Sanatate

Leacuri bătrânești pentru tuse productiva. Ce să faci pentru a scăpa de disconfort

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Leacuri bătrânești pentru tuse productiva. Ce să faci pentru a scăpa de disconfort
O tuse ocazională este normală și sănătoasă

Cauți leacuri bătrânești pentru tuse productivă? Inițial trebuie să știi că tusea este un act reflex, prin care organismul reacționează la prezența unui factor iritant din căile aeriene superioare (în gât) sau inferioare (bronhii). Ea poate fi uscată (nu se elimină secreții) sau productivă (se expulzează secreții patologice sau corpi străini). Din fericire, există leacuri bătrânești pentru tusea productivă. Vezi în continuare despre ce este vorba.

Leacuri bătrânești pentru tuse productivă. Ce ascunde această stare de deranj

Tusea productivă se referă, de obicei, la tusea acută sau cronică, însoțită de expectorație cu spută. Expectorația este actul reflex și voluntar de eliminare a secrețiilor și a sputei formate în căile aeriene, ca urmare a tusei. Sputa reprezintă produsul din căile respiratorii, eliminat pe gură, prin tuse. Ea trebuie diferențiată de secrețiile salivare și de secrețiile nazale posterioare, care nu se elimină prin tuse.

O tuse ocazională este normală și sănătoasă, mai ales când se elimină un corp străin. O tuse care persistă câteva săptămâni sau care este însoțită de expectorație indică, însă, o afecțiune care necesită consult medical. Atunci când, în gât sau în căile aeriene inferioare, este prezent un corp străin care irită mucoasa, sunt stimulate terminațiile nervoase și se trimite un mesaj creierului. Acesta reacționează rapid și transmite comenzi către musculatura gâtului, toracelui și abdomenului, pentru ca aerul să fie expulzat cu forță din plămâni și să fie forțată eliminarea factorului iritant.

Tusea prelungită și puternică poate irita și mai mult mucoasa căilor respiratorii și, astfel, poate provoca și mai multă tuse. De asemenea, deoarece în timpul tusei se contractă cu putere mușchii abdominali, este posibil să se producă și refluxul unei cantități mici de conținut gastric până la nivelul faringelui, proces prin care se accentuează iritarea mucoasei, cu persistența tusei. Menținerea cauzei inițiale și auto-întreținerea acesteia fac ca tusea să fie obositoare, chiar epuizantă, și rezistentă la metodele naturiste de tratament.

Tusea productivă are multiple cauze, însă cele mai cunoscute sunt: infecțiile acute ale căilor respiratorii inferioare, inhalarea unui iritant, astmul bronșic. De asemenea, fumatul, un loc de muncă cu expunere la pulberi, vapori sau gaze iritante, bolile cronice, în special ale plămânilor, cordului sau sistemului nervos, alergiile sunt factori de risc care favorizează apariția tusei productive.

Ce putem folosi pentru a trata tusea productivă acasă

Fiind un mecanism de apărare, în general, se recomandă ca tusea să nu fie inhibată, ci identificată cauza și tratată. Este important de reținut că antibioticele nu sunt medicamente „contra tusei”, ci tratează infecția bacteriană care produce tusea. În plus, administrarea antibioticelor atunci când nu există o infecție bacteriană poate menține tusea, prin complicațiile gastro-intestinale secundare.

Din fericire, există diferite leacuri bătrânești pentru a trata tusea productivă care pot veni în ajutorul pacientului. Acestea sunt: hidratare cu lichide calde (ceaiuri), miere pentru ameliorarea iritației sau uscăciunii gâtului, siropuri pe bază de plante, cu efect reglator asupra producției de mucus, bomboane pentru supt pentru calmarea durerii din gât.

Concomitent, trebuie evitată iritarea căilor respiratorii prin: renunțarea la fumat și evitarea mirosurilor puternice (cum ar fi parfumul), posibililor alergeni sau a medicamentelor care pot provoca tuse.

În cazul tusei productive a copilului, nu ar trebui administrate medicamente pentru tuse sub vârsta de șase ani fără aprobarea medicului, deoarece acestea pot avea reacții adverse potențial grave, inclusiv supradoze fatale la copiii mai mici de doi ani. De asemenea, se recomandă evitarea utilizării acestor medicamente chiar și pentru copiii sub 12 ani.

În cazul în care tusea este frecventă, chinuitoare, până la prezentarea la medic se pot încerca anumite soluții alternative: picături sau bomboane tari pentru tuse. Acestea pot ușura tusea uscată și pot calma gâtul iritat. Nu se recomandă copiilor sub șase ani, din cauza riscului de sufocare. Mierea de asemenea este un remediu bun pentru că poate ajuta la slăbirea tusei, nu se recomandă copiilor mai mici de un an, din cauza bacteriilor pe care le poate conține și care pot fi dăunătoare sugarilor, umidificarea aerului, lichidele calde ajută la subțirea mucusului și poate calma gâtul și este important pentru ca leacurile bătrânești pentru tuse productivă să își facă efectul trebuie să evitați fumul de tutun. Acesta poate înrăutăți tusea.

Adauga un comentariu