Local

La CET Holboca Iași a ajuns primul transport de cărbune. Peste 1.800 de tone de combustibil au fost livrate

Publicat: 07 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
La CET Holboca Iași a ajuns primul transport de cărbune. Peste 1.800 de tone de combustibil au fost livrate
În Iași a ajuns ieri un transport de cărbune. Mai exact, 1.850 de tone de combustibil au fost livrate la CET Holboca

În cursul zilei de ieri, 6 ianuarie 2022, a fost livrat primul transport de cărbune la Iași. La CET Holboca a ajuns o garnitură care a transportat o cantitate de 1.850 de tone din totalul cantității contractate de municipalitatea ieșeană. Cărbunele va servi la asigurarea agentului termic necesar pentru ieșeni. Primarul a susținut la finele anului trecut că a fost contractată o cantitate totală de 75.000 de tone de cărbune

Ieri, 6 ianuarie 2022, a fost livrată o tranșă de cărbune la CET Holboca. Garnitura care a ajuns ieri la Iași a transportat o cantitate de 1.850 de tone de combustibil.

„Astăzi a fost livrată la CET Holboca o garnitură cu 1.850 de tone de cărbune din totalul cantității contractate de Municipiul Iași pentru asigurarea agentului termic necesar orașului nostru”, a menționat Alin Aivănoaei, directorul general al Termo-Service SA Iași.

Primarul Mihai Chirica a afirmat în decembrie 2021 că municipalitatea a contractat o cantitate totală de 75.000 de tone de cărbune, ce va acoperi necesarul de agent termic utilizat de ieșeni. Edilul Iașului a mai afirmat tot recent că piața de cărbune a scăzut, prețul plătit de către municipalitate fiind de 128 de dolari pentru fiecare tonă de cărbune achiziționată în decembrie 2021, când a fost încheiat contractul. Asta, în condițiile în care, cu o lună înaintea achiziționării cărbunelui pentru municipiul Iași, prețul acestuia era de 240 de dolari pentru fiecare tonă. Cărbunele va fi livrat de compania Vitol SA Geneva, la un preț stabilit de bursele internaționale.

Prețul gigacaloriei a rămas neschimbat

Prețul unei gigacalorii a rămas neschimbat pentru această iarnă. În prezent, valoarea unei unități este de 245 de lei, la fel ca acum 4 ani. În schimb, în iarna anului viitor, ieșenii vor plăti cu 200 de lei în plus la factura de căldură. Prețul pe care îl va plăti un ieșean va ajunge la 345 de lei pe gigacalorie.

Partea bună este că Primăria Iași se angajează să achite o parte din valoarea costurilor suplimentare printr-o subvenție, jumătate din noul preț urmând a fi suportată de autoritatea locală. Totodată, Mihai Chirica a afirmat în urmă cu o lună că toți clienții sistemului centralizat de încălzire sunt avantajați deoarece valoarea unei gigacalorii a rămas 245 de lei, în contextul în care toate celelalte prețuri la energie au crescut.

Blocurile noi sunt obligate să se branșeze la sistemul centralizat de încălzire

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a propus un proiect prin care toate blocurile nou construite să fie branșate obligatoriu la sistemul de încălzire centralizat. Primarul Iașului a precizat că această idee de proiect este binevenită, deoarece sistemele de încălzire centralizată din Iași au fost modernizate recent, pentru a le eficientiza. În trecut, mai mulți ieșeni și-au arătat dezamăgirea pentru serviciile oferite de sistemul centralizat de încălzire a orașului.

În schimb, acum, după modernizările făcute, eficiența acestuia a crescut în mod considerabil, conform primarului Mihai Chirica. Peste 270 de milioane de euro au fost investite pentru eficientizarea acestui sistem centralizat de încălzire. Astfel, acesta a fost eficientizat, iar, prin urmare, conform primarului Mihai Chirica, pe baza proiectului propus de ministrul Mediului, blocurile noi trebuie să se branșeze la sistemul centralizat de încălzire.

Adauga un comentariu