Prima pagină » Eveniment-Social » La Iași este prezentat, pentru public, un exponat unic în toată lumea. Este vorba de o pâine de acum 130 de ani – GALERIE FOTO

La Iași este prezentat, pentru public, un exponat unic în toată lumea. Este vorba de o pâine de acum 130 de ani – GALERIE FOTO

14 mai 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

De-a dreptul senzațional! În Iași, astăzi (14 mai 2022), este prezentat pentru public un exponat unic în toată lumea. Este vorba de o pâine de acum 130 de ani.

Aceasta va putea fi admirată până la ora 01:00 noaptea. Exponatul a ajuns de la Muzeul de Istorie „Paul Păltânea” – Galaţi – la Muzeul Municipal „Regina Maria”. Datând din 1892, pâinea a fost omologată de World Record Academy Miami. Povestea pâinii a început în 1892, când Regele Carol I a trimis la Genova, în Italia, crucişătorul Elisabeta şi bricul Mircea, pentru a reprezenta ţara noastră la celebrarea a 400 de ani de la descoperirea Americii.

La Iași, astăzi (14 mai 2022) este prezentat pentru public, în cadrul „Nopții Muzeelor”, un exponat unic la nivel mondial. Este vorba de o pâine de acum 130 de ani. Totul va putea fi admirat până la ora 01:00 noaptea. Exponatul a ajuns de la Muzeului de Istorie „Paul Păltânea” – Galaţi – la Muzeul Municipal „Regina Maria”. Datând din 1892, ea a fost omologată de World Record Academy Miami. Povestea pâinii a început în 1892, când Regele Carol I a trimis la Genova, în Italia, crucişătorul Elisabeta şi bricul Mircea, pentru a reprezenta ţara noastră la celebrarea a 400 de ani de la descoperirea Americii.

O pâine de acum 130 de ani, prezentată pentru public la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași

Specialiștii din Industria alimentară sunt uimiți de felul în care s-a păstrat pâinea neatinsă de mucegai sau alte microorganisme. Povestea pâinii a început în 1892, când Regele Carol I a trimis la Genova, în Italia, crucişătorul Elisabeta şi bricul Mircea, pentru a reprezenta România la celebrarea a 400 de ani de la descoperirea Americii. Un marinar a cumpărat atunci pâinea dintr-o piaţă din România, cu tot cu caseta în care se află şi acum. Acesta a ţinut pâinea acasă până în 1915, când o donează muzeului regional, primul din România, Muzeul „Paul Pașa”, aşa cum era cunoscut în epocă. În 1939, pâinea a fost donată Muzeului „Cuza Vodă” din Galaţi, unde a și rămas. Surprinzător este că, în tot acest timp, ea s-a conservat perfect. Poate şi pentru că, la un moment dat, în perioada comunistă, a fost retrasă din expoziție și ţinută la întuneric. În 2009, pâinea a fost descoperită într-un depozit al muzeului şi scoasă la lumină.

Academia Recordurilor Mondiale, cu sediul la Miami, a recunoscut pâinea de la 1892 ca fiind cea mai veche din lume. Specialiştii de acolo au decis că este un exponat unic. Aşadar, în anul 2019, muzeul din Galați a primit certificatul care atestă unicitatea acestui produs. Acum, pâinea de la 1892 este păstrată în condiţii speciale la Muzeul de Istorie din Galaţi şi este expusă o singură dată pe an, timp de o lună.

Astăzi, la ora 18.00 și până la ora 01:00 noaptea, publicul este așteptat să admire exponate spectaculoase

Așadar, la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, publicul este așteptat să admire exponate spectaculoase.

