Cancan ultimă oră

Konjac, secretul asiatic pentru o talie suplă

Publicat: 11 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Konjac secretul asiatic pentru o talie suplă

Are un conţinut caloric neglijabil, acţionează ca un super supresor al apetitului şi poate fi consumat inclusiv sub formă mai multor tipuri de paşte. Pare a fi visul unei persoane gurmande angajate în lupta cu kilogramele în plus, dar nu e aşa. E realitate şi încă una cât se poate de tangibilă.

Să urmezi o dietă hipocalorica şi să mănânci pe săturate, fără să încalci regulile programului de slăbire? Da, este posibil, dacă incluzi în meniu substitutele din konjac pentru orez şi paşte. Având puţine calorii – până în 12 calorii/100 g –, un gust şi o aromă neutre, acestea constituie o garnitură excelentă pentru preparatele din carne sau legume, dar şi o bază perfectă pentru fel de fel de sosuri. Cu alte cuvinte, reprezintă o modalitate formidabilă de a-ţi transforma reţetele preferate în veritabile opţiuni dietetice.

Ce este, mai exact
Originar din Asia, konjac (Amorphophallus konjac) este o plantă din numeroasă familie Arăcea, din care fac parte şi calele, alături de alte peste 1.800 de specii. Aceasta creşte pe pantele continentului (Japonia, Coreea şi China), preferând altitudinea de 600-1.200 de metri, deoarece acolo se bucura de un habitat cu multă umezeală şi aer curat. Partea valoroasă şi cea comestibilă este rădăcina, care are un aspect aflat la graniţa dintre cartof şi ţelină. Ei bine, din aceasta se obţine o gamă largă de produse alimentare pe care japonezii le numesc konnyaku şi care umplu magazinele lor de băcănie. În mod regretabil, această hrană sănătoasă a fost în mare măsură necunoscută vreme îndelungată în Europa. Acum însă a început să fie disponibilă şi la noi, făcând mult mai uşoară misiunea celor care şi-au propus să scadă în greutate.

În Occident, konjac şi-a câştigat popularitatea datorită nutriţionistului Pierre Dukan, după ce acesta l-a adăugat pe lista celor 100 de alimente cu puţine calorii şi indice glicemic mic aprobate în cadrul dietei sale.

Saţietatea prelungită, marele atu
Componenta principală a rădăcinii de konjac este glucomanannul, o fibră solubilă cu proprietăţi unice: absoarbe de până la o sută de ori volumul sau în apă, având cea mai mare capacitate higroscopică dintre toate fibrele alimentare cunoscute. În clipa în care intră în contact cu sucurile gastrice, glucomannanul formează o masă mucilaginoasa cu greutate moleculară mare, ceea ce încetineşte golirea stomacului şi asigură astfel întârzierea apariţiei senzaţiei de foame. Mai mult decât atât, acesta nu poate fi degradat de către enzimele digestive şi ajunge nedescompus la nivelul colonului, facilitează tranzitul intestinal, prin mărirea bolului fecal şi stimularea peristaltismului. Un alt beneficiu important, probat ştiinţific, este reducerea absorbţiei zaharurilor şi a lipidelor prezente în celelalte alimente ingerate. Aşadar, ai toate motivele să mizezi pe ajutorul consumului de konjac, mai ales atunci când vrei să-ţi subţiezi silueta.

Reţetă cu konjac
Shirataki cu pui şi sos de soia

Ingrediente: 100 g de tăieţei shirataki; 100 g de piept de pui; ½ de cutie de germeni de fasole mung; 1 ceapă albă mică; 50 g de morcovi; 1 lingura de sos de soia; ½ de linguriţă de seminţe de susan.

Mod de preparare: tăieţeii se opăresc timp de 2 minute în apă clocotită. Apoi, într-un wok înfierbântat, se reduce sosul de soia, după care se pun pe rând ceapă tăiată fideluta, pieptul de pui tăiat fâşii, germenii de fasole şi morcovii spiralaţi. Când pieptul de pui este aproape gata, se adăugă paştele shiratakis, se amesteca şi se lăsă pe foc pentru alte câteva minute. Înainte de servire, se presara deasupra câteva seminţe de susan.

O porţie de paşte făinoase obişnuite (210 g) furnizează aproximativ 300 de calorii şi 2 g de fibre dietetice, pe când aceeaşi cantitate de paşte de konjac are doar 25 de calorii şi 6 g de fibre dietetice.

Adauga un comentariu