Actualitate

Legea referitoare la interzicerea centralelor de apartament intră în linie dreaptă

Publicat: 28 ian. 2022
o centrală de apartament
Centralele de apartament vor fi interzise, anunță ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a afirmat, în urmă cu câteva săptămâni că pregătește o lege care să interzică centralele de apartament. În aceste momente, același ministru a precizat faptul că legea intră în linie dreaptă şi că săptămâna viitoare va prezenta Coaliției PSD-PNL-UDMR un draft al proiectului de lege.

Tanczos Barna a precizat că persoanele care au deja centrale de apartament nu vor fi afectate de lege pentru că aceasta nu se va aplica retroactiv.

Legea referitoare la interzicerea centralelor de apartament intră în linie dreaptă

Așa cum susține ministrul Mediului, legea care face referire la interzicerea centralelor de apartament intră în linie dreaptă, iar săptămâna viitoare ar putea fi prezentat coaliției draftului. Ministrul a dat asigurări că legea nu poate fi aplicată retroactiv și că toți cei care au centrale de apartament până la momentul legii nu vor suferi consecințe.

„Centralele de apartament existente nu pot fi afectate de nicio reglementare legală și nici retroactiv nu se mai poate face mai nimic sau este foarte greu să revenim la sisteme centralizate acolo unde toți s-au debranșat și fiecare apartament are propria centrală”, a spus ministrul Mediului.

Centralele de bloc vor putea fi în continuare montate

În ideea că în piață va exista îngrijorări, ministrul consideră că acestea nu sunt fundamentate pentru că sunt deja foarte multe blocuri care au centrale termice. Tanczos Barna este de părere că o centrală de bloc asigură același confort cum asigură şi centrala individuală, de apartament.

„Eu cred că schimbarea va fi lină și îngrijorările nu sunt fundamentate pentru că sunt foarte multe blocuri unde se folosesc aceste tehnologii de centrală la comun la nivel de scară sau bloc. Ele oferă exact aceeași flexibilitate la nivel de apartament. Oferă exact același confort: atât temperatura, cât și perioada pot fi setate în apartament ca și cum ai avea o centrală individuală, doar că nu este la tine în casă și este la nivel de bloc. Poluarea este mult mai mică, poluare are loc la o înălțime mult mai mare la zeci de metri cu un tiraj forțat, iar dispersia este mult mai bună; la nivelul solului, unde circulăm, nu va genera aceeași poluare și intrăm în rândul statelor civilizate unde lucrurile sunt organizate”, a adăugat ministrul Mediului, conform știripesurse.ro.

Ministrul a mai dat asigurări că în ceea ce privește casele contruite, centralele nu vor fi interzise

„În cazul unei case individuale, acolo se va merge în continuare pe centrale individuale”, a spus Tanczos Barna .

Ministrul a mai precizat faptul că dacă coaliția îşi va da acordul referitor pe draftul de lege, aceasta ar putea intra în vigoare din primăvară.

Ce recomandări au specialiștii pentru românii care vor să își monteze centrale de apartament

De altfel, în spațiul public au apărut mai mulți specialiști care considerau că românii nu ar trebui să își monteze centrale de apartament. Fostul președinte al Agenției Europene pentru Reglementare în Energie, Răzvan Nicolescu susține că românii vor pierde pe termen mediu său lung dacă aleg să îşi monteze centrale termice de apartament. Acesta a mai precizat faptul că centralele de apartament pe gaz sunt mai rele din punct de vedere economic decât cele care funcționează pe curent electric.

Oricum, dacă legea care interzice centralele de apartament va trece de votul Parlamentului României, situația se va schimba în țară.

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț
Comentarii
  • Și centrala de bloc care încălzește toate apartamentele nu tot atît scot fum sau consum ca cele din apartamente —-sau se urmărește consum comun ca să poată fura la facturi mai mult chiar dacă tu închizi robinetul din apartamantul tău vei fi pus la plată la comun la fel cum sa procedat cu încălzirea centralizată —–deci altă schemă de ciordeală—-

Adauga un comentariu