Economic Local

Legumicultorii de la Târgu Frumos vor să achiziționeze drone pentru irigații. Roșiile de la lipovenii din Iași vor ieși pe piață peste o săptămână, puțin mai scumpe

Publicat: 02 iun. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Legumicultorii de la Târgu Frumos vor să achiziționeze drone pentru irigații. Roșiile de la lipovenii din Iași vor ieși pe piață peste o săptămână puțin mai scumpe
Producătorii de legume din Târgu-Frumos se pregătesc să comercializeze legumele de sezon

Legumicultorii de la Târgu Frumos vor să achiziționeze drone pentru irigații, utilizate tot mai des de fermierii din România. Aceste dispozitive le vor ușura munca, astfel că nu vor mai folosi irigațiile prin picurare în toată ferma legumicolă. Primele roșii produse în solariile de la Târgu Frumos vor ieși pe piață peste câteva zile, cu prețuri puțin mai mari mari față de anul trecut

Producătorii de legume din Târgu Frumos, cea mai mare comunitate de legumicultori din Iași, vor să modernizeze fermele și intenționează să achiziționeze drone care să irige culturile. Costurile pentru o singură dronă sunt destul de ridicate, de câteva mii de euro, însă sunt eficiente.

„Acum, mai nou, se folosesc dronele pentru irigații. Sunt precise, udă locul cum trebuie, le programezi. Producătorii din Târgu Frumos s-au mai modernizat, au apărut tot felul de tehnologii, cu monitoare, calculează totul, îți spune temperatura. Până la urmă, ținem și noi pasul cu schimbările și, dacă ne ajută, le folosim. Investițiile sunt destul de mari, iar în legumicultură toate s-au scumpit. Unui zilier îi dai acum 200 de lei pe zi, semințele, apa, totul s-a scumpit.

Deci au crescut costurile de producție. Iar în solarii sau pe câmp e muncă toată ziua. Trebuie să verifici mereu ca planta să se dezvolte, altfel poți pierde producția”, susține Feodorov Eusehnie, directorul Asociației Legumicultorilor din Târgu Frumos.

Legumicultorii de la Târgu Frumos vor ieși pe piață cu roșiile

Din cauza costurilor de producție mai mari vor crește prețurile la legume. Roșiile produse la Târgu Frumos vor fi pe tarabele din piețe peste câteva zile.

„Cred că peste o săptămână, două cel mult, vor fi pe piață. Au apărut deja roșii românește în piețele din Iași, dar sunt din sudul țării, unde producătorii scot mai repede producția față de cei din Iași. Prețurile nu vor fi exagerate. Vom vinde cu 5 lei, cu 9 lei kilogramul, dar în niciun caz cu 14-15 lei, cum am mai auzit. Sunt deja pe piață roșii care costă 5 lei kilogramul.

Producătorii din Târgu Frumos sunt și credincioși, nu se gândesc numai la profit, ci și la ce vând oamenilor, dar și cu ce prețuri. Până la urmă, orășenii care au un producător al lor, la piață, s-au obișnuit să cumpere de la el frecvent diverse lucruri, legume, zarzavaturi. Cel mai bine e să se uite de unde e producătorul”, mai spune Feodorov Eusehnie. Tinerii din Iași vor ajutoare financiare.

Programul „Tomata” are succes la Iași

Producătorii din Târgu Frumos s-au înscris în programul „Tomata”, derulat și anul acesta, însă sunt nemulțumiți de suma primită.

„Noi primim cei mai puțini bani din UE. Anul acesta, suma e jumătate din ce primeam în urmă cu un an. Deci au crescut costurile de producție, dar s-a redus ajutorul financiar. Autoritățile ar trebui să se gândească la faptul că alimentația publică e de interes național și poate sunt ajutați mai mult și legumicultorii. Ar trebui făcut un plan național pentru următorii 10-15 ani, privind producătorii, altfel vor dispărea mulți dintre ei. Oricum a mai scăzut numărul producătorilor din Iași, iar tendința se menține”, mai spune Feodorov Eusehnie.

În această perioadă sunt verificați legumicultorii din Iași, înscriși în program. Anul acesta au fost depuse 138 de cereri din Iași. În programul de susținere a producției de tomate în spații protejate, cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3.000 de euro/1.000 mp/beneficiar. Beneficiarii din Iași sunt obligați să transmită, în scris, notificarea privind controlul culturilor cu cel puțin 10 zile înainte de recoltarea tomatelor, prin e-mail, fax sau poștă.

Mai mult de jumătate din cererile depuse în program sunt de la legumicultorii din Târgu Frumos.

Comentarii
  • Instituțiile abilitate ale statului ar trebui să verifice gradul de chimicale aplicate pe acele roșii.
    Noi spunem că mâncăm sănătos, dar cine îi controlează în piețe pe acești producători?

Adauga un comentariu