Boli si tratamente

Legatura dintre grupa de sange si Covid-19

Publicat: 11 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Legatura dintre grupa de sange si Covid-19
Legatura dintre grupa de sange si Covid-19

Legatura dintre grupa de sange si Covid-19. Oamenii de stiinta au gasit o legatura intre tipul de sange si susceptibilitatea unei persoane de a contracta Covid-19. Desi rezultatele sunt inca foarte preliminare deocamdata, nu este prima cercetare care a evidentiat o astfel de legatura.

Oamenii de stiinta ai gigantilor biotehnologiei 23 siMe au studiat recent peste 750.000 de oameni, inclusiv 10.000 care au fost spitalizati si diagnosticati cu Covid-19, pentru a vedea daca datele genetice ar putea oferi informatii despre starea lor. Rezultatele nu au fost publicate in mod oficial, dar rezultatele preliminare au dezvaluit cateva informatii interesante.

In primul rand, persoanele cu tip de sange O par a fi mai putin sensibile la Covid-19. Desi acest lucru nu inseamna ca persoanele cu tip de sange O au un fel de protectie supraumana impotriva bolii, au cu 9-18% mai putine probabilitati decat persoanele cu alte tipuri de sange sa fie testate pozitiv pentru Covid-19, potrivit datelor.

Legatura dintre grupa de sange si Covid-19

Analizand in special persoanele care au o probabilitate ridicata de expunere la virus, cum ar fi lucratorii din domeniul sanatatii, cercetatorii au descoperit ca doar 3,2 la suta dintre cei cu Covid-19 pozitivi au avut tip de sange O. Rezultatele au aratat ca 3,9 la suta au fost de tip A, 4 la suta au fost B, si 4,1 la suta au fost AB. Dupa ajustarea in functie de varsta, sex, rasa, etnie, indice de masa corporala si alti factori, sangele de tip O s-a dovedit a avea un usor, dar notabil „efect de protectie” impotriva dobandirii Covid-19.

„Au existat, de asemenea, unele rapoarte despre legaturile dintre Covid-19, coagularea sangelui si bolile cardiovasculare. Aceste rapoarte au oferit cateva indicii despre genele care ar putea fi relevante”, a declarat pentru Bloomberg Adam Auton, om de stiinta la 23andMe.

„Nu suntem singurul grup care se uita la acest aspect, iar in cele din urma comunitatea stiintifica ar putea avea nevoie sa-si reuneasca resursele pentru a aborda cu adevarat intrebari legate de legaturile dintre genetica si Covid-19”, a adaugat Auton.

Un alt studiu efectuat asupra pacientilor spitalului din orasul chinez Wuhan, unde se crede ca a inceput pandemia, a aratat ca grupa de sange A a fost asociata cu un risc mai mare de a contracta Covid-19 in comparatie cu grupele sanguine non-A, in timp ce grupa sanguina O a fost asociata cu un risc mai mic. Cercetatorii din Italia si Spania au ajuns, de asemenea, la concluzii similare intr-un nou studiu.

„Important, oamenii nu ar trebui sa intre in panica cu privire la aceste rezultate, deoarece este necesara o cercetare stiintifica ulterioara pentru a justifica aceste afirmatii”, a spus dr. Sakthi Vaiyapuri, profesor asociat in farmacologie cardiovasculara la Universitatea Reading.

Adauga un comentariu