Prima pagină » Culinar » Lebăr de casă ca la bunica! Iată cum să faci cea mai simplă rețetă pentru sărbători!

Lebăr de casă ca la bunica! Iată cum să faci cea mai simplă rețetă pentru sărbători!

09 dec. 2025, 12:42,
Redacția BZI în Culinar

Acest lebăr făcut ca la bunica este un preparat tradițional, cu un gust savuros și o textură fină. Dacă nu ai făcut încă meniul pentru mesele festive, nu uita să notezi și acest preparat. Aceasta poate fi cea mai bună rețetă pentru sărbătorile de iarnă, pe care toată lumea o va adora. Este pe placul tuturor și se pregătește foarte ușor, dacă urmez atent rețeta și ții cont de fiecare pas în parte.

Se apropie sărbătorile de iarnă și deja pregătim lista cu meniul pe care îl vom servi. Se vor face o mulțime de bunătăți, care mai de care mai gustoase, cu care se vor delecta toți invitații. Nelipsit de la masă ar trebui să fie lebărul, un preparat gustos și destul de ușor de pregătit.

Lebăr de casă ca la bunica

Lebărul este un produs tradițional românesc, o mâncare preparată din carne de porc și organe, condimentată și maturată. Procesul de preparare al lebărului este destul de elaborat și necesită răbdare, atenție la detalii și o rețetă bună.

Cea mai bună variantă este cea veche, a străbunicilor, cu care nu vei da niciodată greș. Este testată ani la rând și s-a dovedit a fi potrivită mereu. Lebărul va ieși exact ca la carte și toată familia îl va adora.

Pentru a prepara lebărul tradițional de casă pentru sărbătorile de Crăciun, vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 5 kg carne de porc; 2 kg ficat de porc; 6 metri de intestine groase de porc; 4 cepe; boia dulce; două foi de dafin; sare și piper, ajustate după preferință.

Prima dată se taie carnea și organele în bucăți mai mici, potrivite, pentru a putea trece prin mașina de tocat carne. Mai apoi, se mărunțesc pefect, după care se condimentează amestecul cu sare, piper, boia dulce și boia iute, după gust. Se adaugă foi de dafin și, opțional, piper sau chiar ardei iute, dacă vrei o aromă ușor picantă.

Se amestecă bine compoziția, apoi se lasă la odihnă pentru câteva ore pentru a permite condimentelor să pătrundă în carne. Poți chiar și peste noapte să îl ții la rece. Apoi se toarnă amestecul în intestinele de porc, pe care trebuie să le legi foarte bine. Se pune lebărul într-o oală mare cu apă și se fierbe la foc mic timp de câteva ore, până când acesta devine moale la atingere și toată compoziția se fierbe cum trebuie.

După ce lebărul este gata, se scoate din apă și se lasă să se răcească complet. Se păstrează la frigider pentru a se matura și a-și dezvolta aromele.

Trucuri cu care nu vei da greș

Pentru pregătirea mațelor de porc, începe prin a le spăla cu apă caldă și puțin oțet. Asigură-te că le clătește bine și apoi taie-le în părți egale, astfel încât să încapă în cratița în care urmează să fie fierte. Procesul de tăiere constă în împărțirea lor în patru bucăți, astfel încât să fie adaptate dimensiunii cratiței.

Apoi, procedează la umplerea mațelor asemenea procesului de umplere a cârnaților. Asigură-te că sunt umplute corespunzător, să fie pline, dar nu excesiv din strânse, deoarece există riscul să plesnească în timpul fierberii.

Această metodă de pregătire va asigura că mațele de porc sunt bine curățate și umplute corespunzător, oferindu-le astfel șansa de a se găti uniform și de a păstra gustul autentic al preparatului. Se recomandă a fi folosită carne proaspătă de porc și slănină de calitate.

Dacă folosești și organe, asigură-te că sunt proaspete și bine curățate. Taie carnea și organele în bucăți relativ mici, astfel încât să fie ușor de tocat. Asigură-te că ingredientele sunt uniform tocate pentru o textură omogenă.

E foarte important să nu împingi prea tare umplutura în cojoc, pentru a evita să plesnească în timpul fierberii. Leagă strâns capetele cojocului pentru a menține forma și a preveni scurgerile în timpul fierberii. După fierbere, lasă lebărul făcut ca la bunica să se răcească încet în apa în care a fost preparat.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2025
12 decembrie 2025