Au intrat în vigoare legi stricte pentru șoferii începători. Aceștia sunt obligați să utilizeze un semn distinctiv pentru a fi recunoscuți ca șoferi începători și trebuie să adere la restricții privind viteza maximă permisă și tipurile de vehicule pe care le pot manevra. Iată ce sancțiuni pot primi conducătorii auto fără experiență la volan.
Legi stricte pentru șoferii începători
Șoferii care au permisul de conducere de mai puțin de un an trebuie să respecte câteva reguli stricte. Conducătorii auto trebuie să lipească pe parbriz și pe geamul din spate semnul distinctiv galben pentru șoferii începători.
Pe lângă cerințele de vizibilitate, șoferii începători trebuie să respecte și alte restricții privind viteza. Șoferii cu mai puțin de un an de experiență trebuie să respecte limite de viteză mai stricte atunci când circulă în afara localităților. Aceștia pot conduce doar cu o viteză maximă mai mică cu 20 km/h față de limita admisă pentru șoferii cu experiență.
Limitele generale de viteză pentru circulația în afara localităților sunt bine stabilite, dar pentru șoferii începători, aceste limite sunt reduse. De exemplu, pe autostrăzi, unde viteza maximă admisă este de 130 km/h, șoferii începători nu pot depăși 110 km/h. Pe drumurile expres, limita este de 120 km/h pentru conducătorii cu experiență, dar în cazul șoferilor începători aceasta se reduce la 100 km/h.
Ce mașini nu trebuie să conducă începătorii
Conducătorii auto cu experiență la volan mai mică de un an nu au permisiunea de a conduce anumite tipuri de vehicule, printre care cele care transportă mărfuri sau produse periculoase. Aceștia nu pot manevra nici vehiculele utilizate pentru teste sau probe, nici autobuzele și taxiurile, care sunt dedicate transportului public de persoane.
Șoferii începători care nu respectă aceste reguli riscă să fie amendați. Lipsa semnului distinctiv pentru șoferii începători poate atrage sancțiuni mari. Conform Codului rutier, amenzile pentru această abatere se încadrează între 330 și 495 de lei. Șoferii începători sunt obligați să monteze semnul de începător, care are formă de disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm și în centru are semnul exclamării de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și punctul cu diametrul de 10 mm. De asemenea, începătorii trebuie să conducă cu o viteză mai mică cu 20 km/h decât limita legală, pe drumurile din afara localității.
Un aspect de menționat este acela că sunt șoferi care cred că trebuie să deții un permis auto de cel puțin un an pentru a avea dreptul să conduci în alt stat UE, dar acest lucru nu este adevărat. Conform legii din România și din restul statelor europene, nu există o limită de experiență. Indiferent de cât timp ai obținut permisul auto, poți conduce atât în România cât și în restul statelor UE. În România, șoferii care dețin permis de conducere de mai puțin de 12 luni sunt considerați începători.
O altă lege recentă îi vizează pe șoferii români care au obținut permis de conducere în altă țară. MAI a făcut modificări extrem de importante în Codul Rutier, pentru a veni în ajutorul șoferilor. Cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, se pot înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi.