Sanatate

La ce se folosește Spironolactone? Efectele secundare provocate de medicament

Publicat: 24 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
La ce se folosește Spironolactone Efectele secundare provocate de medicament
Spironolactona este vândută și sub numele de Aldactone

Multe persoane se întreabă la ce se folosește spironolactone.  Spironolactona este utilizată pentru a trata insuficiența cardiacă, afecțiunile edematoase, cum ar fi sindromul nefrotic sau ascita la persoanele cu boli hepatice. De asemenea, medicamentul se ia în caz de hipertensiune arterială, nivelurile scăzute de potasiu din sânge, hiperaldosteronismul secundar și sindromul Conn.

Deși diureticele cu ansa rămân tratamentul de primă linie pentru majoritatea persoanelor cu insuficiență cardiacă, spironolactona a demonstrat în numeroase studii că reduce atât morbiditatea, cât și mortalitatea. Astfel, acesta rămâne un tratament important pentru retenția de lichide, edeme și simptome de insuficiență cardiacă. Asociația Americană a Inimii recomandă în prezent utilizarea spironolactonei la pacienții cu insuficiență cardiacă de clasa II-IV, a căror fracție de ejecție ventriculară stângă este mai mică de 35%.

persoana care isi toarna in palma pastile
Medicamentul se administrează pe cale orală

La ce se folosește Spironolactone? Doza zilnică recomandată de medici

Spironolactona este vândută și sub numele de Aldactone, Veroshpiron și altele, este un diuretic și un antagonist competitiv al aldosteronului și al altor mineralocorticoizi. Se utilizează pentru a trata edemul în insuficiența cardiacă, ciroza hepatică și bolile renale.

De asemenea, este utilizat în tratamentul hipertensiunii arteriale, al hipokaliemiei, al pubertății precoce la băieți, al acneei și al creșterii excesive a părului la femei. Medicamentul este luat și ca parte a terapiei hormonale feminizante la femeile transsexuale. Spironolactona se administrează pe cale orală.

persoana care se tine de inima din cauza durerii
Principalele efecte secundare sunt dezechilibrul electrolitic, niveluri ridicate de potasiu în sânge, greață, vărsături, dureri de cap

Doza zilnică pentru persoanele care suferă de hipertensiunea arterială este de obicei de 50-100 mg o dată și poate fi crescută la 200 mg, dar doza trebuie crescută treptat, o dată la 2 săptămâni. Pentru a obține un răspuns adecvat la terapie, medicamentul trebuie administrat timp de cel puțin 2 săptămâni.

Medicamentul se administrează pe cale orală, după masă, de 1 sau 2 ori pe zi. O doză zilnică, sau prima parte a unei doze zilnice, trebuie luată dimineața. Doza inițială de spironolactonă este de 25 mg/zi dacă este utilizată concomitent cu alte medicamente hipotensive.

În cât timp își face efectul medicamentul?

Efectul maxim se observă la 7 ore după administrarea orală și durează cel puțin 24 de ore. Efectul hipotensiv al medicamentului se datorează unui efect diuretic, care este inconsecvent. Efectul diuretic apare în ziua 2-5 de tratament.

Principalele efecte secundare sunt dezechilibrul electrolitic, niveluri ridicate de potasiu în sânge, greață, vărsături, dureri de cap, erupții cutanate și scăderea libidoului. O atenție deosebită trebuie să fie exercitată în cazul în care există probleme hepatice sau renale.

persoana care se tine de inima din cauza durerii
Doza zilnică pentru persoanele care suferă de hipertensiunea arterială este de obicei de 50-100 mg

Spironolactona nu a fost bine studiată în sarcină și nu trebuie utilizată pentru tratarea hipertensiunii arteriale în sarcină. Este un steroid care blochează efectele aldosteronului și ale testosteronului și are efecte similare cu cele ale estrogenului. Spironolactona aparține unei clase de medicamente numite diuretice de economisire a potasiului.

Din moment ce cunoști la ce se folosește Spironolactona este bine să știi când o apărut medicamentul. Spironolactona a fost descoperită în 1957 și introdusă în 1959. Acesta se află pe Lista model a OMS de medicamente esențiale, o listă de medicamente necesare în sistemul de sănătate. Este disponibil sub formă de medicament generic. Prețul în țările în curs de dezvoltare se situa, în 2014, între 0,02 și 0,12 dolari pe zi. În Statele Unite, costă aproximativ 0,50 dolari pe zi.

persoana care se tine de inima din cauza durerii
De asemenea, este utilizat în tratamentul hipertensiunii arteriale
Adauga un comentariu