Eveniment-Social

La Manastirea Birnova, Paisie Furdui este Dumnezeu

Publicat: 21 iul. 1999

•Fratii si calugarii fug de el ca necuratul de tamiie •In mai putin de trei ani, staretul si-a cumparat 4 masini pe banii credinciosilor •Aspirantii la calugarie trebuie sa plateasca bani grei pentru a fi primiti in rindul fratilor intru cele sfinte •Mina dreapta a lui Paisie este nebunul satului

Nu degeaba se spune ca banul este ochiul dracului. Pina si unele fete bisericesti cu mai multa sau mai putina chemare spre cele sfinte au uneori tentatii care sint pedepsite de bunul Dumnezeu. La nici 15 kilometri de Iasi in comuna Birnova, staretul manastirii cu hramul Sfintul Gheorghe, Paisie Furdui in virsta de 34 de ani a reusit sa aduca la disperare mai bine de 2.000 de credinciosi prin comportamentul sau, care nu are de-a face nici pe departe cu canoanele vietii sfinte.

Sub-ingineria erorilor

Pina in 1997, Manastirea Birnova a fost pastorita cu folos de preotul Calistrat, fost discipol al parintelui Cleopa si duhovnic la care se spovedeste o mare parte din elita culturala a Iasului. Odata cu venirea la cirma manastirii a staretului Paisie, care pina in 1989 a fost subinginer in viata laica, treburile si orinduielile sfintului lacas au inceput sa se duca de ripa. Acesta a imbratisat sfintele taine dupa 1989, urmind cursurile facultatii de teologie. Pus in fruntea destinelor manastirii de catre o sfinta fata bisericeasca de la mitropolie, el a inceput sa se comporte cel putin ciudat pentru un om cu chemare spre Dumnezeu. iata ce declara cei care au trait schimbarea: din cauza purtarilor abuzive si pentru ca nu au vrut sa ia parte la „afacerile” noului staret, o buna parte dintre calugari intre care parintele Hrisostom, fratele Petru Rusu si fratele Vasile Clim au luat drumul bejeniei, retragindu-se la o manastire din Transilvania. Altii insa, printre care fratele Ionita Iulian, au ramas si au decis, impreuna cu o parte dintre satenii scandalizati de purtarile staretului, sa lupte pentru drepturile lor. Fratele Ionita a fost alungat din manastire pentru ca ” nu face ascultare si supunere oarba” fata de ordinele staretului.

O turma de autoturisme, adunata cu banii din taxa pe Dumnezeu

Povestea acestor abuzuri insa nu se opreste aici, spun cei care, deocamdata, prefera sa nu le decinam identitatea. Subinginerul convertit la cele sfinte, cu aplecare deosebita mai degraba spre cele ale economiei de piata, a impus o taxa pentru aspirantii la calugarie. La doi dintre tinerii care voiau sa intre ucenici staretul le-a cerut sume importante de bani. O alta sursa de bani pentru buzunarul „sfintului” Paisie sunt banii pe care acesta ii sustrage „sistematic” din salariile muncitorilor care se ocupa de renovarea anexelor din curtea manastirii. Mare parte din acestia sint sateni din localitate pentru care banii obtinuti de la manastire sint singura sursa de venit. „Pentru un om al bisericii a carui principala treaba ar trebui sa fie pastoritul drept credinciosilor parintelui ii place mai mult sa aiba sub stapinire o turma de 4 autoturisme, intre care un Audi 80, un Ford Sierra si o Dacie 1310 precum si una pentru piese de schimb”, spun, indignati, cei care au sesizat cazul. Se spune ca staretul isi pregateste nu un loc in rai, ci unul la loc cu racoare prin munti si anume o vila de vacanta in judetul Neamt. De asemenea, el mai ajuta financiar la constructia unei alte case cu sapte camere in satul Cracaoani, judetul Neamt, apartinind parintelui Proclu.

Fotul staret – alungat din chilie, doarme pe un sac, sub cerul liber

Dezvaluirile oamenilor sint socante: mina dreapta a staretului este nebunul Manastirii, monahul Mircea care a avut o altercatie cu fostul staret Calistrat, din care vinovat a iesit parintele caruia i-a fost inscenata o lovire. In cursul acestui an, Paisie a facut si o calatorie de 30 de zile in Grecia a carei finantare ramine sub semnul intrebarii, deoarece manastirea se afla intr-o situatie destul de dificila. „Cu toata aceasta bunastare pe care o afiseaza fara sfiiciune staretul nu a fost in stare de trei ani de cind este in fruntea manastirii sa cumpere haine si incaltari pentru fratii intru credinta.” a mai spus cu lacrimi in ochi fratele Iulian Ionita unul dintre cei prigoniti. Acum citeva zile, staretul Paisie a avut un accident de circulatie cu autoturismul Dacia 1310, cu numarul de inmatriculare IS-97-SIN, in urma caruia masina a fost grav avariata, reparatiile necesitind aproximativ 8 milioane de lei, bani care s-au gasit in citeva ore. Unii dintre credinciosi sustin ca Paisie Furdui are unele planuri de viitor care pot duce la falimentul sfintului lacas. Printre aceste initiative se remarca desfiintarea gradinii de legume, precum si vinzarea unei parti din turma manastirii, realizari pentru care inaintasii sai au depus multa osirdie. Ceea ce acestia au facut in decursul mai multor ani el vrea sa distruga fara regrete pentru a-si rotunji veniturile. Dintre fratii ramasi la manastire alaturi de credinciosi, parintele Calistrat, pe care staretul l-a alungat din chilie si a ajuns sa doarma pe un sac afara, a ramas singura mingiiere pentru sufletul celor care trec pragul acestui asezamint monahal. Intr-unul din numerele viitoare vom incerca sa aflam si parerea unor inalte fete bisericesti din conducerea Mitropoliei Iasi, in legatura cu abuzurile sesizate de reprezentantii celor mai bine de 2.000 de credinciosi din Birnova. Vom mai incerca apoi sa dezvaluim lucruri deosebit de interesante despre comportamentul staretului Paisie si opiniile unora dintre maici, de la fostul lacas unde a slujit acesta ca preot – Manastirea Galata.

George OPREAloading...

Comentarii
Adauga un comentariu