Eveniment-Social

La început de 2021, ieșenii sunt invitați la un inedit concurs! Acesta este legat de o clădire-simbol, din plin centru orașului Iași și care a avut o transformare spectaculoasă (GALERIE FOTO)

Publicat: 04 ian. 2021
Clădirea Teatrului Național
La Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Iași s-a finalizat iluminatul arhitectural. Aceasta este ultima etapă realizată de S.C. Iasicon S.A. în proiectul pentru restaurarea Corpului 4. Proiectul a avut licitația în 2013. Lucrările pentru iluminat au început la jumătatea lunii noiembrie, anul acesta. Toate lucrările cuprinse în proiect au fost executate eșalonat, în funcție de programarea finanțării. Iluminatul arhitectural s-a finalizat pe 30 decembrie 2020. Acum, reprezentanții Teatrului Național Iași invită toți fotografii, amatori sau profesioniști, să trimită o fotografie pe messenger, cu Naționalul scăldat în lumină în cadrul unui inedit concurs

Ieșenii, și nu doar ei, sunt invitați la un inedit concurs! Acesta este legat de o clădire-simbol, din plin centrul orașului Iași și care a avut o transformare spectaculoasă, chiar la finalul anului trecut. Concret, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași s-a finalizat iluminatul arhitectural. Cu acest prilej, reprezentanții Teatrului Național Iași invită toți fotografii, amatori sau profesioniști, să trimită o fotografie pe messenger, cu Naționalul scăldat în lumină în cadrul unui inedit concurs.

Ieșenii, și nu doar ei, sunt invitați la un inedit concurs! Acesta are în prim-plan o clădire celebră, din centrul orașului Iași, care a trecut printr-o nouă fază de transformare spectaculoasă! Totul s-a finalizat pe 30 decembrie 2020. Concret, la Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași a fost finalizat iluminatul arhitectural. Aceasta a fost ultima etapă, realizată de S.C. Iasicon S.A., în proiectul pentru restaurarea Corpului 4, respectiv a întregii clădiri a celui mai vechi teatru modern al României.

Concurs de fotografie – „Punem în lumină Teatrul Național Iași”

Concursul de fotografie, inițiat de oficialii TNI, este sugestiv intitulat „Punem în lumină Teatrul Național Iași”.

„În sfârșit, clădirea noastră beneficiază de un sistem de iuminat arhitectural, așa cum merită orice monument istoric din orașul nostru. Invităm toți fotografii, amatori sau profesioniști, să ne trimită o fotografie pe messenger, cu Naționalul scăldat în lumină. Abia așteptăm să le postăm pe pagina noastră de Facebook, iar la sfârșitul lunii ianuarie, să răsplătim autorii celor mai bune fotografii cu câte un volum din albumul proaspăt ieșit de la tipar (TNI 180 0- stagiuni naționale neîntrerupte), coordonat de secretarul literar Silvia Ghilaș, și cu o invitație, la alegere, la un spectacol la Sala Mare”, au transmis cei de la Naționalul ieșean.

Finanțarea totală a proiectului de restaurare este de 9.067.634,18 lei cu TVA inclus, suma care cuprinde toate lucrările efectuate pentru Corpul 4: restaurare, consolidare, dotări mobilier, amenajări exterioare, iluminat arhitectural

De reamintit că, în ianuarie 2018, Primăria Municipiului Iași a emis un Certificat de Urbanism pentru finalizarea lucrărilor de restaurare, reabilitare și modernizare la o parte a clădirii Teatrului Național din Iași. Aceasta viza Corpul 4 al instituției, anume zona administrativă a Naționalului ieșean. Acestea s-au finalizat în peste un an și s-au ridicat la peste 7 milioane de lei.

„Iluminatul arhitectural este ultima lucrare realizată de S.C. Iasicon S.A. în proiectul pentru restaurarea Corpului 4. Proiectul a avut licitația în 2013. Lucrările pentru iluminat au început la jumătatea lunii noiembrie, anul acesta. Toate lucrările cuprinse în proiect au fost executate eșalonat, în funcție de programarea finanțării. Finanțarea totală a proiectului de restaurare este de 9.067.634,18 lei cu TVA inclus, sumă care cuprinde toate lucrările efectuate pentru Corpul 4: restaurare, consolidare, dotări mobilier, amenajări exterioare, iluminat arhitectural. Lucrarea de iluminat arhitectural este finalizată pe 30 decembrie 2020”, au precizat oficialii Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

În 2013, licitația privind continuarea reabilitării clădirii TNI a fost suspendată, după ce o firmă din Iași a contestat procedura la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor

De reamintit că, în 2013, licitația privind continuarea reabilitării clădirii TNI a fost suspendată, după ce o firmă din Iași a contestat procedura la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Acest for a dat, însă, dreptate autorității contractante (Ministerul Culturii) și a dispus reluarea procedurii de atribuire. După alocarea a 4.2 milioane de euro pentru refacerea clădirii principale a Teatrului Național, Ministerul Culturii (la acel moment) a suplimentat finanțarea cu 7.4 milioane de lei. A fost vorba de consolidare, finisaje interioare și instalații la Corpul 4 al instituției, refacerea instalației de condiționare a Sălii Studio „Teofil Vâlcu”, precum și lucrări de înlocuire a centralei termice din Uzina cu Teatru, respectiv iluminatul arhitectural al clădirii Teatrului Național și dotările cu mobilier.

Înființat în 1840, sub direcțiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu, conducerea trupei românești fiind asigurată de Costache Caragiali

Teatrul Național din Iași a funcționat din 22 decembrie 1846 în noua sală a Teatrului cel Mare de la Copou. În noaptea de 17 spre 18 februarie 1888, în urma unui incendiu devastator, clădirea Teatrului de la Copou este distrusă. Demersurile pentru construirea unui nou local de teatru au durat până în 1894 când este aprobat contractul cu arhitecții vienezi Fellner și Helmer. Actuala clădire a fost construită pe locul vechii Primării, între anii 1894 și 1896, fiind considerată a fi cel mai vechi și cel mai frumos lăcaș de acest gen din țară. La 1 decembrie 1896, clădirea Teatrului Național a fost inaugurată de primarul Nicolae Gane. Planurile clădirii aparțin celebrilor arhitecți vienezi Fellner și Helmer, ce au proiectat construcții similare din Viena, Praga, Odessa, Zürich.

Inaugurată odată cu Teatrul Național, Uzina Electrică a acestuia a marcat începutul iluminatului electric la Iași

În anul 1956, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la primul spectacol în Limba română, Naționalul ieșean primește numele marelui poet, dramaturg și om de cultură Vasile Alecsandri (1821-1890). Clădirea Teatrului Național este o veritabilă bijuterie arhitectonică adăpostind adevărate monumente de artă: Cortina pictată în 1896 de meșterul vienez M. Lenz și terminată de unul din discipoli. Aceasta prezintă în centru o alegorie a vieții, cu cele trei vârste, iar în dreapta, alegoria Unirii Principatelor Române (Moldova, Transilvania și Țara Românească); Cortina de fier, pictată de Al. Goltz, cu motive ornamentale dispuse simetric, separă etanș scena de restul sălii; Plafonul pictat de Al. Goltz, în culori pastelate, reprezintă alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe și îngeri și încadrat în stuctura rococo; Candelabrul din cristal de Veneția cu 109 becuri.

Comentarii
Adauga un comentariu