Eveniment-Social

La Iași este organizată o expoziție dedicată unui savant celebru în toată lumea, Ștefan Procopiu

Publicat: 19 aug. 2022
Muzeul Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldovaˮ Iași, Palatul Culturii din Iași și savantul Ștefan Procopiu
Muzeul Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldovaˮ Iași organizează la Palatul Culturii din Iași, în perioada 21 august - 30 septembrie 2022, expoziția omagială ”Ștefan Procopiu -50 de ani de la trecerea în veșnicie”

O expoziție dedicată unui savant celebru în toată lumea, Ștefan Procopiu, la Iași. Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași, organizează la Palatul Culturii din Iași, în perioada 21 august-30 septembrie 2022, expoziția omagială „Ștefan Procopiu – 50 de ani de la trecerea în veșnicie”

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ (CMNM) Iași, organizează la Palatul Culturii din Iași, în perioada 21 august-30 septembrie 2022, expoziția omagială „Ștefan Procopiu – 50 de ani de la trecerea în veșnicie”. Vernisajul va avea loc duminică, 21 august, ora 11:30, în spațiul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. Curatorul expoziției este muzeograful Teodora-Camelia Cristofor. La împlinirea a jumătate de secol de la moartea sa, amintirea și posteritatea marelui fizician Ștefan Procopiu sunt evocate prin intermediul acestui proiect expozițional care valorifică fondul muzeal memorial prin fotografii, cărți, obiecte personale, diplome și scrisori din patrimoniul muzeului ieșean.

La Iași este organizată o expoziție dedicată unui savant celebru în toată lumea, Ștefan Procopiu

Născut la 19 ianuarie 1890, în oraşul Bârlad, judeţul Tutova, Ştefan Procopiu urmează cursurile Facultății de Științe din Iași pe care le finalizează în 1912. Din 1919 este doctorand al Universității Sorbona, unde elaborează lucrarea de cercetare „Asupra birefringenţei electrice a suspensiilor”, susținută pe 5 martie 1924. După obținerea titlului de doctor, revine în țară și, în ianuarie 1925, devine profesor titular la Catedra de Gravitate, căldură şi electricitate, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, loc unde a activat toată viața. De-a lungul anilor, a fost decan al Facultății de Științe din Iași și primul decan al Facultății de Electrotehnică a Școlii Politehnice „Gheorghe Asachi”. Prin vasta și consacrata sa activitate științifică, a adus contribuții marcante în domeniul fizicii, exprimate prin stabilirea momentului magnetic elementar (1912), cunoscut în prezent sub denumirea de magneton „Bohr-Procopiu”, precum și prin două descoperiri fizice deosebit de importante, „Fenomenul Procopiu” (1921) și „Efectul Procopiu” (1930).

În 1955 este ales membru al Academiei Române, iar în anul 1967 i se decernează titlul de doctor honoris causa al Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iași.

Munca sa, timp de mai multe decenii, a contribuit consecvent la dezvoltarea învăţământului, aducând valoare şi prestigiu cercetării româneşti. În semn de recunoştinţă și prețuire pentru meritele sale, Ștefan Procopiu primește de-a lungul vieții, mai multe medalii și distincții. Sfârșește din viață în data de 22 august 1972. Expoziția omagială va putea fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (ora 16:30, ultimul bilet), la Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.
Adauga un comentariu