Actualitate

Klaus Iohannis, Ludovic Orban şi Florin Cîțu, atacaţi de PSD: „Pentru dreapta creşterea pensiilor n-a fost prioritară”

Publicat: 27 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Klaus Iohannis Ludovic Orban şi Florin Cîțu atacaţi de PSD Pentru dreapta creşterea pensiilor n-a fost prioritară
PSD a lansat un atac la preşedintele Klaus Iohannis şi la foştii lideri PNL, Florin Citu și Ludovic Orban

PSD a lansat un atac la preşedintele Klaus Iohannis şi la foştii lideri PNL, Florin Citu și Ludovic Orban, printr-un videoclip postat pe pagina de Facebook. PSD a făcut declaraţii critice la adresa preşedintelui şi liderilor PNL, pentru care „creşterea pensiilor nu a fost o prioritate”. Ulterior, PNL a venit cu un răspuns, menționând că Partidul Național Liberal a optat mereu pentru majorarea pensiilor.

Într-un film de 50 de secunde, postat pe Facebook, PSD a reluat declarațiile făcute de Marcel Ciolacu la o Conferință Județeană de Alegeri a PSD Ialomița și le-au asociat cu figurile lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Florin Cîțu.  Marcel Ciolacu a menţionat că dacă PSD nu intra la guvernare, pensiile nu ar fi fost majorate. Anterior, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ar trebui să existe o creştere care să compenseze în mare măsură inflaţia care a ajuns la peste 15%. Şeful statului a propus un procent de majorare de până la 15%, însă a specificat că nu ştie dacă bugetul de stat ar permite acest lucru.

„Creşterea pensiilor n-a fost prioritară”. Atac critic la adresa președintelui României şi liderilor PNL

În videoclip, PSD a reluat declaraţiile critice la adresa preşedintelui făcute de Marcel Ciolacu la o Conferinţă Judeţeană de alegeri a PSD Ialomiţa şi le-a asociat cu figurile lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban şi Florin Citu.

„Nu cred că ar fi crescut pensiile anul acesta dacă PSD nu ar fi intrat la guvernare, fiindcă chiar dacă acum toată lumea îşi dă cu părerea şi am intrat chiar într-o zonă penibilă de avansare de procente pentru a mări pensiile. Nu am nicio reţinere să-i reamintesc preşedintelui Klaus Iohannis că, atunci când era domnul Cîţu premier şi nu aveam nici criză energetică, nici război în Ucraina, eram după pandemie, domnia sa spunea că nu sunt bani să creştem pensiile şi trebuie să calculăm foarte bine. Eu sunt un om responsabil. Toată echipa guvernamentală e formată din oameni responsabili şi sunt ferm convins că ne vom aşeza la masă în coaliţie, vom încheia această dispută în spaţiul public – cine oferă mai mult pensionarilor, de parcă nu este un drept şi o obligaţie a noastră de a ajuta persoanele mai vârstnice să trăiască decent. Eu cred că e o discuţie care trebuie scoasă din contextul politic şi cu responsabilitate discutată în interiorul coaliţiei. ”, a declarat Marcel Ciolacu, la Conferinţa Judeţeană de Alegeri a PSD Ialomiţa.

El a mai spus că disputa în spaţiul public cine măreşte cu mai multe procente pensiile de la 1 ianuarie 2023 nu este una potrivită.

„Mă deranjează personal această discuţie în spaţiul public cine oferă mai mult pensionarilor. Cred că şi pe pensionari îi deranjează această dispută. Această discuţie trebuie avută în coaliţie. Îmi doresc să facem o mărire a pensiilor sustenabilă, nu numai în România, în toată Europa. Important e că ne-am hotărât să mărim pensiile, cât şi salariul minim la 3.000 lei. Dar nu măreşti uniform. Poate mărim mai mult pensiile mai mici. Foarte greu să suporţi cu o pensie de 1.000 – 1.500 lei toate aceste scumpiri din cauza inflaţiei. Toate pensiile trebuiesc mărite, dar cred că soluţia finală e să o luăm în coaliţie”, a completat liderul PSD.

Cu ce răspuns au venit cei de la PNL

PNL a venit cu un răspuns la atacul PSD cu privire la majorarea pensiilor. Purtătorul de cuvânt Ionuț Stroe a menţionat că Partidul Naţional Liberal a venit în sprijinul pensionarilor afectaţi de creşterile de preţuri.

”În anii în care a fost la guvernare, Partidul Național Liberal a fost consecvent în demersurile făcute pentru a sprijini pensionării. Guvernul condus de PNL a crescut pensiile atât la 1 septembrie 2020, când punctul de pensie a crescut cu 14% (de la 1.265 lei la 1.442 lei), cât și la 1 ianuarie 2022, când a fost majorat punctul de pensie cu 10% (de la 1.442 lei la 1.586 lei)”, arată Ionuț Stroe într-un comunicat de presă.

Ionuţ Stroe a mai menţionat ca PNL consideră că pensiile trebuie să crească şi se caută soluţii pentru majorarea acestora.

Totodată, pentru a veni în sprijinul pensionarilor afectați de creșterile de prețuri, guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă a acordat un sprijin financiar în luna ianuarie celor cu pensii mai mici sau egale cu 1600 de lei. Iar, în luna iulie, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2000 de lei au primit un alt sprijin financiar în valoare de 700 de lei. În continuare, PNL consideră că pensiile trebuie să crească și căutăm soluțiile prin care această majorare să fie cât mai aproape de raţă inflației, ținând cont și de limita în care poate fi sustenabilă de la bugetul de stat. Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Nicolae Ciucă au spus foarte clar că pensionarii din România nu pot și nu trebuie să suporte efectele inflației.
PNL a majorat pensiile când a fost la guvernare și o va face și începând cu anul viitor”, a mai menționat PNL.

Vă aducem aminte că în 2021, PSD și PNL nu au ajuns la un numitor comun privind majorarea pensiilor, pe când în august 2022, PSD a anunțat că vor fi majorate pensiile, peste procentele pe care legea le prevede.

PSD a menționat că pentru PNL „creșterea pensiilor n-a fost prioritară”. Anterior, Marius Budăi a venit cu un mesaj către pensionari, mentionând că „nu îi va mai condamna la sărăcie pentru următorii 50 de ani”. Este vorba de eliminarea pragului stabilit. Acesta a menţionat că în PNRR se discută eliminarea pragului de 9,4%, întrucât niciun stat membru UE nu are în PNRR aşa ceva.

Adauga un comentariu