometri

Ucraina a cerut în mod oficial Guvernului german să-i livreze rachete de croazieră de tip aer-sol de tip Taurus, cu o rază de acţiune de cel puţin 500 de kilometri, anunţă sâmbătă Ministerul german al Apărării, relatează AFP.

„O cerere a părţii ucrainene ne-a parvenit în ultimele zile”, anunţă un purtător de cuvânt, care nu vrea să ofere detalii cu privire la cantitate.

Berlinul urmează să stabilească dacă dă sau nu curs acestei cereri, care va provoca dezbateri interne aprige.

Guvernul german şi-a crescut puternic furniturile de armament către Kiev

Guvernul german şi-a crescut puternic furniturile de armament către Kiev în ultimele luni, dar a fost reticent, până în prezent, să-i livreze rachete de croazieră sau o susţinere a aviaţiei ucrainene – prin livrarea de avioane de vânătoare de tip F-16, de exemplu.

Taurus este o rachetă de croazieră de tip aer-sol, transportată de către avioane de vânătoare, dezvoltată de către societatea germano-suedeză cu acelaşi nume.Din cauza razei de acţiune a rachetei, ea ar putea atinge ţinte situate foarte departe în spatele actualei linii a frontului, în estul Ucrainei.

Regatul Unit, unul dintre principalii susţinători ai Kievului, a anunţat recent că intenţionează să livreze Ucrainei rachete de croazieră de tip Storm Shadow, devenind prima ţară care-i furnizează acest tip de armament cu rază lungă de acţiune.

Aceste evoluţii intervin în contextul în care Kievul pregăteşte, de luni de zile, o contraofensivă menită să respingă trupele ruse din teritorii pe care acestea le ocupă în Ucraina.

Explozie în regiunea rusă Pskov, la granița cu Belarus

Un atac cu două drone a provocat o explozie în regiunea rusă Pskov, în apropiere de granița cu Belarus, care a avariat clădirea administrativă a unei conducte de petrol, a declarat sâmbătă guvernatorul local Mihail Vedernikov pe Telegram, informează Reuters.

Vedernikov nu a arătat cu degetul spre Ucraina, dar Moscova a acuzat anterior Kievul pentru incidente similare, dintre care unele au provocat pagube oamenilor și proprietăților la sute de kilometri de granița sa cu Ucraina.

Ucraina nu a recunoscut în mod public că a lansat atacuri împotriva unor ținte din interiorul Rusiei, dar oficiali de rang înalt de la Kiev au părut, ocazional, să salute vestea unor atacuri reușite cu drone pe teritoriul rusesc.

Sâmbătă, nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

„Provizoriu, clădirea a fost avariată ca urmare a unui atac cu două avioane fără pilot”, a declarat Vedernikov.

El a precizat că nu au existat victime și că la fața locului lucrează un grup operațional care va emite concluzii finale.

Incidentul a avut loc în apropierea satului Litvinovo, la mai puțin de 10 km de granița Rusiei cu Belarus.

Comentarii
  • Arabia Saudita negociaza aderarea la banca grupului BRICS (New Development Bank). Banca este independenta de circuitele financiare controlate de Vest. Sursa : Financial Times.

  • ukronazia a cerut sa i se livreze niste ozn-uri de alea bune – naziste cu raza de actune de 500 de galaxii 🙂

Adauga un comentariu