Actualitate

Klaus Iohannis îi consideră prieteni pe cei care se opun aderării României la spațiul Schengen: „Au venit cu întrebări. E posibil să intrăm!”

Publicat: 24 nov. 2022
Klaus Iohannis îi consideră prieteni pe cei care se opun aderării României la spațiul Schengen Au venit cu întrebări. E posibil să intrăm
Președintele Klaus Iohannis spune că România poate găsi soluții astfel încât să fie invitată în Schengen pe 8 decembrie

Președintele Klaus Iohannis spune că România poate găsi soluții astfel încât să fie invitată în Schengen pe 8 decembrie: „Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele”.

„Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noștri au venit cu noi întrebări. Suntem însă gata să colaborăm, suntem gata să găsim soluții și suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie. Nu e vorba că ar fi niște chestiuni cu totul noi. Atât doar că unele parteneriate trebuie întărite, unele aspecte trebuie discutate de o manieră mai cuprinzătoare și după toate părerea mea toate aceste sunt încă fezabile înainte să aibă loc discuția de pe 8 decembrie”, spune Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre intrarea României în spațiul Schegen în luna decembrie

El a fost întrebat de un jurnalist lituanian dacă România poate intra în spațiul Schengen pe 8 decembrie.

Președintele Klaus Iohannis a avansat miercuri scenariul unei amânări cu o lună sau două a deciziei privind intrarea României în zona europeană de liberă circulație.

„Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca termen final. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen. Nu e util să forțăm un vot care nu este, poate, cel așteptat. Șansele României sunt relativ bune. Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen… Sunt întrebări legitime și noi suntem pregătiți să dăm răspunsurile. (…) Este de dorit ca până la Consiliul JAI întrebările să primească răspuns. (…) Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni până când toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate”, spunea Iohannis, care s-a aflat miercuri într-o vizită oficială în Republica Letonia.

Klaus Iohannis are soluția pentru evitarea black-out-ului din Republica Moldova

România este dispusă să ajute Republica Moldova cu energie electrică, însă lipsa inteconectărilor directe este o problemă reală în acest moment, afirmă președintele Klaus Iohannis, în condițiile în care Republica Moldova este afectată de atacurile rusești din Ucraina.

„Evident că noi ajutăm Republica Moldova. Până în momentul de față am livrat tot ce a trebuit, tot ce ni s-a cerut. Aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar. Interconectările directe sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile. O parte semnificativă merge prin Ucraina și e expusă atacurilor. Există o singură soluție – trebuie mai multe interconectări mai multe cu Republica Moldova”, spune Klaus Iohannis.

El a evitat să spună motivul pentru care aceste interconectări nu au fost realizate.

„Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat. Noi suntem dispuși să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor este o problemă reală în acest moment. Am speranța ca în scurt timp aceste chestiuni să fie net îmbunătățite. În perspectivă, putem ajuta Republica Moldova doar în măsura în care se realizează aceste interconectări directe”, încheie șeful statului.
Comentarii
Adauga un comentariu