Eveniment-Social

La Iași se lansează „Piața Metropolitană”, un proiect care vine în sprijinul producătorilor locali

Publicat: 19 aug. 2022
Imagini cu zona metropolitană a orașului Iași și produse tradiționale
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași, împreună cu Direcția pentru Agricultură Județeană Iași lansează Piața Metropolitană, un proiect care vine în sprijinul producătorilor locali și care își propune, în colaborare cu autoritățile locale din fiecare locație în parte să reunească cele mai bune produse locale pentru cetățenii zonei metropolitane Iași

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană, împreună cu Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, lansează „Piața Metropolitană”, un proiect ce vine în sprijinul producătorilor locali și care își propune, în colaborare cu autoritățile locale din fiecare locație în parte, să reunească cele mai bune produse locale

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI), împreună cu Direcția pentru Agricultură Județeană Iași (DAJ), lansează „Piața Metropolitană”, un proiect ce vine în sprijinul producătorilor locali și care își propune, în colaborare cu autoritățile locale din fiecare locație în parte, să reunească cele mai bune produse locale pentru cetățenii zonei metropolitane Iași. Proiectul constă în organizarea mai multor piețe metropolitane care vor reuni o gamă largă de produse puse la dispoziție de producătorii locali, vizitatorii având acces la fructe, legume proaspete, dar și procesate (dulcețuri, conserve, murături, sucuri, siropuri, bere etc.), produse tradiționale din carne, lactate, brânzeturi și ouă de la fermierii locali, produse apicole, produse de panificație, plante, răsaduri, flori, lavandă, ceaiuri, produse de brutărie și panificație, produse realizate manual de către meșteșugari și multe altele.

La Iași se lansează „Piața Metropolitană”, un proiect care vine în sprijinul producătorilor locali

Pe lângă varietatea de produse, va exista și o zonă destinată copiilor, unde aceștia vor putea participa la diverse ateliere, unde își vor dezvolta imaginația și îndemânarea prin crearea de picturi pe sticlă și vor exersa ori învăța limbi străine, participând la diferite ateliere de engleză și germană distractivă prin LEGO. Aceste piețe la nivel metropolitan vor funcționa sub forma unor piețe volante, cu frecvență constantă (mai multe pe an), astfel încât să devină cunoscute cetățenilor și să intre în rutina lor de consumatori. Prima Piață Metropolitană din cadrul proiectului va avea loc în colaborare cu Primăria comunei Holboca, în parcul Dancu (Holboca), zona de esplanadă, între orele 8:30-20:00, pe 21 august 2022.

Într-o piață invadată de produse de import, de supermarketuri și de fast-food-uri sperăm ca cetățenii zonei metropolitane Iași să conștientizeze beneficiile consumului local, atât din punctul de vedere al dezvoltării economice, cât și din punctul de vedere al sănătății și al creșterii calității de viață. Scurtarea lanțului de furnizori, precum și achiziția produselor direct de la producători duce la beneficii pentru toate părțile implicate. Dorim să încurajăm consumul de produse locale prin organizarea acestor evenimente, fără costuri de participare pentru producători sau cetățeni.

Proiectul „Piața Metropolitană” are mai multe obiective mari, prima ediție fiind organizată în comuna Holboca

Pe acest plan, Grigore Nepotu, director executiv al ADI Zona Metropolitană Iași, arată că:

„Ne bucurăm că putem să venim în sprijinul producătorilor locali și al cetățenilor din zona metropolitană, cu un concept nou de piață pentru Iași, care va funcționa periodic în mai multe comune. Astfel, putem oferi oportunitatea micilor producători să își spună povestea, să își promoveze munca și să-și expună produsele. Proiectul «Piața Metropolitană» are mai multe obiective mari, iar prima ediție, organizată în comuna Holboca, este doar un prim pas pentru atingerea lor”.

În completare, Gabriel-Vasile Hoha, director al Direcției pentru Agricultură Județeană Iași, completează cu aspecte legate de rolul proiectului. „Este un eveniment dorit atât de către producătorii locali, cât și de către consumatorii din zona metropolitană. Ne bucură faptul că, la această piață, avem numai producători locali, cu produse diversificate din categoria produselor de origine animală (preparate din lapte, carne, miere de albine) și de origine non-animală (fructe, legume, ceaiuri, lavandă, vinuri). Toți producătorii s-au pregătit cum știu ei mai bine, așa că duminică, 21 august 2022, vă așteptăm în număr cât mai mare la Piața Metropolitană – Holboca”.

Așadar, la Iași se lansează „Piața Metropolitană”, un proiect care vine în sprijinul producătorilor locali.
Comentarii
  • Legislatia prevede ca pietele sunt infiintate de primarii. Ce treaba aveti voi? Hai ca va bagati unde nu va fierbe oala….va faceti ca faceti nu mai stiti cum sa mai iesiti in evidenta

  • „achiziția produselor direct de la producatori duce la beneficii pentru toate părțile implicate”. Nu zău. Săptămâna trecută, 13-14august,anunțată cu surle și trâmbițe, pe Esplanada Oancea, Piața producătorilor locali. Producători locali? Câteva preturi: ceapa albă – 7lei/kg, ardei kapia-12 lei/kg, vinete-6lei/kg,etc. Surpriza pe 15 august, Piața Nicolina. Am trecut într-o doară. Ceapa 3-4lei/kg, ardei kapia 7-10 lei/kg, vinete 4,5-5lei/kg. O singură tarabă avea vinete cu 6 lei/kg.

  • Se bucura domnul sef lucrari Hoha de la universitatea agronomica si director la Directia Agricola, ……se bucura ca face eveniment la cumatrul in comuna….hai mai lasati-ne…zau asa…propaganda pentru creduli. Pilele lui Alexe si Cozmanciuc….normal ca face, ca doar atat stie sa faca…

  • Pentru Laleaua Neagra….pacat ca v-au fost insrlate asteptarile dar nu doar pretul era problema ci si faptul ca nu toti erau producatori.

  • „piețe volante, cu frecvență constantă (mai multe pe an)”….domnilor ” specialisti” cititi legislatia ca sunteti de toata jena. Bine, asta daca ar avea domnul vostru director timp sa citeasca, ca intre cursurile de la universitate si doua trei activitati din care doar sa para ca face treaba chiar nu e timp de citit….

  • Și cu piețele volante din parcarea cosiliului județean inagurate cu tam–tam de costel–bam–bam vre-o douâ duminici ce se mai aude domn bam–bam–dar nu conteazâ–-conteazâ doar inagurârile de ochi populimi care dau bine în presâ –-bam–bam–bam

Adauga un comentariu