Local

Lacurile de acumulare din județele Iași și Vaslui sunt scoase la licitație pentru activități de piscicultură. Scăldatul este interzis în toate apele

Publicat: 22 aug. 2020
ABA Prut-Bârlad oferă la licitație publică lacurile de acumulare din județele Iași și Vaslui, destinate pentru activități de piscicultură
ABA Prut-Bârlad scoate la licitație lacurile de acumulare din județele Iași și Vaslui pentru activități de piscicultură

Lacurile de acumulare din județele Iași și Vaslui sunt scoase la licitație de către Administrația Bazinală de Apă Brut-Bârlad și sunt oferite celor interesați să realizeze activități de piscicultură. În vreme ce scăldatul este interzis, în multe ape rămase neîngrijite a fost înregistrată mortalitate piscicolă vara aceasta din cauza lipsei de oxigen din apă

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a decis ca lacurile de acumulare din județele Iași și Vaslui să fie scoase la licitație publică. Măsura este luată pentru ca apele nefolosite din administrația instituției să fie exploatate pentru activități de piscicultură. Astfel, pentru început sunt oferite terenurile situate în cuvetele lacurilor de acumulare Hălceni din județul Iași cu suprafața de 3.679.188 mp, precum și Tungujei din județul Vaslui cu suprafața 2.653.198 mp.

Măsura este luată după ce a fost înregistrată mortalitate piscicolă pe perioada verii în mai multe zone din județul Iași care au rămas neîngrijite. Conform verificărilor făcute pe Bahlui și Jijia, specialiștii au considerat că peștii au murit din cauza lipsei de oxigen din apă pe fondul caniculei și a secetei.
Aceste luciuri de apă și terenurile aferente se află în proprietatea publică a statului, în administrarea Agenției Naționale Apele Române – ABA Prut-Bârlad. În cazul acestei licitații, data limită de depunere a ofertelor a fost fixată la 9 septembrie 2020.

Scăldatul este interzis în toate acumulările de apă din Iași, Botoșani, Vaslui și Galați

Institutul de Sănătate Publică București a anunțat faptul că în spațiul hidrografic Prut-Bârlad nu există zone de îmbăiere, motiv pentru care scăldatul este interzis în toate lacurile de acumulare din județele Iași, Botoșani, Vaslui și Galați. Autoritățile solicită cetățenilor să practice înotul doar în spațiile special amenajate „Scăldatul este extrem de periculos în acumulări, existând în permanență riscul de formare de curenți ce pot avea consecințe grave. În raportul național privind calitatea apelor de îmbăiere, elaborat de Institutul de Sănătate Publică București în spațiul hidrografic Prut-Bârlad, nu există zone de îmbăiere, motiv pentru care scăldatul este interzis”, au declarat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

ABA Prut-Bârlad a acordat sute de avize pentru gospodărirea apelor

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a emis de la începutul anului 439 de acte de reglementare și consultanțe tehnice. Documentele au fost eliberate de Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, fiind vorba despre 140 de avize de gospodărire a apelor, 195 de autorizații de gospodărire a apelor, 5 avize de amplasament și 99 de consultanțe tehnice.

„Cele mai multe avize de gospodărire a apelor emise de către ABA Prut-Bârlad și Sistemele de Gospodărire a Apelor din subordine au fost pentru sisteme de alimentare cu apă, sisteme de canalizare/epurare a apelor uzate, acestea fiind în număr de 44 acte, ca pondere importanța fiind urmată de avizele pentru proiecte de alimentare cu apă pentru irigații și modernizări sau reabilitări infrastructura de irigații cu 28 acte”, au declarat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

Adauga un comentariu