„«Noaptea Muzeelor» este o acțiune la care sunt invitați toți ieșenii și nu numai. Noi, slujitori ai muzeelor, am pregătit acțiuni frumoase, care să ridice această manifestare la ceea ce vizitatorii își doresc. A fost o perioadă lungă în care nu ne-am văzut. Eu spun că Iașul este un mare muzeu. Pe de altă parte, muzeul nostru are două exponate unice. Unul, unic la nivel național, iar altul pe Glob. Exponatul a ajuns de la Muzeul de Istorie «Paul Păltânea» – Galaţi – la Muzeul Municipal «Regina Maria». Datând din 1892, ea a fost omologată de World Record Academy Miami. Povestea pâinii a început în 1892, când Regele Carol I a trimis la Genova, în Italia, crucişătorul Elisabeta şi bricul Mircea, pentru a reprezenta ţara noastră la celebrarea a 400 de ani de la descoperirea Americii. De asemenea, avem și valoroasa «Carte a lui Esop», care un timp se vedea că nu mai există. Acum se găsește în Colecțiile Muzeului Municipal și a fost demarată o cercetare pentru a demonstra valoarea ei. Astfel, dragi români, de la ora 18:00 și până la 01:00 noaptea, sunteți așteptați să vedeți aceste exponate și muzeul întreg unde intrați în atmosfera Iașului de altă dată”.

În intervalul orar 18:00-01:00, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași vine în întâmpinarea vizitatorilor cu mai multe expoziții și manifestări cultural-artistice

De „Noaptea Muzeelor”, eveniment care va avea loc în acest an astăzi, 14 mai, în intervalul orar 18:00-01.00, Muzeul Municipal ,„Regina Maria” Iași vine în întâmpinarea vizitatorilor cu mai multe expoziții și manifestări cultural-artistice, menite să pună în valoare exponate unice, de o valoare deosebită pentru Istoria românilor și Istoria universală. Program: Muzeul Municipal – Expoziție de icoane pe lemn și sticlă „Lacrimile Cerului. Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei (secolele XVII-XX)”, curator dr. Alexandru Constantin Chituță, Muzeul Național Brukenthal; va fi expusă cea mai veche pâine din lume, datând din 1892, omologată de World Record Academy Miami. Va fi expusă cartea „Viața și opera lui Esop”, manuscrisul de secol XVIII al arhimandritului Vartolomei Mazereanu, din colecția de carte veche a instiuției. La Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu” – Expoziția „Scrisori către Rose” – Scrisori Ion Minulescu”.

Despre importanța literară și documentară a acestora va vorbi dr. Rodica Pop, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Iași, recital de poezie susținut de actorul George Marici, expoziția de pictură Simfonii florale – Doina Codreanu, „Noaptea Muzeelor” la Tramvaiul de Epocă, proiecție video ,„In memoriam Dumitru I. Grumăzescu” și Recital Cameral, Cvartetul „Allegretto”, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași.

Expoziția de fotografie „Drum spre România Mare”, curatori: Alexandru Gorea și Cosmin Sandu

La Galeriile de Artă „Dan Hatmanu” – expoziția de pictură „Mundus Imaginalis” – Gabriela, Sabin și Ana-Sabina Drinceanu. Expoziția este un trio al familiei Drinceanu, artiștii expunându-și lucrările pentru prima dată împreună. La Palatul Braunstein, expoziția de fotografie „Drum spre România Mare”, curatori: Alexandru Gorea și Cosmin Sandu, expoziția „Mi-am făcut bundiță nouă. Costumele populare ale Angelei Moldovan”.

Parcul „Grigore Ghica”, expoziția „De la Ulița Beilicului la Strada Grigore Ghica Vodă”, curatori: dr. Ina Chirilă și Alexandru Gorea, respectiv proiecția „Iașul de altădată”, Asociația Iași Travel. Societatea de Medici și Naturaliști, expoziția „Societatea de Medici și Naturaliști, promotoare a integrării europene a Principatelor Române”, curator prof. univ. dr. Dana Baran. Așadar, la Iași este prezentat, pentru public, un exponat unic în toată lumea. Este vorba de o pâine de acum 130 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024