National

Centralele de apartament, interzise în România. Cum pot fi montate în continuare

Publicat: 16 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Centralele de apartament interzise în România. Cum pot fi montate în continuare
Centralele de apartament prevăzute cu coșuri de evacuare individuale vor fi interzise în România

Potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă, centralele de apartament prevăzute cu coșuri de evacuare individuale vor fi interzise în România. Reprezentanții acestei asociatii au precizat că proiectele de instalaţii de gaze pentru astfel de centrale de apartament nu vor mai fi avizate.

Se anunță vremuri dificile pentru proprietarii de apartamente care doresc să-și monteze centrale termice pentru încălzirea locuinței. Și aceasta deoarece proiectele de instalaţii de gaze care alimentează centrale termice cu coşuri individuale, în apartamente, nu vor mai fi avizate.

În conformitate cu Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, se prevede la art. 1.

„În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri, proiectantul şi beneficiarul sunt obligaţi să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească aticul blocului.”

Centralele de apartament vor fi interzise

Pentru ca centralele să poată fi montate în continuare în apartamente ar putea deveni obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forţat în configuraţia C4 care să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate.

Este important de precizat ca astfel de construţii – coșurile – sunt supuse autorizării şi proiectării construcţilor şi costurile realizării lor putând ajunge de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro (un bloc cu 10 etaje şi mai multe scări).

Astfel soluţia salvatoare prezentată locatarilor din blocurile din Bucureşti, Constanţa, Timişoara etc. se loveşte de imposibilitatea legală de a mai monta centrale termice cu coşuri individuale în apartamente.

Încălzirea locuințelor îi va arde la buzunare

Această situație nu îi avantajează deloc pe locuitorii marilor orașe care se confruntă cu probleme la sistemul de încălzire centralizată. Astfel, dacă și-ar dori debranșarea pentru a-și monta centrală individuală se vor lovi de o nouă problemă, destul de costisitoare.

Un alt act normativ, Ordonanţa nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, stabileste la art 32, alin. 2:

„În situaţia în care debranşarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiţii: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coş care va depăşi nivelul aticului imobilului.”

Așadar, centralele de apartament vor fi interzise dacă nu respectă normele legale cu privire la coșurile de evacuare…

Adauga un comentariu