Prima pagină » Informații utile » La câte zile de îngrijiri medicale pentru vătămare corporală se face dosar penal? Iată ce se prevede în legislația penală românească!

La câte zile de îngrijiri medicale pentru vătămare corporală se face dosar penal? Iată ce se prevede în legislația penală românească!

11 apr. 2025, 14:31,
Redacția BZI în Informații utile

Răspunsul la întrebarea „la câte zile de îngrijiri medicale se face dosar penal” se regăsește în art. 193 din Codul Penal ce incriminează infracțiunea de loviri și alte violențe. Vătămarea corporală se referă la afectarea sănătății sau integrității corporale a unei persoane în urma unei agresiuni sau a unui accident.

Deschiderea unui dosar penal în cazul unei infracțiuni care implică vătămări corporale depinde de gravitatea rănilor și de numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare. Legislația penală românească stabilește anumite praguri de zile de îngrijiri medicale, care influențează calificarea faptei și sancțiunile aplicabile.

La câte zile de îngrijiri medicale pentru vătămare corporală se face dosar penal

Un aspect important în deschiderea unui dosar penal este durata îngrijirilor medicale necesare pentru vindecare. În cazul unei infracțiuni de „loviri sau alte violențe” (art. 193 Cod Penal), vătămarea corporală este considerată mai puțin gravă dacă nu depășește 90 de zile de îngrijiri medicale. Articolul 193 (2) specifică clar că, în cazul în care vătămarea a necesitat îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 5 ani sau amenda.

Pe de altă parte, dacă leziunile suferite de victimă necesită mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, fapta se încadrează la infracțiunea de „vătămare corporală” (art. 194 Cod Penal), care este considerată o infracțiune mai gravă și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Un dosar penal pentru infracțiuni de loviri sau alte violențe se poate deschide indiferent de numărul de zile de îngrijiri medicale, însă durata acestora influențează gravitatea faptei și pedeapsa.

Între 1 și 90 de zile de îngrijiri medicale, victima poate face o plângere penală împotriva agresorului, iar autoritățile vor deschide un dosar penal pentru infracțiunea de „loviri sau alte violențe”. Procurorul va lua în considerare certificatul medico-legal care indică numărul de zile necesare pentru recuperare.

În cazul în care leziunile sunt grave și depășesc pragul de 90 de zile, se încadrează la „vătămare corporală”. În această situație, autoritățile pot deschide dosar penal chiar din oficiu, fără ca victima să fie obligată să depună plângere. Gravitatea faptei duce automat la investigarea circumstanțelor și la sancționarea mai dură a agresorului.

Cum se calculează zilele de îngrijiri medicale

Din punct de vedere medico-legal zilele de îngrijre medico-legală reprezintă un indicator al gravității leziunilor traumatice suferite de victimă, determinat printr-un mecanism complex.

Un prim criteriu de determinare al zilelor de îngrijiri medicale este acela al simptomatologiei pacientului provocată în urma leziunilor, prin evaluarea sătrii actuale a victimei, dar și a unor posibile complicații viitoare.

Un al doilea criteriu este determinat de perioada de tratament necesară și suficientă procesului de recuperare a funcționalității în urma afectării integrității fizice, pentru determinarea cărora se are în vedere o serie de bareme statistice cu valoarea orientativă.

Un al treilea criteri de determinare este cel legat de conduita medicală în vederea acordării tratamentului și eventualele erori ce pot duce la mărirea numărului de zile de tratament necesare, dar și tendința de exagerare terapeutică a victimei în vederea obținerii anumitor avantaje.

Raportându-se la aceste criterii, în vederea individualizării numărului zilelor de îngrijire medicală, medicul legist are în vedere și criterii subiective, respectiv comorbiditățile, vârsta, reactivitatea individuală, modalitatea terapeutică aleasă, modalitatea de respectare  a tratamentului de către pacient, disimularea ș.a. Iată cum poți beneficia gratuit de îngrijirile paliative.

Astfel, zilele de îngrijiri medicale cuantifică gravitatea leziunilor, ci nu în mod efectiv perioada necesară tratamentului sau recuperării, acestea din urmă fiind doar criterii în determinarea gravității leziunilor. Dat find faptul că există consecințe serioase, multe persoane se pot întreba la câte zile de îngrijiri medicale se face dosar penal.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
observatornews.ro
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Vremea în România până pe 26 mai
Evz.ro
Întreruperi de curent în Capitală, după pana imensă din Spania
SportpeSurse
Care este starea lui Mihai Leu, ajuns în stare critică la spital: "Situația lui s-a înrăutățit rapid"
Dailybusiness.ro
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
RomaniaTV
Bunicii aşteaptă a 13-a pensie după Paşte. Câţi bani în plus vin pe card, trebuie tipărite noi taloane
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`