Actualitate

Klaus Iohannis a făcut declarații cu privire la lansarea Planului Național de Combatere a Cancerului

Publicat: 19 ian. 2022
președintele României, Klaus Iohannis, cu mască și îmbrăcat în costum
Riscurile la adresa securității europeane sunt încă critice, a transmis, joi, președintele Klaus Iohannis

Miercuri, 19 ianuarie 2022, a avut loc evenimentul de lansare a Planului Național de Combatere a Cancerului. Președintele Klaus Iohannis a participat și a mărturisit că este „un plan care este mai mult decât binevenit, fiind îndelung așteptată o strategie coerentă și unitară de luptă împotriva acestei temute maladii”.

„Anul acesta vom marca pentru prima dată Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, pe 4 februarie, prin angajamente asumate și direcții de acțiune pentru punerea imediată în practică, și nu doar prin dialog despre deziderate, necesități și justificări ale lipsei de acțiune. Lansăm, așadar, un plan național care dezvoltă o viziune atât pentru prezent, cât și pentru generațiile viitoare, și care se bazează pe o abordare integrată, ambițioasă și racordată la eforturile europene de reducere a îmbolnăvirilor de cancer. Cu siguranță, conștientizăm cu toții că acest demers nu va rezolva peste noapte toate problemele cu care se confruntă pacientul oncologic sau domeniul oncologiei”, a declarat Klaus Iohannis.

Conform președintelui României, planul urmărește obiective realiste și măsurabile și definește, de asemenea, un traseu standardizat al pacientului.

„Planul pune un mare accent pe încurajarea și finanțarea suplimentară a investigațiilor medicale, care să depisteze primele semne de boală și să ducă la diagnostic precoce și tratament eficient. Ca să dau doar câteva exemple, de la începutul anului viitor ar trebui să devină complet funcționale programele naționale de screening pentru anumite tipuri de cancer. Tot în 2023 este prevăzută finalizarea criteriilor care să permită decontarea testărilor genetice, în urma cărora se pot prescrie tratamente mult mai bine țintite și cu șanse majore de vindecare”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele consideră necesară adaptarea sistemului medical pentru asigurarea nevoilor cetățenilor

Mai mult decât atât, acesta a afirmat că este de o importanță majoră realizarea unui Registru Național de Cancer până la finalul lui 2024.

„În perioada 2023 – 2026 se estimează realizarea unui fond de inovație în sănătate, care ă ofere pacienților din România accesul rapid la cele mai noi terapii” a adăugat șeful statului.

Conform acestuia, planul urmărește în intervalul 2023-2024, identificarea unor soluții și pentru finanțarea îngrijirilor paliative pentru pacienții cu cancer, precum și „o modalitate de îmbunătățire a calității vieții atât pentru pacientul oncologic, cât și pentru familie și cei apropiați”.

Președintele Iohannis a mai spus că Planul Național de Combatere a Cancerului „este unul temeinic pregătit, motiv pentru care are toată susținerea mea”.

„Voi urmări îndeaproape progresul în implementarea lui, care este esențială în țara noastră, aflată, din păcate, în topul statisticilor europene privind numărul bolnavilor de cancer. Avem astăzi oportunitatea, dar și mijloacele de a regândi un sistem de sănătate vulnerabilizat prin lipsa de investiții adecvate timp de câteva decenii. Este adevărat că presiunea pusă de pandemie în ultimii doi ani asupra sectorului sanitar a fost fără precedent. În mijlocul crizei, devine evidentă însă nevoia de a construi capacități de adaptare pentru asigurarea îngrijirilor medicale de care au românii nevoie zi de zi, indiferent de circumstanțe și de context.

Diagnosticul unei afecțiuni nu poate și nu trebuie să aștepte sfârșitul pandemiei, tratamentul adecvat pentru controlul evoluției bolii devenind ineficient dacă este administrat tardiv. Cancerul este o boală care poate fi prevenită, iar povara sa poate fi redusă semnificativ. Pentru aceasta însă trebuie să existe responsabilitate asumată pentru punerea în practică a unui program sustenabil de vaccinare, a unor acțiuni de depistare precoce și de screening, precum și asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice. Valorificarea oportunităților de finanțare rămâne, de asemenea, crucială pentru reușita acestui demers și pentru recuperarea decalajelor în îngrijiri și acces la tratament inovator”, a punctat Iohannis.

Klaus Iohannis consideră că domeniul sănătății trebuie să rămână separat de orice miză de natură politică

În prezent, cancerul nu reprezintă un sector al sănătății asupra căruia se acordă suficientă importanță. La Timișoara, pacienții de la secția de oncologie au fost găsiți în camere la temperaturi cuprinse între 10 şi 15 grade Celsius.

Președintele a mărturisit că este o datorie ca „bătălia pentru viață” să fie sprijinită într-o manieră solidară și cu atenție pentru cetățenii României.

„Nu putem construi o Românie a viitorului fără să fim atenți la starea de sănătate a cetățenilor noștri, un aspect definitoriu pentru bunăstarea socială. Avem datoria de a face tot ce ține de fiecare dintre noi pentru a sprijini eforturile în această bătălie pentru viață. O societate cu adevărat puternică este o societate solidară, care are grijă de fiecare dintre membrii săi. Domeniul sănătății este și trebuie să rămână dincolo de orice miză politicianistă și îi îndemn pe toți actorii cu responsabilități, din sfera publică și privată, să contribuie la punerea în aplicare a acestui Plan, în beneficiul tuturor cetățenilor”, a conchis Klaus Iohannis.

Deputatul și medicul Nelu Tătaru a vorbit, la Palatul Cotroceni, la evenimentul de lansare a Planului Național de Combatere a Cancerului

Deputatul a mulțumit președintelui pentru ocazia de a realiza lucruri care nu țin de politică, într-un cadru politic.

„De doi ani încercăm să facem față unei pandemii și cred c-am reușit cu brio. Odată cu accesul în Parlament a multor profesioniști, am lăsat deoparte politica și am putut face ceva.

Cred că am aprins o flacără într-o Românie sănătoasă. Romania Educată a început să crească România Sănătoasă.

E o victorie asupra unor cutume, că nu se poate, că nu sunt bani. Vă mulțumesc că ați dat aripi cunoștințelor pe care le aveți. Suntem și este timpul nostru. Acest plan este o reșită în care reușim să aducem un suflu nou.

Mulțumim domnului președinte că ne-a dat șansa într-o lume politică să facem și lucruri care nu țin de politică”, a spus Nelu Tătaru.

Nu este prima mișcare de acest fel lansată de Administrația Prezidențială. Săptămâna trecută a fost lansat Raportul privind Educația pentru schimbările climatice, prin care se pun bazele unei strategii privind educația pentru mediu și încurajează formarea de competențe de mediu în rândul elevilor, prin includerea acestora în domeniile de competențe ale curriculumului național pentru învățământul primar și gimnazial.

Judecata soților Ceaușescu
Adauga un comentariu