Actualitate

Kim Jong-un susţine că este pregătit pentru un dialog şi o confruntare cu SUA

Publicat: 18 iun. 2021
Kim Jong Un ține o conferință
Kim Jong-un promite un dialog sau chiar o confruntare cu SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că țara să trebuie să se pregătească atât pentru „dialog și confruntare” cu SUA, cât și „mai ales pentru a se pregăti pe deplin pentru confruntare”. Coreea de Nord a depășit anterior eforturile administrației președintelui Joe Biden pentru a stabili o comunicare diplomatică.

Aceasta marchează pentru prima dată când Kim comentează direct administrația domnului Biden. Kim a vorbit la o întâlnire a liderilor înalți din Phenian.

Kim Jong-un a organizat o şedinţă a comitetului central al Partidului Muncitoresc

Ședința comitetului central al Partidului Muncitorilor aflat la guvernare, care a început săptămâna aceasta în capitala Phenian, a înregistrat o premieră după ce liderul Kim Jong-un a recunoscut că țara se confruntă cu lipsuri de alimente.

Kim a spus că au nevoie „în special pentru a se pregăti pe deplin pentru confruntare, pentru a proteja demnitatea statului nostru și interesele acestuia pentru o dezvoltare independentă”, precum și pentru a garanta un mediu pașnic și securitatea Coreei de Nord, potrivit presei de stat KCNA.

El a mai spus că statul Coreea de Nord va reacționa „brusc și prompt” la orice evoluție și „va concentra eforturile asupra preluării unui control stabil al situației din peninsula coreeană”.

Relația domnului Kim cu administrația domnului Biden a fost până acum plină de tensiuni.

Înainte de alegerile din SUA, domnul Biden îl numise pe Kim un „tâlhar” și cu câteva zile înainte de inaugurarea lui Biden, Coreea de Nord a dat dovadă de forță cu o paradă militară masivă care a prezentat o nouă rachetă.

Declaraţiile vin într-un context dificil pentru Coreea de Nord

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a recunoscut oficial că țara se confruntă cu lipsuri de alimente. Acest lucru reprezintă o premieră după ani de zile în care opinia publică internaţională lansa avertismente referitor la faptul că o bună parte din populaţie se confruntă cu foametea.

Adresându-se la o întâlnire a înalților lideri, dl Kim a spus că „situația alimentară a oamenilor devine acum tensionată”. El a spus că sectorul agricol nu a reușit să-și îndeplinească obiectivele privind cerealele din cauza taifunurilor de anul trecut, care au provocat inundații pe scară largă.

Joe Biden a numit Coreea de Nord ca fiind o ameninţare serioasă

În aprilie, Joe Biden s-a referit la Coreea de Nord drept o „amenințare serioasă” la adresa securității globale, determinând un răspuns nervos din partea Coreei de Nord, care a declarat că declarația reflectă intenția lui Biden de „a aplica în continuare politică ostilă” față de țară.

Washingtonul a finalizat, de asemenea, recent o revizuire a politicii sale din Coreea de Nord și a declarat că SUA vor continua să urmărească eventuala denuclearizare completă a peninsulei coreene.

Biden a promis o abordare marcată de diplomație și „descurajare severă”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, Jen Psaki, a spus că „politica noastră nu se va concentra pe realizarea unui mare chilipir și nici nu se va baza pe răbdarea strategică”.

SUA ar urma, în schimb, să urmeze o „abordare practică calibrată, care este deschisă și va explora diplomația cu” Coreea de Nord, a spus ea, adăugând că se va concentra pe realizarea „progreselor practice”.

Kim l-a întâlnit anterior pe Donald Trump, predecesorul lui Biden, de trei ori, dar discuțiile despre denuclearizare s-au oprit în cele din urmă.

„Administrația Biden a declarat că mingea se află în curtea Coreei de Nord, dar regimul Kim își servește o anumită răbdare strategică”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor asociat de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans din Seul.

În altă ordine de idei, pentru a vedea cât de departe merg pedepsele pentru cei care nu dau ascultate liderului suprem și a legilor întocmite de ei, reamintim cazul înaltului oficial nord coreean care a fost executat după ce a fost prins că deținea casete cu filme occidentale. Kim Jong-un a ordonat executarea unui inginer care vindea muzica și filme, iar 500 de oameni au fost martori. Execuția acestuia a fost una publică și inclusiv familia celui condamnat a asistat la teribilul act.

Comentarii
Adauga un comentariu